news

На 30.01.2023 год. се проведе представителна изява по математика с учениците от 2 а клас на тема „ Забавна математика“ с ръководител г-жа Е. Драгиева. Представата имаше за цел да покаже знанията и уменията на учениците да решават текстови, логически, както и задачи от движение, по схема и чертеж. Гости на изявата бяха г-жа Петя Атанасова- учител и родители: г-жа Йорданка Панова, г- жа Люсиена Петрова, г-жа Ива Бориславова. Родителите взеха участие в проверяването на задачите и оценяването на екипите. Учениците работиха с интерес и мотивация за победа, като показаха че математиката е забавна, лесна и интересна.

Публикувано на 31.01.2023 г.

Христо Ботев е между тези исторически личности, които определят насоките на националното ни развитие, възпитават поколенията, превръщат се в нравствен критерий на епохата.“
                                                                                                                                        Цв. Унджиева

На 06.01.2023 г. се  навършиха 175 години от рождението на ненадминатия поет, пламенен публицист и всеотдаен борец за национална  свобода Христо Ботев.
  Групата за занимания по интереси „Виртуален читателски клуб“, представена от ученици от шестите класове на 3 ОУ „Д-р Петър Берон“, избра със своята представителна изява през месец януари да почете  името и подвига на Ботев и да докаже, че: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ .
  Събитието започна с беседа за живота и идеалите на нашия поет и революционер. Учениците представиха как е видян Ботев през погледа на патриарха на българската литература  Иван Вазов, като цитираха откъси от повестта „Неотдавна“. След това шестокласниците провериха знанията си за Ботев, като взеха участие във виртуална викторина.
  Официални гости на изявата бяха г-жа Елена Петкова, заместник- директор на 3 ОУ, и г- жа Боева, класен ръководител на 6А клас.

 


Публикувано на 31.01.2023 г.

На 30.01. 2023 г. бе проведена Публична изява с група “Електронни книги за деца “ 2в клас с ръководител г- жа И.Людмилова, на тема “Играй и учи”.  Занятието имаше за цел да покаже знанията и уменията на учениците и играейки да повиши мотивацията им за учене. Учениците разиграха 4 игри: решаване на кръстословица, редене на пъзел с приказни герои и разказване на приказката след това. Подреждане разбъркан словоред на изречение и поставяне заглавие на текст.
Работиха с интерес и се забавляваха.

Публикувано на 30.01.2023 г.

Кукери с чудни костюми победиха злото, танцуваха и наричаха за здраве в сградата на III ОУ “Д-р Петър Берон“. Малчуганите от група „Звездички” на IV детска градина „Калинка” гостуваха в училището и посетиха учениците от 4а клас. Маскираните изпълнители пристигнаха с меден звън и събраха публика за кратко време. В групи по двама, трима те пресъздадоха основните сцени от ритуала Сурва, за да прогонят злите сили и пречистени да посрещнем пролетта.Традицията не е изпълнявана публично в Монтана от много години, но старшият учител Ваня Денева има амбицията да я възроди. Тя заяви в обръщението си, че традицията, призната за световно нематериално културно наследство ще се изпълнява всяка година от нейните деца. Г-жа Крумова ги изпрати с дарове, както е редът.Браво деца! Благодарим Ви, г-жо Денева!

 

Публикувано на 30.01.2023 г.

 Математиката е забавна! Това доказаха учениците от шести клас от групата за занимания по интереси „Математиката – мой приятел“ със своите координатни рисунки. Те бяха представени на изложба на вторият етаж на училището.

Публикувано на 30.01.2023 г.

Учениците от 5б и 5в клас работиха по проект „Планинска вила“ към раздел Конструкции по Технологии и предприемачество. Освен техническата документация, която включва техническа рисунка, чертеж, скица и технологична карта, те разработиха и макет на изделието. Проектите  са създадени с голямо желание за изява, креативно мислене, естетически поглед и старание.

Публикувано на 20.01.2023 г.

От 17 до 19. 01. 2023 година в спортна зала "Младост", се проведе Общинският етап на "Ученически игри - 2023".
Отборът на Трето ОУ "Д-р Петър Берон" гр. Монтана, момичета 5-7 клас се класира на второ място след една победа
и една загуба. Участието в игрите бе и представителна изява на клуб "Баскетбол" по Национална програма "Заедно в изкуствата 
и спорта" от който бе съставен отбора на училището.

Публикувано 19.01.2023 г.

За наша голяма радост, Никол Тодорова от 6а клас спечели награда от Национален конкурс за изработка на кукла „В очакване на Коледа“ на тема „Приключения с Ная“. Възпитаничката на
III ОУ „Д-р П. Берон“, бе отличена от журито на конкурса в категория „Модерна Ная“  и получи грамота  и предметна награда.
Куклите на участниците са подарени на деца от Защитени жилища и Социални домове на територията на гр. Бургас и поставени в навечерието на Коледа под „Елхата на доброто“ в сградата на Областна Администрация гр. Бургас.

Публикувано на 18.01.2023 г.

График с дати за провеждане на пробни НВО за учениците от ІV и VII клас през учебната 2022/2023 година:

ТУК

Публикувано на 18.01.2023 г.

Вече има случаи на телефонни измами, при които се атакуват деца, останали сами в домовете си - това стана ясно по време на беседа с ученици от VБ клас в Трето основно училище "Д-р Петър Берон" в Монтана.
          Г-жа Милена Ангелова-класен ръководител, запозна своите ученици с начините за разпознаване на телефонните измами и съществуващите рискове, даде им кратки насоки и съвети за действие.
Поради активизиране на телефонните измами в областта през месец декември ОДМВР - Монтана провежда поредната си превантивна кампания. 
Трето основно училище "Д-р Петър Берон" - Монтана се включва в разяснителната кампания на Районно управление на ОД на МВР - Монтана относно предпазването от този вид измами.

Публикувано на 18.01.2023 г.

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ НА СЕДМОКЛАСНИЦИ,
Учениците от VII клас имат право да се явят по свое желание на национално външно оценяване по чужд език, което ще се проведе на 14.06.2023 г. от 9.00 ч. /!!!Денят 14.06.2023 г. е учебен ден./
Всеки ученик желаещ да се яви на НВО по чужд език трябва да заяви желанието си, като попълни Заявление за полагане на изпит от национално външно оценяване по чужд език в края на VII клас /по образец/. Заявлението задължително се подава съвместно с родител/настойник  до 15.02.2023 г. в канцеларията на училището.
Обръщаме внимание, че това национално външно оценяване не е задължително и заявления трябва да подадат само учениците, които желаят да се явят на него.
От Ръководството на училището

Публикувано на 14.01.2023 г.

Учениците от IVа,б класове с огромен интерес изучаваха уроците от раздел „Планетата Земя“. С огромно желание сами изработиха модел на планетата Земя, мотивирани от г-жа Д.Иванова и г-жа М.Димитрова. Проявиха много творчество и ентусиазъм в изработването на макет на Слънчевата система. С грейнали очи показваха на съучениците си своите идеи.

 

Публикувано на 14.01.2023 г.

В ІV а, б, в класове се проведе обучение по кариерно ориентиране на тема "Групиране на професиите". Госпожа Анжела Димитрова - кариерен консултант към ЦПЛР ОДК "Ние, врабчетата", запозна учениците с видовете професии и тяхната значимост. Те се включиха активно и споделиха към коя от тях имат интерес и заложби.

Публикувано на 11.01.2023 г.

В III ОУ „Д-р Петър Берон“ - Монтана беше открит нов кът за игра на шахмат на открито
            На 03.01.2023 год. в двора на III ОУ „Д-р Петър Берон“- Монтана официално бе открита маса за игра на шахмат. Тя е закупена с дарение от доц. д-р Борислав Великов, председател на 39-то Народно събрание и почетен гражданин на Монтана.

            Новото съоръжение е очаквана придобивка от учениците на III ОУ, което създава традиции в този спорт, като организира за трета поредна година клуб „Виртуален и реален шахмат“. Във втората част на събитието бяха наградени победителите от училищния Коледен шампионат по шах. Грамоти и медали за I, II и III място бяха връчени на отличилите се ученици в три възрастови групи от директора на III ОУ „Д-р Петър Берон“ г-жа Людмила Крумова. След това тя  демонстрира най-бързия мат в играта - само в два хода, а въодушевени, учениците веднага започнаха да предлагат идеи как това може да бъде предотвратено. Изигра се и демонстративна партия шах между г-жа Крумова и  победителя от училищния шампионат, във втора възрастова група Васил Найденов, ученик от VII Г клас.

            Масата за игра на шахмат на открито, която е подходяща и за хора с нарушено зрение, както и  два комплекта фигури, закупени от III ОУ „Д-р Петър Берон“, са предоставени за ползване от всички ученици от III и IV основно училище гр. Монтана.
 
            Сърдечни благодарности към доц. д-р Борислав Великов, чийто жест дава възможност на децата на Монтана да развиват таланта си в областта на шахмата.

Публикувано на 03.01.2023 г.

Моменти от коледния турнир по шахмат организиран от клуб" Реален и виртуален шахмат" от Национална Програма "Заедно в изкуствата и спорта".

 

Публикувано на 30.12.2022 г.

Публикувано на 29.12.2022 г.

В навечерието на коледно-новогодишните празници новосъздадената театрална група към нашето училище представи своята сценична интерпретация
на пиесата "Добрите стопани" от Асен Разцветников. Изявата бе посветена  на 125 г. от рождението на писателя, емблематично име в българската детска литература и е част от  Националната програма "Заедно в изкуствата и в спорта". Словесно - театралното  действие се оказа търсено и желано преживяване както от самите деца, така и от публиката. Отличната игра на малките актьори развълнува  и предизвика  много усмивки и неподправени емоции след края на представлението.

Публикувано на 29.12.2022 г.

Ръководството и колективът на Трето ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана благодарят на учениците и техните родители, които активно се включиха в тазгодишната ни благотворителна кауза в периода 12 – 16 декември. Те дадоха един истински пример за хуманизъм и съпричастие. Събраната сума, в размер на 2210 лева, вече е преведена по сметката на „Българската Коледа“ – ежегодната благотворителна инициатива, организирана под патронажа на президента на Република България.
   

Публикувано на 23.12.2022 г.

Трето ОУ „Д-р Петър Берон“  зарадва със символични коледни подаръци и децата от Детски център за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила“ – град Монтана с ръководител г-жа Илина Гечовска.

Публикувано на 23.12.2022 г.


   Учениците от VII Б и Г клас заедно със своите класни ръководители и ресурсните учители от училището подготвиха с много любов и желание подаръци за децата с увреждания от Центъра за настаняване от семеен тип – град Монтана, където са настанени и две техни съученички.  Те посетиха Центъра и лично връчиха лакомства, играчки и дрехи на децата, попяха заедно с тях и ги заредиха с коледно настроение.

 

Публикувано на 23.12.2022 г.

Талантливите деца на Трето основно училище „Д-р Петър Берон“ – Монтана се включиха в празничната програма на Община Монтана с коледен концерт.
Начало на концерта дадоха прекрасните момичета от клуб „С ритъм в сърцето“ и на сцената се появи Дядо Коледа със своите помощници, привлечен от зашеметяващата коледна украса на града ни, която тази година Община Монтана подари на жителите му. Малките грации от група по съвременни танци към Национална програма “Заедно в изкуствата и спорта” пръскаха красота и изящество, а ангелогласните момичета от групата за занимания по интереси “Музикална чуднотека"  докоснаха присъстващите с нежните си гласове. Танцьорите от групата за народни танци по Национална програма "Заедно в изкуствата и спорта" и групата за занимания по интереси „Ситница“ разлюляха сцената и сърцата с танците си, а коледарите, превърнали се в емблема на училището, благословиха за здраве и берекет.
Г-н Златко Живков – кмет на община Монтана, подари на всички участници  шоколадово лакомство.

Публикувано на 23.12.2022 г.

Идва краят на старата година! С нетърпение малките ученици на Трето основно училище "Д-р П. Берон" очакват идването на новата година. С помощта на своята учителка Силвия Иванова, учениците от I"А" клас изработиха в часовете на клуб "Пазим красивата си природа" различни коледни и новогодишни сувенири за своите родители от материали за рециклиране. В заниманията по интереси учениците показват своето внимание и загриженост към опазването на околната среда. Пожелаваме на всички хора да са здрави , щастливи, сплотени и обичани! Весели празници!

Публикувано на 23.12.2022 г.

Полунощ. Камбани бият, звън в студена нощ ехти.
Ангел с радост от небето “ Бог роди се!”- възвести.
Коледари песни пеят: “Божи син роди се днес!”
И по цял свят се носи тая мила, блага вест.
Млада Бога се роди, грейте сребърни звезди!
Бог е светъл като ден, Бог отново е роден.
Той дошъл е в тоя свят да посее благодат.
Да посее надлъж и шир сговор, светлина!
Нашата християнска вяра е запазила през вековете българския род. Затова да съхраним християнските си празници и да преоткрием техния смисъл и значение!
Учениците от I "А" клас на III ОУ "Д-р Петър Берон"- Монтана пресъздадоха автентичните български традиции и обичаи на най-светлите християнски празници- Бъдни вечер и Коледа. Доставиха радост и умиление в сърцата на своите родители и учители! Весели празници!

Публикувано на 22.12.2022 г.

„Часът на коледната приказка“ и днес изпълни Детски отдел на РБ „Гео Милев“.
Малките ученици от 2 „а“, „б“ и „в“ клас на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон", пристигнаха с коледни шапки, готови да слушат разказвачката на приказки - Надежда Огнянова. Тя плени аудиторията с любимата на милиони деца по света приказка за Лешникотрошачката, а след това им разказа за народния празник Сурваки. Второкласниците доказаха, че знаят как да си направят сурвачка и какви са традициите за Бъдни вечер и Коледа.
Гостите в „Часът на коледната приказка“ бяха подготви специален поздрав за домакините от Детски отдел. Всички заедно изпяха коледна песен, а след това на сцената се представиха и талантливи индивидуални изпълнители.
След музикалната програма се изви опашка от желаещи да се включат в щафетното четене на забавни зимни истории.

Публикувано на 21.12.2022 г.

Публикувано на 19.12.2022 г.

На 08.12.2022 г. със седмите класове на III ОУ“Д-р Петър Берон“, Асен Асенов проведе демонстрация по самозащита  по проект „Без страх-противодействие на агресията“ финансиран от Фонд за подкрепа на местни инициативи: устойчив модел за подкрепа на активните общности“ на Платформа АГОРА в партньорство с община Монтана и с финансовата подкрепа на Фондация“Америка за България“.

Публикувано на 09.12.2022 г.

9 златни, 6 сребърни и 4 бронзови медала завоюваха учениците на III ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана е всенния кръг на състезанието „Родна реч“ на Многознайко. Наградите донесоха много радост на победителите и амбицираха останалите участници за по-добро представяне в следващия кръг.

Публикувано на 09.12.2022 г.

     На 09.12.22г. учениците от 3. "а", "б", "в" класове получиха много златни, сребърни и бронзови медали, както и грамоти за достойното си представяне в Националното състезание "Многознайко" - "Млад математик" - есенен кръг 2022/2023 г.
Поздравления, третокласници!
Гордеем се с вас, многознайковци!

Публикувано на 09.12.2022 г.

Г-жа Анжела Димитрова проведе урок-беседа на тема: Професии, групиране на професиите с ученицете от  III-а,б,в класове.  Програмата за кариерно ориентиране в училище помага на учениците да опознаят по-добре собствената си личност и света на труда, като постепенно изградят умения за вземане на решения и осъществяване на преход от училище към професионалния живот.

Публикувано на 09.12.2022 г.

Г-жа Димитрина Петрова, медицинска сестра в III ОУ “Д-р Петър Берон“, изнесе здравна беседа на тема "Здравословно хранене" пред учениците от III-а,б,в класове. Третокласниците си припомниха важни хигиенни правила, научиха повече за това как сънят, спортът и правилното хранене оказват ползотворно влияние, като укрепват тялото и зъбите. С голям интерес учениците изгледаха анимацията-"Пук и Чук".

Публикувано на 08.12.2022 г.

Как да се предпазим от настинка и грип

Пред учениците от ІV а, б, в класове медицинското лице в училище- г-жа Димитрина Петрова, изнесе здравна беседа на тема "Как да се предпазим от настинка и грип". Тя разясни симптомите, обърна вниманието на лечението и начините за предпазване от заболяване. 
Учениците слушаха с внимание и зададоха много въпроси относно опазване на здравето си.

Публикувано на 06.12.2022 г.

III ОУ“Д-р Петър Берон“ грейна в красива коледна украса!

Коледа е време за красота!

Коледа е вълшебство, което стопля сърцата и сбъдва мечти!

Весели празници!

Публикувано на 05.12.2022 г.

Учениците от 2. "в" и "б" клас взеха участие в националното  състезание „Многознайко” по математика, есенен кръг 2022-2023г.

Второкласниците показаха отлични резултати и заслужено получиха грамоти и медали.

Публикувано на 02.12.2022 г.

Мили ученици,
Благодарим Ви, че се присъединихте към каузата да дарим изработени от Вас картички, сурвачки и украса  за  коледния благотворителен базар, с цел събиране на средства за извършване на оперативна интервенция на дете от нашия град! Вие изпълнихте със съдържание думи като човеколюбие, състрадателност, съпричастност и отговорност! Скъпи ученици, благодарим, че за поредна година, дарихте надежда на едно дете да осъществи най- съкровената си мечта- да бъде здраво !Показахте, че имате огромни сърца! Сърца, побиращи тревогата и грижата за ваш връстник в беда. Поривът да помогнете на този, който няма Вашия късмет е достоен за уважение! Запазете своята вяра в доброто и я предавайте на всички около Вас!
Събудихме се по- добри,
душите ни танцуваха и пяха,
за да живее добротата.
Доброто съществува знам,
доказахте го всички Вие,
с надеждата, която подарихте на едно дете-
да бъде здраво и мечтае всеки ден!
Учениците от II а клас изработиха коледни картички, сурвачки и украса, за да ги дарят в коледния благотворителен базар за подпомагане на дете.

Ръководството и учителите на III ОУ“Д-р Петър Берон“ поздравява учениците за  съпричастността и добротата!

 

Публикувано на 01.12.2022 г.

На 01.12.2022г. с учениците от II а клас, III ОУ,, Д-р Петър Берон“ беше проведе урок по родолюбие в историческия музей на тема: ,,Монтана през вековете“. Децата споделиха знания за миналото на града, тъй като работиха по такъв проект в час по родинознание, но имаха възможност да се докоснат до автентични музейни експонати и културни ценности, които разкриват духовния облик на Монтана и региона. С огромен интерес разгледаха ,,каменната книга” за историята на Античната Монтана, копие на Якимовското съкровище, средновековно сребърно съкровище, златни накити, колекции от икони, старопечатни книги, както и историческо оръжие използвано в миналото. Учениците осъществиха  хронологическа историческа ,,разходка“ от първите свидетелства за човешко присъствие през каменно- медната епоха, до началото на новото хилядолетие. Научиха какви  оръдия на труда и технически средства са използвали хората и как са се усъвършенствали те през вековете. Емоционалното удовлетворение на децата и  гордостта им от богатото историческо наследство на нашия град, ми дава основание да вярвам, че нашият роден град- Монтана и III ОУ,,Д-р Петър Берон“ възпитава достойни, родолюбиви и отговорни личности, които познават своята история.
На урока по родинознание присъстваха и  родители, които споделиха задоволство от желанието за знание на учениците и тяхното патриотично възпитание.
За показаните знания и интерес към историята, учениците получиха подарък от музея- автентично копие от упражнение по краснопис в миналото, където могат да покажат своите умения по български език.
Благодарим  Ви, ученици!

 

Публикувано на 01.12.2022 г.

Коледа- време за добрини! Учениците със специални образователни потребности взеха участие в Благотворителния коледен базар, организиран от Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно- информационният център, гр. Монтана. С помощта на  ресурсните специалисти децата изработиха коледна украса и картички, с пожелания за здраве, топлина и мир във всеки дом.

Публикувано на 01.12.2022 г.

На 30.11.2022 г.  се проведе вътрешноучилищна квалификация на учителите от прогимназиален етап по плана на методическото обединение. г-жа Мария Андреева – училищен психолог, представи пред колегите темата „Формиране на морални и нравствени ценности в подрастващите“.
 В презентацията бяха разгледани въпросите за морала, като основна форма на общественото съзнание и необходимостта от сътрудничество между учители и родители при изграждането на нравствените ценности на подрастващите. Бяха разгледани и основните проблеми, пред които са изправени родители и учители относно духовно-нравствения възпитателен процес на децата. Обсъдиха се и конкретни задачи и насоки за работа на класните ръководители по посока развитие на емоционалността,  духовността и морала на подрастващите.

Публикувано на 30.11.2022 г.

Ученици от V „а“, „б“ и „в“ клас на III ОУ „Д-р Петър Берон“ проведоха  часа си по БЕЛ в РБ „Гео Милев“. Посещението им е свързано с темата „Речниково и граматическо значение на думите. Видове думи според речниковото значение“.
Снежана Стоянова, зав. отдел „Читални“, запозна петокласниците със справочния фонд на библиотеката, речниците и правилата за работа с тях.
На учениците бе дадена възможност да упражнят наученото и разширят знанията си за работа с речници и справочна литература. Децата разгледаха с огромен интерес Речника на личните и фамилните имена, както и двуезичните речници.

Публикувано на 29.11.2022 г.

Провеждането на националното състезание на Многознайко „Аз зная английски“ е вече утвърдена традиция в III ОУ „Д-р Петър Берон“-Монтана.
Вече трета поредна година учениците показват завидни резултати и уверено печелят много медали.

През месец ноември се проведе I- ви, есенен кръг на състезанието по английски език. В него взеха участие ученици от  3 до 7 клас.
Гордеем се с нашите възпитаници за завидните резултати – 11 златни, 21 сребърни и  17 бронзови медала.
С това  стремежът им да покажат какво могат, няма да стихне. Напротив – те са още по-мотивирани и готови за поредната победа във втори кръг, а дори и до самия финал, Купата на Многознайко, в последния  финален кръг.

Поздравления, малки и големи многознайковци!

Публикувано на 29.11.2022 г.

«Кажете ми – и аз ще забравя, покажете ми – и аз може би ще запомня, направете го заедно с мен – и аз ще разбера»

На 29.11.2022 г.  се проведе вътрешноучилищна квалификация на началните учители по плана на методическото обединение. Г-жа Невелина Рангелова – училищен психолог, подготви темата «Изграждане на емоционална интелигентност у учениците –  предпоставка за овладяване на агресивно поведение».В презентацията бяха представени базовите емоции, връзката емоции – чувства - поведение, възприемането и разбирането, управлението и използването на емоциите, необходими за изграждане на емоционална интелигентност у подрастващите. Обсъдени бяха въпроси, свързани с начини за реакция и похвати,  с които да помогнем на учениците  да регулират и управляват емоциите си.

Публикувано на 29.11.2022 г.

Учениците от 2. а клас взеха участие в националното  състезание „Многознайко” по математика, есенен кръг 2022-2023г.
Показаха отлични резултати и заслужено получиха грамоти и медали.
Поздравления, второкласници! Бъдете все така знаещи, мотивирани, постигайте високи резултати и занапред!

Публикувано на 28.11.2022 г.

III ОУ “Д-р Петър Берон” ще вземе участие  в IX Регионален поетичен рецитал „За него – Живота – направил бих всичко...“

На 22.11.2022 г. тринадесет ученици от прогимназиален етап на III ОУ “Д-р Петър Берон“ - Монтана рецитираха стихове на Никола Вапцаров. Събитието се проведе за да бъде излъчен наш представител за предстоящия IX Регионален поетичен рецитал „За него – Живота – направил бих всичко...“, организиран от РУО- Монтана и II СУ „Н. Й. Вапцаров“- Монтана по повод патронния празник на училището.
 Чрез силата на словото учениците от III ОУ “Д-р Петър Берон“ успяха да предадат духа и копнежите на нашия голям поет. Комисия, съставена от Директора на III ОУ, учители по БЕЛ и ученичка от 7 клас-представител на ученическия съвет, единодушно избра Йоан Евтимов от 6в клас да участва в официалното събитие “За него- Живота- направил бих всичко...”, което ще се проведе на 07.12.2022 г. от 09:30 часа в Общински младежки дом- Монтана.

 

Публикувано на 23.11.2022 г.

Учениците от 3. а,б,в класове взеха участие в националното  състезание „Многознайко” по Родна реч, есенен кръг 2022-2023г. Показаха отлични резултати и заслужено получиха грамоти и медали.

Поздравления, третокласници! Бъдете все така успешни, мотивирани, постигайте високи резултати и занапред!

Публикувано на 23.11.2022 г.

С желание и интерес учениците от  II а клас направиха проект на тема : ,,Монтана- моят роден град“. Второкласниците разказаха за историческите и природни забележителности на нашия град. Акцентираха върху развитието на Монтана като областен и културен център в сърцето на Северозападна България.

Публикувано на 23.11.2022 г.

Това са нашите ученици от 2 "а", "б", "в" класове, които се представиха отлично на състезанието по български език "Многознайко ". Те спечелиха грамоти и медали за своите знания.
Предстои следващ кръг, който ще се проведе в края на месец април 2023 г.
Пожелаваме на учениците успех и упорито да се трудят, за да се представят отлично, да имат мотивация да бъдат успешни и да следват упорито своите цели!

 

Публикувано на 22.11.2022 г.

На 22 ноември в 3.А клас се проведе урок по безопасност на движението по пътищата на тема-Велосипед. С презентация г-жа Н. Иванова запозна учениците с историята на велосипеда, като първото механично индивидуално превозно средство. Научиха повече за неговото устройство, попълниха работен лист и записаха частите на велосипеда. Запознаха се със сигнали,  подавани от велосипедистите, местата за движение и пътни знаци. Припомниха си правила, познаваха пътните знаци, изгледаха кратък видеоклип и дискутираха по темата.

 

Публикувано на 22.11.2022 г.

На 21 ноември нашите третокласници подобаващо отбелязаха деня на Християнското семейство. В часовете по английски език те представиха своите проекти на тема „My family“. Учениците демонстрираха не само художествени умения, но и умения за общуване на английски език. Споделиха приятни емоции!

Публикувано на 21.11.2022 г.

21 ноември ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО!
„ Днес е празник много мил,
С него Бог ни е благословил,
Затова ще Му  благодарим,
Че със семейство ни е надарил.
Събрали сме се тук сега
По християнски у дома …“

Днес, на този светъл празник, ресурсните специалисти към III ОУ „Д-р Петър Берон“ и учениците на допълнителна подкрепа заедно със своите майки се събраха около трапезата на топла пита и чай. Като едно голямо семейство те разговаряха за християнските добродетели и традиции. С помощта на своите майки учениците направиха родословно дърво и разказаха за любимите си семейни занимания.
На тържеството присъства г-жа Людмила Крумова- Директор на училището, която поздрави всички с пожелание да бъдат здрави, толерантни и във всяко семейство да има мир, разбирателство и любов. Г-жа Крумова зарадва присъстващите ученици с подаръци и лакомства.
Учениците изненадаха Директора и своите майки с изработена от тях „Рецепта за щастливо семейство“.

Публикувано на 21.11.2022 г.

Първи мач и първа победа на отбора по футбол на Ученически игри!

Публикувано на 17.11.2022 г.

„Крайният резултат или продукт на търпението и толерантността е опрощаването. Когато сме истински търпеливи и толерантни, прошката идва от само себе си.“
Далай Лама
„Толерантността е умението да си добър! Тя е безценен дар и може да се намери навсякъде-в една топла усмивка, в една подадена ръка!“-споделиха петокласниците от VБ клас.

Публикувано на 16.11.2022 г.

„Нека се стремим да бъдем повече толерантни – светът е шарен и точно затова е красив!“, „Толерантността е съчувствие!“, „ Толерантността е една топла усмивка, една подадена ръка, един по-хубав свят!“ - това са част от посланията, които г-жа М. Цветкова отправи към своите ученици. В дискусия по темата учениците от III б  клас разбраха, че могат да изградят толерантност у себе си по няколко начина. По тяхна инициатива направиха „Дърво на толерантността“,  като всеки от тях изписа на лист своето правило за толерантност. Изненадаха първокласниците, като им подариха оцветени детелинки с 10-те златни правила на толерантността с пожелание да бъдат по-добри и да си помагат взаимно.

Публикувано на 16.11.2022 г.

По повод 16. ноември – международен ден на толерантността, учениците от V А, VБ, VI А, VII А, VII В клас, включени в група за „повишаване на социалните умения за общуване и за решаване на конфликти по ненасилствен начин“, дадоха своя глас за това да бъдем по - добронамерени и толерантни, за един по – добър Свят.  Под ръководството на училищен психолог Н. Рангелова, се запознаха с принципите на толерантността, начините за изграждане на толерантно отношение към различните. Чрез изработено табло заедно изразиха идеята за толерантни взаимоотношения и разбирателство между връстниците в училище.

Публикувано на 16.11.2022 г.

По повод 16 ноември - Международният ден на толерантността, психологът М. Андреева, ресурсния учител В. Теофилова и класните ръководители И. Вачкова и Й. Савова от Трето ОУ „Д-р Петър Берон“,  проведоха беседи и тематични игри в класовете в които има ученици със специални образователни потребности. Срещите бяха насочени към приемане и толерантност на различните, откритост в общуването, любов и приятелство в многообразието на света.
Всички ученици написаха своето послание към света, създавайки „Азбука на толерантността“ и приеха правила на класа убедени в идеята „Раздавай обич и помни, че от доброто не боли!“

Публикувано на 16.11.2022 г.

Да бъдеш толерантен означава да приемеш, че светът не е създаден само за теб -в това са убедени учениците от 2В клас. За Деня на толерантността , Кристия Антова и Лъчезар Петров с помощта на г-жа И.Людмилова представиха презентация, с която  запознаха своите съученици с основните принципи на толерантността.

Публикувано на 16.11.2022 г.

2 Б клас чества Денят на толерантността.

Публикувано на 16.11.2022 г.

Учениците от 2 "В" клас при 3 ОУ Д-р Петър Берон" гр.Монтана участваха с детски рисунки в художествената инициатива на Регионална здравна инспекция - Монтана - конкурс за рисунка на тема “Здравето - мисия на всички”.

За положения труд второкласниците Лия Иванова, Миролюба Ангелова и Алекс  Стоянов получиха награда- Грамота за участие.

Публикувано на 14.11.2022г.

На 10.11.2022 г. се проведе родителска среща , в която взеха участие родители на ученици от IV Бклас
във връзка с изпълнение на НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“ МОДУЛ „УЧАСТВАЙ И ПРОМЕНЯЙ – РОДИТЕЛЯТ АКТИВЕН ПАРТНЬОР В УЧИЛИЩНИЯ ЖИВОТ“ на тема"Родителите-партньори в учебния процес".

Г-жа Димитрова изнесе беседа и очерта основните насоки за подпомагане и подкрепа на родителите.Бяха дадени предложения от родителите за съвместни мероприятия на ученици,родители и учители.

Публикувано на 11.11.2022г.

Регионалната здравна инспекция - Монтана, организира конкурс за рисунки на тема "Здравето - мисия на всички" с цел насърчаване и поддържане на позитивното и здравословно мислене на децата. След разглеждане на над 250 постъпили творби, в категория ученици от 7 до 17 години бяха наградени 6 рисунки. Между тях е и рисунката на наша ученичка - Дея Даниел Боянова от ІV а клас.
"Нека магията на изкуството продължава да ви мотивира да творите и вдъхновявате!"
Честито! Пожелаваме още много успехи!

Публикувано на 10.11.2022г.

В час на класа учениците от ІV а клас се запознаха с пътните знаци и пътната маркировка. Те гледаха презентация по темата, подготвена от г-жа Даниела Иванова, коментираха основните елементи и части от пътното платно, маркировка и скорост, видове пътни знаци и тяхното значение.
Учениците проявиха желание и показаха знания и умения при изработването на макети на пътното платно. Всички осъзнават, че трябва да спазват правилата за движение по пътищата, за да се опази човешкия живот!

Публикувано на 09.11.2022г.

ИНФОРМАЦИЯ

ЗА СВОБОДНИТЕ МЕСТА ЗА ЗАПИСВАНЕ НА УЧЕНИЦИ В III ОУ "Д-Р ПЕТЪР БЕРОН" - МОНТАНА

ЗА УЧЕБНАТА 2022/2023 ГОДИНА КЪМ 09.11.2022 Г.

 

КЛАС СВОБОДНИ МЕСТА
I 0
II 0
III 1
IV 0
V 6
VI 2
VII 10

Публикувано на 09.11.2022г.

Учениците от III ОУ „Д-р Петър Берон“ отбелязаха предстоящия празник – 01. ноември, Деня на народните будители, с тържествена програма. Г-жа Людмила Крумова – директор на училището, честити празника на учениците и учителите и пожела на всички да следват завета на онези достойни българи, запазили във вековете на чуждо владичество своята българска гордост и памет, чувство за историзъм и огромно желание за свобода и собствен език.
Учениците Галена Веселинова, Рая Красимирова и Елица Велкова от седми клас представиха трима книжовници –  велики личности будители - Паисий Хилендарски, Васил Априлов и д-р Петър Берон – патрон на нашето училище. С портретите им в ръце седмокласничките разказаха за живота и делото на тези светли личности.
Учениците от пети клас изнесоха рецитал, а учениците от клуб „С ритъм в сърцето“ поздравиха всички с песен.
В края на тържеството водещите Радослав Василев и Теодора Макавеева благодариха от свое име и от името на всички ученици на съвременните будители – техните учители, които не спират да  разпространяват и поддържат огъня на просветата, културата и духовността.

Първи ноември - Ден на народните будители! Ден, в който изразяваме своята благодарност и почит към създателите и пазителите на българската духовност, език и култура. Прекланяме се пред делото на всички, които ни завещаха стремеж към знание, будност и национално самочувствие. И малките ни първолаци отбелязват празника. Слушат разкази и стихове за будителите, с удоволствие оцветяват портретите на братята Кирил и Методий, рисуват книги, а добрите четци ни впечатляват с уменията си. Четем и слушаме откъси от любими литературни произведения.

Публикувано на 28.10.2022г.

В творческа и приятелска атмосфера началните учители проведоха вътрешноучилищна квалификация за развитие на уменията им за създаване на интерактивни учебни ресурси. Работата с тях е истинско удоволствие за учениците. Да учат, играейки, е забавно и ефективно!

Публикувано на 26.10.2022г.

В „Маратон на четенето 2022“ се включиха 135 читатели на Детски отдел.

От тях – 104 в категорията от 1-ви до 4-ти клас и 31 в категорията от 5-ти до 7-ми клас.
Победители в категорията от 1-ви до 4-ти клас :
На III място, с равен брой прочетени книги, са:
III място - Антон Добромиров Панов
- 2 „а“ клас от III ОУ „д-р Петър Берон“ - 46 прочетени книги

В Маратона на четенето от III ОУ „д-р Петър Берон“ са участвали 33 ученика, които са прочели 355 книги. III ОУ „д-р Петър Берон“ получи грамота за най-голям брой участници.

 

Публикувано на 24.10.2022г.

И през настоящата учебна година Трето основно училище "Д-р Петър Берон" продължава да работи по проект "Равен достъп до училищно образование в условията на кризи". Завърши своето обучение първата група първокласници от 1а клас. Малките ученици проявиха голям интерес и любознателност.

Публикувано на 21.10.2022г.

18-ти октомври -  Европейски ден за борба с трафика на хора
Трафикът на хора съществува! Информирай се!
III ОУ „Д-р Петър Берон“-Монтана организира ден на запознаване с опасностите и превенцията на трафика на хора. Инициативата бе поета от представители на Училищния ученически съвет. Представители на VII А клас застанаха смело пред своите съученици от петите класове като представиха проблема за трафика на хора  в България и в световен мащаб; запознаха своите съученици с различните методи за набиране на жертви на трафик; представиха признаците на робство, по които могат да се разпознаят жертвите на трафик. По време на обучението бяха презентирани видовете трафик, характерни за България. Специално внимание беше отделено на социалната среда, която има изключително решаваща роля в трафикирането на хора – бедност, безработица, липса на образование, липса на перспектива, депресия и др. причини.
След проведената дискусия на тема „Не на трафика на хора. Човешкото достойнство е в твоите ръце.“ Петокласниците научиха, че в своята същност трафикът на хора нарушава основните човешки права, като право на свободен живот и право на избор, и се определя като съвременна форма на робството.

Публикувано на 18.10.2022г.

На 12.10.2022год. се проведе тематична родителска среща на тема „ Познавам ли своето дете? " във II а клас по Национална Програма ,,Заедно за всяко дете“, Модул 3 ,,Участвай и променяй- родителят, активен партньор в училищния живот“.
Родителите приветстваха идеята, споделяха свое мнение и  осъзнаваха значимостта и важността на проблема. Изразиха задоволство от избора на тема и необходимостта от подобни  беседи и дискусии , с цел по- пълноценно сътрудничество между ученик-учител- родител.

Публикувано на 13.10.2022 г.

На 04.10.2022 г. се проведе родителска среща в 4 а клас по НП "Заедно за всяко дете", модул "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот" на тема "Онлайн рисковете за нашите деца".  Чрез предварително подготвена презентация и беседа Г-жа Даниела Иванова насочи вниманието към опасностите в интернет, правилата на общуване там и начините за предпазване.

Публикувано на 04.10.22г.

Учениците от 4 а клас работиха по проектна задача, поставена от г-жа Д. Иванова. Те направиха проучване на предприятията в нашия регион и представиха пред съучениците си данните, които са събрали. Материалите бяха оформени като брошури, лапбук, постери. С изключително удоволствие разказаха за предприятията в региона и какви професии имат хората, работещи в тях. Повечето от учениците бяха избрали местоработата на своите родители и с голямо уважение говореха за важността на професията им. Темата стимулира въображението и творческите възможности на учениците. Те показаха креативност, изобретателност и оригиналност при оформянето и представянето на  задачата.

 

Публикувано на 04.10.2022г.

На 14.10.2022г. стартираха дейностите по НП"Заедно в изкуствата и спорта".НП „Заедно в изкуствата и спорта“ съдържа два модула – Модул 1. Изкуства и Модул 2. Спорт

.Целта на Националната Програма е да подпомогне формирането в учениците на умения за екипна работа чрез участието им в колективни спортове и изкуства, насочени към стимулиране на техните интереси, способности и компетентности.

Учениците бяха много ентусиазирани от първото си занятие "Отбор по футбол"и "Съвременни танци".

Публикувано на 14.10.2022г.

На 12.10.2022 г. от 18.30 часа, в конферентната зала на ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана се проведе лекция-беседа, в което взеха участие родители на ученици от VII А ,VII Б , VII В и VII Г класове в ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана и г-жа Невелина Рангелова – училищен психолог.
Проведената лекция-беседа на тема -  „Превенция на агресията в училище“, е във връзка с изпълнение на НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“ МОДУЛ „УЧАСТВАЙ И ПРОМЕНЯЙ – РОДИТЕЛЯТ АКТИВЕН ПАРТНЬОР В УЧИЛИЩНИЯ ЖИВОТ“
В презентацията по темата лекторът на срещата г-жа Невелина Рангелова представи агресията в контекста на училищната среда със своите видове и форми, фактори в и
извън училище, които влияят върху агресивността на учениците и проявите на агресия и тормоз в училище.

Публикувано на 12.10.2022г.

По повод Европейската седмица на програмирането, която се провежда от 8 до 23 октомври 2022 г., ИТ специалистът Христо Иванов гостува днес /11.10.2022 г./ на учениците от I и II клас в III ОУ „Д-р Петър Берон“ - Монтана. Той направи демонстрация на роботизираните пчелички Bee-Bot и Blue-Bot. С голям интерес децата се учиха на програмиране и управление на малките роботи. Първокласниците имаха за задачи да използват командите за движение във всички посоки, да определят правилно броя на стъпките и по този начин успешно да придвижат роботчетата в желаната посока.
Роботите Bee-Bot и Blue-Bot дават възможност на малките откриватели по лесен и забавен начин да направят своите първи стъпки в програмирането, да усъвършенстват дигиталните си умения и да се научат успешно да реализират идеите си с помощта на новите технологии.

Публикувано на 11.10.2022г.

На 07.10.2022г. стартира националната програмата на МОН „Заедно в изкуството и спорта” в област  Монтана. Целта на програмата е развитие и изява на учениците  в колективни спортове и изкуства, за   изграждане  у тях  умения за отговорно и дисциплинирано поведение.

IIIОУ"Д-р Петър Берон"-гр.Монтана взе участие в откриването с демонстративна среща по Баскетбол-момчета срещу VII СУ"Йордан Радичков"-гр.Монтана

Публикувано на 07.10.2022г.

На 23.09.2022г. в  Конферентната зала на III ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана се проведе родителска среща по  НП "„Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот”. Темата на родителската среща бе "Добре дошли в пети клас. Ученици, учители, родители - заедно!"      
Присъстваха родителите на учениците от  V А, Б, и В клас.
Гост – лектор на срещата беше г-жа Невелина Рангелова – психолог в III ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана.
            В началото на срещата г-жа Рангелова обясни на родителите, че те са наши  партньори в училищния живот и колко е важно да бъдат изградени отношения, които създават усещане за комфорт, увереност, взаимно уважение, взаимопомощ и способност за навременно решаване на проблеми, още при възникването им. Пети клас е трудна възраст и важна учебна година, в която учениците преживяват бурни промени, откриват себе си по нов начин и търсят мястото си сред другите. Затова точно сега тези деца ще се нуждаят най-силно от безусловната обич и подкрепа на родителите си, за да успеят да се справят със задачите на развитието в тази възраст: да изградят добра самооценка и емоционална интелигентност, да умеят да управляват своите емоции и да намерят мястото си в сложния свят на взаимоотношенията с връстниците.
В същинската част на срещата психологът на училището представи мултимедийна презентация, в която бяха засегнати темите за големите промени по отношение на развитието на учениците и промените в училище, тайните страхове на възрастта, свободното време, важните разговори.
Родителите на петокласниците благодариха за съветите и отправиха много въпроси, относно това как по-добре да разберат децата си и да реагират в конкретна ситуация.
В края на срещата родителите заявиха, че са изключително доволни от лекцията и изявиха желание за други такива срещи по подобни теми.

Публикувано на 23.09.2022г.

Учениците от 2.в  и 2.б клас представиха своите проектни работи в екип и индивидуално на тема "Моето родно място". Децата показаха умения за откриване на информация и представяне на проектите си  по добър начин. Проявиха богато въображение и дадоха прекрасни идеи.Класени ръководители: г-жа Ирина Людмилова и г-жа Росица Вълчарова.

Публикувано на 26.09.2022г.

На 05.10.2022г.-Международния ден на учителя, дворът на III ОУ "Д-Р ПЕТЪР БЕРОН" - МОНТАНА се превърна в своеобразна сцена и бе огласена с музика и танци. Изненадата дойде от ФА"Ситница" и техния ръководител-Христо Иванов. Младите танцьори, сред които настоящи и бивши възпитаници на нашето училище, поздаравиха колектива на училището по повод Деня на учителя с китка хора. Особено атрактивна беше изявата на момчетата-добруджанска ръченица, в която те показаха невероятен баланс върху шиници. След танца ученици имаха възможност да се качат върху шиниците и да се уверят колко е трудно да запазиш равновесие. За финал танцьорите от ФА"Ситница" благодариха на своите учители за знанията и напътствията, които са получили от тях и им пожелаха да бъдат все така грижовни, всеотдайни, търпеливи и сладкодумни.

Публикувано на 05.10.2022г.

Щастливи, усмихнати, ученолюбиви – такива са нашите ученици.
 В началото на новата учебна година участниците във финалния кръг на състезанието по английски език”Аз зная английски”, което се проведе в края на предходната учебна година,получиха своите награди.
Финалистите ,наградени с купи са двама четвъртокласници и двама третокласници. Останалите ученици получиха златни, сребърни и бронзови медали, както и грамоти.
Гордеем се с вас, мили деца!
Успешна учебна година!

Публикувано на 06.10.2022г.

ИНФОРМАЦИЯ

ЗА СВОБОДНИТЕ МЕСТА ЗА ЗАПИСВАНЕ НА УЧЕНИЦИ В III ОУ "Д-Р ПЕТЪР БЕРОН" - МОНТАНА

ЗА УЧЕБНАТА 2022/2023 ГОДИНА КЪМ 07.10.2022 Г.

 

КЛАС СВОБОДНИ МЕСТА
I 0
II 0
III 0
IV 0
V 7
VI 2
VII 9

.Публикувано на 07.10.2022 г.

В рамките на Европейската седмица на мобилността  учениците от нашето училище се включиха в различни инициативи. 
Под мотото "Чист въздух-ти си на ход" те демонстрираха, че идеята за живот без автомобили е не само реална, но и приятна.

Под надслов "Ден без жертви на пътя" малките ученици се включиха с рисунки ,  а четвъртокласниците редиха пъзели.

Под ръководството на г-н Красимир Рангелов , ученици от седми клас, се включиха в инициативата на Държавна агенция Безопасност на движението по пътищата под надслов – „Ден без жертви на пътя“.
На централния булевард „3-ти март“, в присъствието на служители на пътна полиция бяха раздадени листовки на водачи на моторни превозни средства, с призив за стриктно спазване на правилата за движение по пътищата.

Публикувано на 22.09.2022 г.

Първият учебен ден носи вълнение и радост. 15-ти септември е
вълнуващ и за учениците и за родителите, но най-вече се вълнуват
първокласниците. Честит първи учебен ден на учениците! Ръководството
и колектива на III-то ОУ“Д-р Петър Берон“ пожелава успешна и ползотворна
учебна година!

ТУК

Председателят на 39-то Народно събрание доц. д-р Борислав  Великов удари символично първия звънец в най-голямото основно училище в Монтана - Трето ОУ „Петър Берон“ на 15 септември. После в рамките на празничния ритуал по посрещане на най-малките той въведе в клас първокласник до чина му за първия учебен час.
Доц. Великов беше специален гост за първия учебен ден в училището по покана на директорката Людмила Крумова. Там бяха и кметът Златко Живков, председателят на Общинския съвет Иво Иванов, който е баща на първокласник, зам.-председателят на ОбС инж. Валери Георгиев, свещеници, родители и гости.
В приветствието си доц. Великов припомни, че основните положения в съвременните закони в сферата на образованието са приети по времето, когато като народен представител той бе начело като председател на комисията по образование и наука в Народното събрание .
Доц. Великов се пошегува, че половин век е бил звънеца на първия учебен ден като преподавател на студентите в Минно-геоложкия университет, а първокласник е бил преди почти седем десетилетия, но си спомня добре вълнението от първия учебен ден. Той пожела усърдие в учението и подчерта, че не само компютрите трябва да са на първо място, но и да се ориентират децата към специалности в сферата на биологията, химията, инженерните науки, математиката.
Като почетен гражданин на Монтана и в духа на своята кауза за подпомагане с приоритет на образованието във своята всеизвестна дарителска дейност, доц. Великов дари 1000 лева, които ще бъдат използвани за оборудването на  открита площадка за шах-мат в двора на училището.

Публикувано на 16.09.2022 г.

По случай откриването на новата 2022/2023 учебна година
Ръководството и колективът на
III ОУ „Д-р Петър Берон” –Монтана
най-учтиво Ви кани да присъствате на
       тържество, което ще се състои на 15.09.2022 г.
от 9.30 ч. в двора на училището.

ИНФОРМАЦИЯ

ЗА СВОБОДНИТЕ МЕСТА ЗА ЗАПИСВАНЕ НА УЧЕНИЦИ В III ОУ "Д-Р ПЕТЪР БЕРОН" - МОНТАНА

ЗА УЧЕБНАТА 2022/2023 ГОДИНА КЪМ 10.08.2022 Г.

 

КЛАС СВОБОДНИ МЕСТА
I 0
II 0
III 3
IV 0
V 10
VI 2
VII 8

.