Традицията гласи, че здраве, щастие и късмет носи онази мартеница, която е подарена! На 01.03.2024г. с усмивки и искрени пожелания учениците от Трето основно училище подариха мартенички на служителите в Община Монтана. Кметът г-н Златко Живков, г-жа Трайка Трайкова,   г-н Иво Иванов и г-н Ивайло Антонов посрещнаха учениците и техните учители г-жа Петя Атанасова и г-жа Елена Йорданова с широки обятия и мартенско настроение.

Публикувано на 01.03.2024 г.

По случай Ден на розовата фланелка училищния психолог М. Андреева и ресурсен учител В. Теофилова проведоха тренинг с учениците от VII В клас.
Всички заедно обсъдиха проблемите за тормоза и насилието в училище, за това че не бива да бъдем безразлични към чуждото страдание, а да проявяваме разбиране и емпатия.
Учениците влязоха в различни роли и показаха положително отношение към различията. В края на тренинга всички получиха книгоразделители със символа на розовата фланелка.

Публикувано на 28.02.2024 г.

Всяка година, в последната сряда на месец февруари, се отбелязва деня за борба с училищния тормоз, познат като „Ден на розовата фланелка“.  Съпричастни с темата, учениците от Училищния ученически съвет се облякоха в розово, изразявайки своята позиция за неприемане на насилието и тормоза в училище.
На 28 февруари те посрещнаха всички в училищното фоайе с усмивка и розови ленти, които завързаха на ръцете на своите съученици и ги приканиха да бъдат съпричастни, а не безразлични, когато някой е подложен на тормоз.
Представителите на ученическия съвет изработиха тематично табло, с което отправиха 10-дневни предизвикателства за учениците, насочени към приемането на другия и създаването на приятелства.

Публикувано на 28.02.2024 г.

На 28 февруари отбелязваме Световния ден на розовата фланелка. Учениците от VII б клас се включиха в отбелязването на деня с розови балони и направиха сърце с призив: „Заедно за училище без насилие“.

Публикувано на 28.02.2024 г.

ДОБРИ ДА БЪДЕМ!
ДНЕС сияем в РОЗОВО, за да кажем своето "НЕ" на ТОРМОЗА!

Публикувано на 28.02.2024 г.

Увлечени от необятния Космос, учениците от четвъртите класове изработиха проекти на тема „Слънчева система“. Темата е изключително интересна и предполагаща творчество и креативност.Чрез използване на различни материали, те пресъздадоха Слънцето, Луната, звездите, планетите и техните спътници. Визуализирайки знанията си, децата по-лесно и трайно усвояват учебния материал, и показват колко знаят и могат. 

Публикувано на 27.02.2024 г.

На 26.02.2024г. в Младежки дом - Монтана, се проведе общинският кръг от Ученически игри 2024. На състезанието се явиха два отбора - III ОУ и VI СУ от Монтана. Победа с резултат 3:1, постигнаха учениците от Трето ОУ "Д-р П. Берон". Да пожелаем успех на учениците в областния кръг на игрите, който ще се проведе в края на месец март.

Публикувано на 26.02.2024 г.

 

Гордост за нашето училище са учениците, които са участвали и постигнали отлични резултати във финалния кръг на международна дистанционна ученическа олимпиада “КИНГС”!

Впечатляващ резултат от 100% успеваемост показа Дея Боянова от 5А клас на финалния кръг на международна дистанционна ученическа олимпиада “КИНГС” по ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА, за което тя е наградена с ДИПЛОМ ПЪРВА СТЕПЕН в своята възрастова група. Изключителни резултати по предмета от над 84% са постигнали също и учениците ни Първан Кръстев от 5А клас и Рая Кирилова от 6Б клас, наградени с ДИПЛОМ ВТОРА СТЕПЕН. С гордост и удовлетворение заставаме до нашите деца, готови да ги подкрепим в това да побеждават и да доказват себе си!

Резултат от 100% успеваемост показа Ивайла Димитрова от 5Б клас на финалния кръг на международна дистанционна ученическа олимпиада “КИНГС” по МАТЕМАТИКА, за което тя е наградена с ДИПЛОМ ПЪРВА СТЕПЕН в своята възрастова група.Резултатите по предмета от над 96% са постигнали учениците ни Първан Кръстев и Дея Боянова от 5А клас, наградени с ДИПЛОМ ПЪРВА СТЕПЕН и Никол Бисерова от 5 Б клас с успеваемост 84%, наградена с ДИПЛОМ ВТОРА СТЕПЕН.

Резултат от 100% успеваемост показа Първан Кръстев от 5А клас на финалния кръг на международна дистанционна ученическа олимпиада “КИНГС” по ИНФОРМАТИКА, за което той е награден с ДИПЛОМ ПЪРВА СТЕПЕН в своята възрастова група.

Публикувано на 26.02.2024 г.

ПРОТОКОЛ

на класираните учениците и техните резултати от национално състезание по компютърно моделиране областен кръг III клас ТУК

 

ПРОТОКОЛ

на явилите се учениците и техните резултати от национално състезание по компютърно моделиране областен кръг III клас ТУК

 

ПРОТОКОЛ

на класираните учениците и техните резултати от национално състезание по компютърно моделиране областен кръг IV клас ТУК

ПРОТОКОЛ

на явилите се ученици и техните резултати от национално състезание по компютърно моделиране областен кръг IV клас ТУК

 

Публикувано на 23.02.2024 г.

Наред с преподаването на знания, ние се стремим да формираме ключови компетентности у учениците, подкрепяме ги и ги подпомагаме в тяхното личностно развитие, мотивираме ги за участие в състезания. Затова и тази учебна година в нашето училище провеждаме националното състезание на Многознайко”Аз зная английски“.
В първия кръг на състезанието участваха общо 50 ученици от трети и четвърти клас. Спечелиха 14 златни, 16 сребърни и 9 бронзови медала, както и грамоти за участие.
Във втория кръг, който се проведе в края на месец януари, се включиха 26 третокласници и 26 четвъртокласници. Спечелиха 21 златни, 16 сребърни и 9 бронзови медала, както и грамоти за участие в състезанието.
Поздравления, мили ученици! Желаем ви успех в следващия кръг!

Публикувано на 20.02.2024 г.

Днес, 20.02.2024 година, се проведе социално-психологичен тренинг за превенция на агресията и насилието в класната стая с учениците от  II Б клас, под ръководството на г-жа Невелина Рангелова – училищен психолог и г-жа Сашка Нацова – класен ръководител.
Чрез игри и конструктивни дейности се създаде позитивна атмосфера, емоционално разтоварване, сътрудничество и сплотеност в групата.
Под мотото „За какво има място в моето сърце“, учениците изработиха и си размениха сърца с послания, оформиха табло и напомниха, че ние сме тези, които можем да променим живота  към по – добро и че обединени срещу насилието и тормоза сме силата, която може да направи света по – добър.

Публикувано на 20.02.2024 г.

Учениците от III б клас при III  ОУ"Д-р Петър Берон " с класен ръководител г-жа Росица Вълчарова почетоха паметта на Апостола на свободата - Васил Левски  по повод 151 г. от гибелта му. Те подготвиха рецитал, който представиха пред цялото училище. Големи и малки ученици се включиха в инициативата за всеобщо рецитиране на стихотворението "Обесването на Васил Левски ", а за финал изпяха "Песента за Апостола ".

Публикувано на 19.02.2024 г.

"Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме." На 15.02. 2024г. учениците от ГЦОУД 3 „а“, б“ и „в“ клас на III ОУ „Д-р Петър Берон", заедно с преподавателите г-жа Петя Атанасова и г-жа Елена Йорданова посетиха РБ" Гео Милев" по повод 151-вата годишнина от гибелта на Васил Левски. Там авторът на исторически книги-игри, Димитър Петров, проведе урок по родолюбие с тях. Учениците подариха на автора ръчно изработена книжка с лика и думите на Апостола, след което го поздравиха със стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“.

Публикувано на 19.02.2024 г.

Днес, учениците от 1„а“, 1 „б“ и 2 „б“ клас на III ОУ „Д-р Петър Берон“, с преподаватели г-жа Мариана Замфирова, г-жа Валентина Йотова, г-жа Сашка Нацова и г-жа Иванина Сибинова, посетиха РБ „Гео Милев“. В навечерието на 151-вата годишнина от гибелта на Апостола, Биляна Димова, зав. Детски отдел, припомни на децата биографията на Левски и историческото величие на делата му с помощта на мултимедийна презентация. Урокът включваше и викторина, от която стана ясно, че малчуганите познават живота и ценят подвига на националния герой на България. Всяко дете получи за награда свитък със заветите на Левски, а за финал няколко от учениците прочетоха „щафетно“ стихотворението „Левски“ на Цветан Ангелов.

Публикувано на 14.02.2024 г.

Медали и грамоти за достойно представяне получиха ученици от III "а" и III "в" клас в Националното състезание "Многознайко" - "Родна реч" и " Млад математик". 

Публикувано на 09.02.2024 г.

Седмицата от 29.01.24г. до 02.02.24г. за учениците от II- А клас при ГЦОУД в часовете " Занимания по интереси " бе посветена на кукерството. Те присъстваха на презентация по тази тема и участваха в беседа, като споделиха своите впечатления и преживяни емоции от " Сурва 2024" в град Перник и от карнавала в Разлог. С голяма сръчност, въображение, старание и изобретателност изработиха кукерски маски с помощта на своите родители. Пропъдиха злото и лошото, за да е здрава и плодородна годината!

Публикувано на 08.02.2024 г.

Радостни чувства, приятни емоции, интерес и любопитство предизвика представителната изява на клуб за занимания по интереси “Йога за деца” в нашето училище, ръководен от г-жа Ива Вачкова. Горди и вдъхновени от постиженията си, учениците подредиха кът, за да представят своите нови опитности! Стимулиране на концентрацията и въображението, огъвкавяване на тялото, контрол над емоциите, изграждане на положителни взаимоотношения в групата, повишаване на увереността и самооценката са само част от целите на занимателните техники и творческите игри. Усмивки, релакс и забавление изпълват часовете ни заедно!

Публикувано на 07.02.2024 г.

На 06.02.2024 г. Международният ден за безопасен интернет бе отбелязан със споделяне на добри практики по математика и КМИТ – V клас на тема „Простите числа в необятния свят на интернет“, представен от г-жа Йорданка Савова и г-жа Ирена Лазарова. С помощта на презентация учениците затвърдиха правилата за работа в онлайн пространството и се запознаха с някои опасности, които крие мрежата. Разделени на отбори, упражниха уменията за управление на програмируемо устройство и правилно програмираха пчелите си, за да намерят сигурна парола, с която да защитят профилите си.
Урокът продължи с хакерски двубой. Задачата на отборите бе да използват бордови карти „Светът на байта“, с помощта на които да покажат знанията си за разлагане на числата на прости множители. Учениците с интерес се включиха в състезателната задача. Много емоции, победители и победени. Отборът, който първи показа верните карти, спечели първо място и тотем – имунитет от изпитване по математика за един ден.
Гости на мероприятието бяха г-жа Людмила Крумова – директор на III ОУ „Д-р Петър Берон“, г-жа Елена Петкова – ЗДУД, учители и учениците от Vв клас.

Публикувано на 06.02.2024 г.

 Учениците от IА клас, с класен ръководител М. Димитрова, проведоха своя урок в часа по технологии и предприемачество на тема „Бързо, здравословно, вкусно“. Чрез образователни клипове учениците се запознаха със значението на здравословната храна.
Кулминацията бе приготвянето на сандвич или плодов десерт, където децата приложиха наученото развихриха своята фантазия и сръчност.
Усмивките и празните чинии бяха доказателство за отличната работа на всяко дете – бързо, здравословно, вкусно.

Публикувано на 29.01.2024 г.

ОБЯВА

       Уведомяваме Ви,че  при проявено желание от родител за участие на ученик на НВО-VII клас по Чужд Език, може да се подават заявления заедно с ученика в канцеларията на III ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана (2 етаж)  в периода 01.02.2024 г. – 16.02.2024 г. (вкл.).

  
Публикувано на 10.01.2024 г.

Новосъздадена ТЕМАТИЧНА КЛАСНА СТАЯ ПО БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА ще посрещне след Коледната ваканция учениците от V В клас в III ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана .
Тематичната класна стая е създадена по НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“. Тя създава оптимални и привлекателни учебно-възпитателни условия, както и предлага възможности за прилагане и развиване на компетентностите на учениците по български език и литература. Интерактивната неформална среда за учениците ще провокира интереса им към четенето и използването на книжни, електронни и аудио ресурси при подготовка на различни проекти и задания. Това ще спомогне както за обогатяването на учениците с нови знания, така и за стимулиране на тяхната активност в образователния процес.
В стаята е обособен кът за четене, където учениците имат достъп до електронни и аудио книги и в свободното си време ще могат да се събират, споделят и обсъждат въпроси, които ги вълнуват. Рубриката „Книга на месеца“, за която е отделено пространство в къта за четене, ще помогне на учениците да се запознават със съвременно художествено произведение на български автор и да споделят своите мислите за автора, сюжета, литературните герои и любими моменти от произведението. Рубриката ще бъде съпътствана с конкурс за най-атрактивен и всеобхващащ индивидуален читателски дневник.

Публикувано на 29.12.2023 г.

Публикувано на 28.12.2023 г.

На 22.12.2023 г. ученици от 3 Б клас и ФУЧ „Религия“ в III ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана пресъздадоха българската традиция за посрещане на Бъдни вечер и Коледа. Като едно голямо, сплотено семейство ученици, родители и учители застанаха около подредената за празника трапеза. Учениците, в традиционни български носии, разказваха за традициите на Бъдни вечер, за символиката на нечетния брой ястия на трапезата, за бъдника в огнището, символ на живота в дома, за коледарите, които  обикалят домовете и изпълняват народни песни в нощта срещу Коледа, възвестявайки раждането на Христос,  обичай за плодородие, здраве и късмет.
Разчупена бе и обредната питка с паричка. Всеки от присъстващите получи парче от нея.
Госпожа Крумова, Директор на III ОУ „Д-р Петър Берон“, пожела на всички присъстващи здраве, успехи и семейно щастие, а на учениците да пазят народните традиции и обичаи и да ги предават на идните поколения.

Публикувано на 22.12.2023 г.

В периода 04.12.2023 г. - 15.12.2023 г. учениците от Училищния ученически съвет към Трето ОУ „Д-р Петър Берон“- Монтана проведоха своя благотворителна инициатива „Топла прегръдка“. В нея се включиха всички ученици и учители, а събраните средства бяха насочени към Дом за възрастни хора „Свети Николай“, с. Владимирово, община Бойчиновци, област Монтана.
Децата зарадваха бабите и дядовците от дома не само с подаръци, но и с песни и стихотворения, с които стоплиха сърцата на всички.
„Няма нищо по-хубаво от това да дариш надежда и усмивка!“- каза г-жа Крумова - Директор на Трето ОУ. „Вълшебството, с което идва Рождество Христово, вдъхновява повечето хора да надникнат в душите си и да си припомнят кое е истински ценното в живота, а това са здравето, обичта и споделеността.“
Искрена радост личеше в очите на милите домакини, които дариха децата с много усмивки и специално благодарствено писмо от г-н Аврамов- Директор на ДСХ „Свети Николай“.
„…Надеждата остава,
тъй свята и все съща.
Когато се раздава,
доброто се завръща.“

Публикувано на 22.12.2023 г.

Коледа е дългоочакван празник, отбелязван от милиарди хора по света. Коледа – време за топлота, доброта и споделено време. Времето, в което даряваме с добро хората около себе си. 
Цялата училищна общност – ученици, родители, учители, педагогически специалисти и непедагогически персонал на III ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана отвори сърцето си за децата с диабет. На БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОЛЕДЕН БАЗАР под надслов „ДАРИ НАДЕЖДА!“, който се проведе в периода 11.12.2023 г. – 13.12.2023 г. от продажбата на изработените коледни сувенири бяха събрани 5100 лв. С тях бяха подпомогнати 12 деца с диабет и техните семейства от област Монтана:
• Микаела Мирославова Николова, 8 г., гр. Монтана;
• Емилия Ангелова Бойкова, 11 г., гр. Монтана;
• Томи Бориславов Борисов, 12 г., гр. Монтана;
• Силвия Десиславова Иватова, 12 г., гр. Лом;
• Калоян Василев Костов, 8 г., гр. Лом;
• Веселин Георги Георгиев, 9 г., гр. Монтана;
• Кевин Благовестов Славейков, 8 г., с. Лехчево;
• Йордан Иванов Кирилов, 13 г., гр. Бойчиновци;
• Цветомир Свиленов Замфиров, 10 г., с. Медковец;
• Давина Крумова Иванова, 14 г., гр. Монтана;
• Андрей Радославов Владимиров, 5 г., гр. Монтана;
• Емили Светославова Василева, 16 г., гр. Монтана.
На Коледно тържество в присъствие на ученици, родители и гости бяха връчени  от г-жа Людмила Крумова, директор на III ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана на всяко от децата синьо мече и пликче с паричните средства. „Синьото е цветът на небето, под което всяко дете има право на щастливо детство. Плюшеното мече е символ на доброто, на детството, на чувството за сигурност, на топлотата и невинността…“ – уточни г-жа Крумова.
СДРУЖЕНИЕ ОТ СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ „БЛАГОТВОРНИ ПРИЯТЕЛИ“ също се включи в инициативата. Техните представители г-н Ангел Ангелов и г-н Спасимир Спасов връчиха на всяко от децата ваучер на стойност 150 лв..
Всички деца бяха поздравени с песни и танци, във връзка с приближаващите Коледни и Новогодишни празници от талантливите ученици на III ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана.

Публикувано на 21.12.2023 г.

Традиционно през м. декември 2023 г. в III ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана се проведе Коледния турнир по шахмат. В него участваха ученици от IV  клас до VII клас, част от които участват в групата за занимания по интереси „Виртуален и реален шахмат“ към Наредбата за приобщаващо образование с ръководител г-н Красимир Рангелов.
След трудни срещи на шахматната дъска се откроиха победителите. В категория момичета първо място зае Елена Георгиева Стойчева от V Б клас, второ място – Никол Бисерова Каменова от V Б клас, а на трето място се подреди Лора Пламен Валентинова от V В клас. При момчетата победител е Теодор Георгиев Спасов от VII А клас, на второ място се класира Денис Димитров Иванов от VII А клас и третото място зае Дейвид Мирославов Методиев от VII А клас.
Победителите от турнира бяха наградени от г-жа Людмила Крумова – директор на училището на Коледно тържество на училището.

Публикувано на 21.12.2023 г.

По традиция и тази година, в навечерието на най-светлите християнски празници, коледарска дружина от Трето основно училище „Д-р Петър Берон” зарадва обществеността и внесе много празнично настроение с появата си.
    Облечени в традиционно празнично облекло, ученици от пети, шести и седми клас обиколиха града и  благословиха с пожелания за здраве, късмет, берекет и плодородие представителите на местните институции.
   Домакини на малките коледари бяха г-н Златко Живков – кмет на Община Монтана,  г-н Ивайло Антонов – областен управител на Област Монтана, инж. Иво Иванов – председател на Общинския съвет в град Монтана, експерти и служители от РУО - Монтана .  Те с радост посрещнаха добрите гости, които в духа на българските традиции огласиха града със своите автентични наричания и песни.  От своя страна, домакините благодариха на децата за проявеното старание, пожелаха им здраве и успехи, много шестици и щедро ги дариха с кравайчета, плодове и лакомства.
      В училище коледарската дружина зарадва и  г-жа Людмила Крумова – директор на Трето ОУ „Д-р Петър Берон” , като благослови нея и всички присъстващи с наричания за здраве, успехи и сполука през идната година.

Публикувано на 21.12.2023 г.

Победителите в конкурса, „Скъпи Дядо Коледа…“ за най-оригинално като текст и най-красиво оформено писмо до Дядо Коледа, днес получиха своите награди. Директорът на РБ „Гео Милев“, г-жа Анелия Иванова – Тодорова, обяви решението на комисията и връчи грамота и подарък на отличените участници в конкурса.
Лия Красимирова Иванова, от Монтана, III ОУ „Д-р Петър Берон“, 3 клас е описала радостта си от празника в стихотворна форма и това и донесе III – то място. Миролюба Ангелова, от Монтана, III ОУ „Д-р Петър Берон“, 3 клас се класира на II-ро място за книжката, която е изработила и в която е написала и илюстрирала разказ за вербалната агресия в училище. I - во място завоюва Любен Бонков, от Монтана, III ОУ „Д-р Петър Берон“, 7 клас. Любен живее в приемно семейство. В писмото си до Дядо Коледа, по трогателен начин, е описал желанието си да се върне в истинското си семейство.

Публикувано на 21.12.2023 г.

Пред прага сме на светлия и красив празник - Коледа. Празник на надеждата, добротата, обичта ,приятелството, семейството. На 19.12.2023г. родителите на учениците от II А клас, представиха на малчуганите по специален и вълнуващ начин иновативно тържество " Коледни дарове ". Изненадата бе неповторима, а грейналите детски очи бяха вперени в преобразените родители. Те подариха своите дарове: Обич, Приятелство, Красота, Талант, Доброта, Семейство, Знание, Мечти, Благодарност и им пожелаха да са силни и здрави, да покоряват мечтите си и да получават всичко онова, което е нужно на човек,за да бъде истински щастлив. Учениците от II А клас, родителите, г-жа Силвия Иванова и г-жа Ивелина Иванова пожелават на всички здраве, мир и благодат през Новата 2024 година!

Публикувано на 19.12.2023 г.

На 21.12.2023 г. ще се проведат представителни изяви на групите за занимания по интереси към НП „Заедно в изкуствата и в спорта“.
12:30-13:00 ч. в Конферентната зала ще се състоят представителните изяви по Модул 1 „Изкуства“ на групите:
- по съвременни танци с ръководител Радостина Александрова;
- група по народни танци с ръководител Елена Йорданова;
- група „Приложни изкуства“ с ръководител Виктория Михайлова;
13:00 ч. във физкултурен салон ще се проведе футболен мач между отборите на  Трето ОУ „Д-р Петър Берон“ и Четвърто ОУ „Иван Вазов“ по Модул 2 „Спорт“.

 

Публикувано на 18.12.2023 г.

    В изпълнение на дейности по проект BG05M2OP001-2.012-0001 „Образование за утрешния ден“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г., на 13.12.2023 г. се проведе представителна изява с учениците от клуб „Дигитални многознайковци“ на III ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана с ръководител г-жа Ирена Лазарова. Гости бяха учители, родители и съученици на участниците, г-жа Людмила Крумова – директор и г-жа Елена Петкова – ЗДУД. Многознайковците представиха свои дигитални изображения с различна тематика. Особени вълнения и интерес предизвика у тях състезанието с роботизирани пчели.
С помощта на колелото на късмета учениците бяха разделени на три отбора. Задачата на всеки капитан на отбор бе да премине през лабиринт, за да намери дигитално устройство и след това да програмира пчелата си да се движи по предварително зададен маршрут. Всеки следващ участник от отбора програмираше пчелата да продължи по маршрута до финала. Отборът, чиято пчела Bee Bot първа застана на финала в правилната позиция, спечели първото място.
Всички ученици останаха доволни от участието си в клуба. В надпреварата приложиха на практика усвоените знания и с гордост показваха сертификатите си.

Публикувано на 13.12.2023 г.

На 12.12.2023 г. в  III ОУ се проведе училищния Коледен шампионат по шах при клуб „Виртуален и реален шахмат“.

Публикувано на 12.12.2023 г.

Учениците от 2А и 2Б клас с класни ръководители г-жа Силвия Иванова и г-жа Сашка Нацова, имаха специални гости - актьорите от кукления театър в Монтана. Ние ги посрещнахме с усмивка, а те ни поднесоха с майсторство и професионализъм много прекрасни емоции! Потопихме се в атмосферата на кукленото театрално майсторство, запознахме се с различните видове кукли и дори самите ние играхме с тях и направихме импровизирани драматизации! И ще си пожелаем "До нови срещи!" с новите ни приятели и с удоволствие ще гледаме техни постановки, защото според техните думи "Театърът възпитава децата и ги прави по-добри!".

Публикувано на 08.12.2023 г.

Публикувано на 08.12.2023 г.

   На 07.12.2023 г. в Младежки дом – гр. Монтана се проведе Юбилейният X Регионален рецитал, посветен на творчеството на Н. Й. Вапцаров, под мотото „За него – Живота – направил бих всичко…“, организиран от РУО Монтана и Второ СУ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Монтана. Във възрастовата група 5 – 7 клас, която беше и най-многочислена, взе участие Деа Петрова Ценова – ученичка от VII в клас. Тя представи достойно Трето ОУ „Д-р Петър Берон“, като успя да впечатли и публика, и жури с вълнуващото си изпълнение на Вапцаровата творба „Не бойте се деца“. Нейният безспорен рецитаторски талант бе оценен и тя получи поощрителна награда стихосбирка и грамота за отлично представяне.

Публикувано на 08.12.2023 г.

Гордост за нашето училище е Виктория Иванова от 5А клас.
Тя е участвала в състезанието по английски език Кингс кралска лига. Получи сертификат за успешно участие в състезанието  и златен медал. Това не е първата награда за ученичката. Много пъти е представяла училището на призови места.

Публикувано на 07.12.2023 г.

На 28.11.2023г. в конферентната зала на Трето ОУ „Д – р Петър Берон“ – Монтана се проведе среща по Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“. Гост – лектор бе г-жа Юлия Андреева – дългогодишен служитен на РБ „Гео Милев“ – Монтана.
Г-жа Андреева запозна седмокласниците с термина „краезнание“ и разказа за работа на краеведа. На учениците бе представена и презентация за нашия град, която им даде знание и ги подготви за предстоящия празник на града ни – 02. декември – 132 години от обявяването на градски статут.

 

Публикувано на 28.11.2023 г.

И тази година, по повод двадесет и първи ноември – ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО – в часовете по английски език нашите третокласници представиха проекти на тема „My family tree“. Въодушевени, те запознаха съучениците си с членовете на семейството  си и упражниха говорните си умения на английски език.

Публикувано на 22.11.2023 г.

     По случай денят на християнското семейство в  1а клас с ръководители М. Димитрова и  Ив. Сибинова , се проведе интересен и забавен урок на тема  "Моят род и семейство". Учениците разказаха за семейните традиции и обичаи, коитоса най- доброто училище за християнските добродетели. Всеки ученик изработи свое родословно дърво и разказа за своя род. Представените проекти подредиха в изложба.

Публикувано на 21.11.2023 г.

На 21.11.2023г. в III ОУ „Д-р Петър Берон“ - Монтана гостува младата авторка Дебора Петкова. Срещата с нея е част от Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“.
          Дебора Петкова е  автор на книгите „Закъснял подарък“ и „Анджи в света на доброто“ . Учредител е на Съюза на младите писатели, а книгите ѝ се продават с благотворителна кауза.
          Тя представи на шестокласниците двете си книги и им разказа как се е зародил интереса ѝ към писането.
Г- жа Крумова – директор на училището, прочете част от първия разказ – „Закъснял подарък“, който всъщност дава името на сборника, а авторката обясни, че името на първия разказ идва  от това, че едно време баща ѝ много пътувал, работел в чужбина и нямал много време за нея. Учениците веднага свързаха историята ѝ със съдбата на косачите от едноименното произведение на Елин Пелин, което изучават в момента.
Силен интерес предизвика и книжката „Анджи в света на доброто“, въпреки че е предназначена за по-малки. Шестокласниците се редуваха да четат и задаваха много въпроси.

Публикувано на 21.11.2023 г.

  Всяка година в резултат на инциденти по пътищата на страната стотици възрастни и деца губят  живота си ,  получават тежки наранявания и боледуват продължително. Значителен е и броят на пострадалите за цял живот.
  И тази година  в Световният ден за възпоменание на жертвите от ПТП, ние отдаваме почит и уважение към жертвите на пътя и казваме СТОП. 
СТОП на черната статистика.
  Този ден е време за размисъл и осъзнаване от ново отношение на култура на пътя, на осъзнаване , че безопасността на движениепо пътищата е споделена отговорностна всеки един от нас. 
   ПТП са резултат от човешки грешки, повечето от които биха могли да бъдат предвидени и избегнати.Нека всеки от нас  направи равносметка на собственото си поведение и дисциплина на пътя. За да има повече усмивки.

Публикувано на 20.11.2023 г.

Петокласниците и шестокласниците на III ОУ "Д - р Петър Берон" - Монтана приключиха успешно първи кръг на състезанието "Родна реч" на "Многознайко". Възпитаниците на г-жа Ралица Тоскина и на г-жа Юлия Маринова завоюваха общо 11 златни, 10 сребърни и  11 бронзови медала, а  четирима ученици получиха грамота за достойно участие.
Гордеем се с вас, деца!

Публикувано на 20.11.2023 г.

На 17.11. 2023 година стартита първият Ден на четенето в България с надеждата инициативата да се превърне в обществен символ, който да вдъхновява децата и възрастните.
Четенето е хем полезно, хем приятно занимание, но всъщност има много повече позитиви, отколкото предполагаме. То може да ни помогне в битката със стреса, да подобри паметта ни, да ни направи по-добри версии на самите себе си. Чрез четенето на книги се обогатява езика и развива въображението на децата.
III ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана се включи в инициативата с четене на поезия от учениците от шести и седми клас. Пред свои съученици и авторитетно жури те представиха произведения на различни български автори, като всеки ученик обоснова избора си на творба.
С емоционалното си изпълнение на Вапцаровите „Не бойте се, деца“ и „Двубой“ седмокласниците Деа и Йоан  предизвикаха искрено възхищение и у учителите, и у учениците.

Публикувано на 17.11.2023 г.

На 17.11.2023 г. четвъртокласниците от III ОУ „Д-р Петър Берон“- гр. Монтана участваха в Деня на четенето, който е по инициатива на фондация "Четене". Биляна Димова и Цветалина Цветанова от Детски отдел на РБ „Гео Милев“ бяха „посланици“ на четенето при учениците от 4 „а“, „б“ и „в“ клас на III ОУ „Д-р Петър Берон“- гр. Монтана.
Срещата започна с информация за първия „Ден на четенето“, след което всеки ученик си изтегли листче, съдържащо причина защо четенето е важно и го закачиха на определеното за целта табло.

Биляна Димова прочете разказа „Компютърът, който писа на Дядо Коледа" от Тери Пратчет, а децата почетоха щафетно приказката „Елфите и обущарят" от Братя Грим. Слушаха се взаимно в захлас и създадоха невероятна атмосфера.

Четвъртокласниците дискутираха по темата: „Моята любима книга" и споделиха какво обичат да четат. Децата с благодарност изпратиха екипа на Детски отдел с цветя и покана да им гостуват отново.

Публикувано на 17.11.2023 г.

В периода 13 - 17.11.2023г. в Трето ОУ „Д-р Петър Берон“- Монтана се проведоха първите родителски срещи по  Националната програма за превенция на употребата на наркотични вещества в училищна среда за възрастова група 5–7 клас „Кодово име Живот“.
Програмата е изготвена в изпълнение на Националната стратегия за борба с наркотиците (2020–2024 г.) и Плана за действие към нея от специалисти в областта на превенция от употребата на психоактивни вещества и е одобрена от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката.
Националната програма има за цел предотвратяване на употребата на психоактивни вещества, постигане на промяна на нагласите по отношение на собственото здраве и утвърждаване на здравословен начин на живот, засилване на защитните и намаляване на рисковите фактори, свързани с употребата на психоактивни вещества.
По време на родителските срещи, родителите бяха запознати с целите и очакваните резултати от реализирането на Националната програма; обсъдени бяха начините и методите за работа с техните деца, както и всички дейности, предвидени по програмата.

Публикувано на 17.11.2023 г.

На 16 ноември  отбелязваме Международния ден на толерантността. По този повод Училищния ученически съвет към Трето ОУ „Д-р Петър Берон“ проведе редица инициативи.
Водени от знанието, че толерантността е дума с особено голямо значение, защото като понятие тя концентрира смисъла на някои от важните ценности, които споделяме –  познаване, приемане, разбиране, съчувствие, подкрепа, ученици от различни класове заедно изработиха табло на толерантността, като на него отправиха своите послания за това, как да бъдем толерантни и добри в този свят на многообразие.
Ученици от пети клас представиха пред своите съученици тематичната книга на авторката Петя Тодорова “Невидимият“, с която разказаха една история за споделеност, съпричастност, подкрепа и за това колко малко ни трябва, за да бъдем добри.
Второкласниците взеха участие в интерактивни игри, изгледаха и обсъдиха кратък филм посветен на различията и приятелството и направиха свое Дърво на добротата, толерантността и приятелството.

В дискусия по темата се включиха и четвъртокласниците, които изработиха картички и  табло под надслов „Ние сме толерантни!“. Изписаха  10-те златни правила на толерантността с пожелание да бъдат по-добри и да си помагат взаимно, защото една топла усмивка, една подадена ръка, един по-хубав свят, това за тях е толерантността!

 

Публикувано на 16.11.2023 г.

По повод 16 ноември – международен ден на толерантността, учениците, включени на ОПЛР - логопедична работа и в група за „повишаване на социалните умения за общуване и за решаване на конфликти по ненасилствен начин“, дадоха своя глас за това да бъдем по - добронамерени и толерантни, за един по – добър свят.  Под ръководството на училищен психолог Н. Рангелова, учениците се запознаха с принципите на толерантността, начините за изграждане на толерантно отношение към различните. Чрез изработено табло заедно изразиха идеята за толерантни взаимоотношения и разбирателство между връстниците в училище.
С ученици от II Б клас се проведе урок по толерантност под наслов „Различни, но заедно“. След представената презентация и игри за толерантност, с усмивка и добра дума, второкласниците си размениха детелини с надпис „Бъди толерантен!“.

Публикувано на 16.11.2023 г.

На 14.11.2023г. в III ОУ „Д-р Петър Берон“ - Монтана гостува младият автор Димитър Петров. Срещата с него е част от Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“.
          Димитър Петров е  автор на книгите игри „Тервел. Роденият да побеждава" и „Ивайло – добрият цар“. Член е на Съюза на младите писатели, освен това е бивш възпитаник на нашето училище.
          Той разказа на петокласниците за своя професионален и творчески път, като акцентира върху важността от това да познаваме историята си - защото тя е онази стабилна основа, върху която трябва да изградим своето съвремие и да създадем условия за по-светло бъдеще на нашите наследници.

Публикувано на 14.11.2023 г.

Един дъждовен ден, изпълнен с много детски усмивки и положителни емоции.
Програмируеми пчелички Bee Bot към проект „Образование за утрешния ден“ изненадаха днес учениците от клуб „Дигитални многознайковци“.
Г-жа Ирена Лазарова- ръководител на клуба, запозна любопитковците с малките роботчета. Разказа им как могат да изпълняват инструкции и да се движат по квадратна мрежа. Запозна ги с борда за управление на Bee Bot и предназначението на отделните бутони.
Лично г-жа Людмила Крумова, специален гост на часа, демонстрира на учениците как се задават команди на пчеличките. Всеки от групата създаде свой код от команди и придвижи роботчето си. Постепенно по забавен и увлекателен начин учениците неусетно създадоха своите алгоритми и направиха първите стъпки в програмирането.
За отличната работа получиха награда- лабиринт. С него помогнаха на детектива Холмс да премине през лабиринта и да намери изчезналия принтер.

Публикувано на 08.11.2023 г.

На  03.11.2023г.  учениците  от  четвъртите  класове  имаха  вълнуваща  среща  с  младата  писателка  Димана Алексиева. Срещата бе организирана по НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда”, Модул "Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт".
Госпожа Людмила Крумова, директор на училището, представи Димана Алексиева  като бивша възпитаничка на нашето училище, която се е реализирала успешно в своята професия на агроном, но творчеството е неизменна част от всеки неин ден.
Писателката  представи  на четвъртокласниците по неповторим и артистичен  начин  своята стихосбирка  „Част от теб” , която завършва със стихотворение – благодарност към родителите – „Мамо, тате, благодаря, че избрахте мен за дъщеря”, казва  Димана. “Спомен”  е втората ѝ книга, с която апелира да ценим любимите си хора навреме.
Учениците бяха  много  впечатлени и зададоха  куп въпроси  на младата  авторка. Попитаха я как се става успешен писател, колко време отнема писането на една книга, какво я провокира да пише. Г-жа Алексиева им разказа, че започва да твори, когато е била на тяхната възраст, но за да пишеш добре, трябва да четеш много. Тя им препоръча да четат повече книги. Съвместно, автор и деца, четоха нейни творби.                                                                                          
Срещите с автори на книги са ценни за учениците, те отварят погледа им към света на художествената литература по нетрадиционен начин. Димана Алексиева е автор, който е много близък до техните проблеми.

Публикувано на 03.11.2023 г.

РЗИ – Монтана организира конкурс за най-креативно изработен предмет на тема “Грижа за моето здраве”. След разглеждане на повече от 170 постъпили творби, назначената със Заповед на Директора на РЗИ - Монтана конкурсна комисия, при съобразяване с предварително обявените критерии за оценка, класира творбите, по възраст и категории. Класирана на II -ро място: МИРОЛЮБА АНГЕЛОВА, III в клас, от III ОУ „Петър Берон“ гр. Монтана тя бе наградена и в категория творческо мислене от участници от 7 до 17 години - категория Макети 1-4 клас. Награждаването бе на 03.11.23 г. от 10:00 ч. в РЗИ – Монтана, гр. Монтана, пл. “Жеравица” № 3, ет. IV Център за административно обслужване.

Публикувано на 03.11.2023 г.

Мероприятия в III ОУ „Д-р Петър Берон“ - Монтана посветени на 1 ноември

По повод Деня на народните будители, учениците от 1 „б“ и 2 „б“ клас на III ОУ „Д-р Петър Берон“, заедно с преподавателите г-жа Валентина Йотова, г-жа Емилия Арсенова, г-жа Сашка Нацова и г-жа Радостина Александрова, посетиха РБ „Гео Милев“. Биляна Димова, зав. Детски отдел, с мултимедийната презентация за народните будители, показа на децата как най-великите българи са успели да съхранят през вековете богатата ни култура и дух. Две игри също бяха подготвени за най-любознателните - едната игра бе за наблюдателност, в която се изискваше децата да свържат снимки на будителите с техните имена. Както и кръстословица с интересни въпроси, при която се получи думичката „будител“. За финал всички получиха свитък с Химна на народните будители и разгледаха Детския отдел на библиотеката.

Малките „будители“ от 1 „а“ и 2 „а“ клас на III ОУ „Д-р Петър Берон“, гр. Монтана, заедно със своите преподаватели г-жа Мариана Замфирова, г-жа Иванина Сибинова, г-жа Силвия Иванова и г-жа Ивелина Иванова, гостуваха на библиотекарите в Детски отдел. Мултимедийна презентация, свързана с живота на духовните водачи на нацията и исторически книги, посветени на бележитите личности, представи Биляна Димова, зав. Детски отдел, на любознателните деца. Чрез две игри учениците успяха да покажат своите добри познание по история и литература - едната игра бе за наблюдателност, в която се изискваше децата да свържат снимки на будителите с техните имена. Имаше и кръстословица с интересни въпроси, при която се получи думичката „будител“. За финал всички получиха свитък с Химна на народните будители и разгледаха най-пъстрия отдел в библиотеката.

 

Днес, по повод Деня на народните будители, учениците от 3 „а“, 3 „б“ и 3 „в" клас на III ОУ „Д-р Петър Берон“, заедно с преподавателите г-жа Ели Драгиева, г-жа Росица Вълчарова и г-жа Ирина Людмилова, посетиха РБ „Гео Милев“.
Биляна Димова, зав. Детски отдел, представи на учениците мултимедийна презентация, свързана с живота на духовните водачи на нацията и показа исторически книги, посветени на бележитите личности. Децата прочетоха на глас стихотворенията „Ден на будителите“ и „Будители“ на Ангелина Жекова, а чрез интерактивни игри и кръстословица показаха своите познания по история. Накрая всеки малък „будител“ получи свитък с Химна на народните будители, обагрен в цветовете на знамето на Република България, и разгледаха най-цветния отдел в библиотеката.

В Трето ОУ „Д-р Петър Берон“ седмицата преди Деня на народните будители бе тематично посветена на хората на духа и вярата, на пазителите на националната ни идентичност. Любознателните ученици и техните учители показаха, че са съвременни будители и че българският дух е жив. Благодарение на него съществува и днес българската нация, вярата в непреходните ценности, в морала и добродетелите, запазени през вековете.
В навечерието на празника, ученици зарадваха всички с рецитал, песни и стихове посветени на народните будители. Изработени бяха тематични постери и табла, а УУС направи книгоразделители, които подариха на своите съученици и учители.
В своето обръщение за този тържествен ден, г-жа Крумова- директор на Трето основно училище, призова всички заедно да продължим да възпитаваме в любов към науката, да градим родолюбието, да построим мостът, по който децата ни да пренасят знанията и ценностите, наследени от нашите предци, в бъдещето.

 

Публикувано на 27.10.2023 г.

На 26.10.2023 г. се проведе Областен ученически крос „Златна есен“ по повод 1-ноември – Ден на народните будители.
В индивидуалното класиране отлично се представи при момичетата Венислава Първанова от VIВ клас, която завоюва второ място и сребърен медал.
При момчетата отборът на III ОУ „Д-р Петър Берон“ в отборното класиране е на трето място.
В индивидуалното класиране  при момчетата Майкъл Младенов от VIБ клас се класира на шесто място.

Публикувано на 26.10.2023 г.

Амеби, Еуглени, Чехълчета и бактерии завладяха въображението на учениците от седми клас. Различен и много приятен бе часът по биология, базиран на проектната работа на децата. Своите идеи те осъществиха в час чрез работа по различни проекти, свързани с устройството на едноклетъчните организми от царство Монера и царство Протиста. Най-ентусиазирана беше групата на учениците, изследващи действието на млечно- киселите бактерии. При спазване на строги хигиенни правила децата изпълниха рецепта за подквасване на кисело мляко и вече знаят как да направят това у дома. Вълнението и радостта бяха огромни, а знанията на всяко дете придобиха конкретни измерения.

Публикувано на 26.10.2023 г.

На 25.10.2023 г. на стадион „Огоста“ в гр. Монтана започна градското първенство по футбол и  отборът на III ОУ „Д-р Петър Берон“ взе участие.

Публикувано на 25.10.2023 г.

Йордан Радичков е писател, за когото правилата в художествената литература губят своята традиционна роля. На 24.10. 2023г се отбелязват 94 години от рождението на Йордан Радичков. С почит и уважение към писателя учениците от трети клас в групите ГЦОУД на III ОУ "Д-р Петър Берон", посетиха и поднесоха цветя на паметника му със своите учители г-жа П. Атанасова и г-жа Е. Йорданова. Учениците прочетоха откъси от негови творби и направиха изложба с рисунки от произведенията му. "Да крачиш пешком по света, като си подсвиркваш небрежно с уста - мигар може да има нещо по-красиво от това!“

Публикувано на 25.10.2023 г.

Във връзка с учебното съдържание по ТП учениците от lV в клас направиха проучвания на тема "Предприятията в региона". Те събраха много информация и материали, които систематизираха и представиха пред своите съученици. Проектите бяха естетически издържани и показаха интересни творчески решения и креативност.

Публикувано на 25.10.2023 г.

Едно по различно училище, едно по-различно голямо междучасие или как учениците от  УУС се превръщат в младите пазители на българския фолклор и дух в Трето ОУ „Д-р П. Берон“.
По инициатива на УУС междучасията в училището се превръщат във време за синтез между ученическата енергия и българската традиция. Вплели ръце в неповторимия неравноделен ритъм и заредени с много положителни емоции, все повече ученици се включват в предизвикателството да се потопят в атмосферата на народния танц и култура. УУС вярват, че със своята положителна емоция и енергия, танца носи позитивно въздействие върху духа и тялото на младите хора.

Публикувано на 20.10.2023 г.

На 13 октомври за поредна година Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ награди младите таланти в своя традиционен конкурс „С очите си видях бедата” на тържествена церемония в Националния дворец на децата. Проявата бе посветена на Международния ден за намаляване на риска от бедствия #DDRDay и тазгодишната му тема е „Борба с неравенството за устойчиво бъдеще“.
Горди сме, че Ангел Иванов, ученик от 7 клас, зае престижното 3 място в трета категория, втора възрастова група и беше награден от  гл. комисар Александър Джартов – директор на ГДПБЗН.

Публикувано на 16.10.2023 г.

На 09.10.2023 г. и 10.10.2023 г. ИТ специалистите на РБ „Гео Милев“, Христо Иванов и Ангел Башев бяха на гости в Трето ОУ. Изнесоха практически урок по компютърно моделиране на учениците от първи и втори клас.
С помощта на роботизираните пчелички Bee-Bot и Blue-Bot, децата очертаваха пътя до избран обект, използвайки знанията си за движение на обекти в четирите посоки, за алгоритмите и тяхното представяне чрез код. Така неусетно чрез игри, шеги и интересни задачки децата се представиха като малки програмисти и се учеха как да задават команди и да управляват роботизираните играчки. Те с любопитство гледаха демонстрацията на специалистите и се упражняваха сами да програмират и управляват малките роботи.

Публикувано на 11.10.2023 г.

Здравословното хранене - фактор за нашето здраве! Играта и обучението са част от детския дневен ред, но понякога се налага да им напомняме да се грижат за  храненето си. Това е от съществено значение за тяхното здраве, самочувствие и взаимоотношения! Но това не означава, че трябва да е скучно... Гости на IIIОУ „Д-р Петър Берон“ бяха представители от РЗИ – Монтана. Даниела Божинова, Мирослава Заркова и Веселина Василева по интересен начин показаха на учениците защо е важно да се хранят здравословно и как да си изготвят здравословно меню. Запознаха учениците с пирамидата за здравословно хранене и ползите от плодовете и зеленчуците,чрез забавни игри за децата.

Публикувано на 09.10.2023 г.

На 5 октомври, от 14:00 часа в спортен комплекс „Огоста“, Община Монтана с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, организира Спортен празник под мотото: „Всички заедно за спорта“. Празникът се провежда във връзка с Европейската седмица на спорта #BeActive и избора на Монтана за Европейски град на спорта 2023. 
Ученици от Трето ОУ „Д-р Петър Берон“ участваха и се забавляваха в демонстрации по бокс, шахмат и дартс.

Публикувано на 06.10.2023 г.

Отбелязвайки Световният ден на усмивката, който е един чудесен повод да покажем най-прекрасния жест – усмивка, учениците от УУС към Трето ОУ „Д-р Петър Берон“, реализираха своята инициатива „Направи добро. Помогни на някого да се усмихне!“. Младите ентусиасти изработиха десетки усмихнати лица с послания, които раздадоха на своите учители и съученици в украсеното от тях училищно фоайе, рано тази сутрин. Водени от мисълта, че топлата усмивка е универсалния език на човечността и заедно с добрите дела тя кара хората около нас да се почувстват обичани и щастливи, учениците превърнаха своето училище в най-усмихнатото и пожелаха на всички: „Усмихвайте се повече, за да правите хората около вас щастливи!“

 

Публикувано на 06.10.2023 г.

Ученическият съвет  на III ОУ “Д-р Петър Берон“- Монтана поздрави своите учители по повод 5 октомври – Международния ден на учителя.
„С благодарност за професионализма и отговорността,
обичта и търпението, отзивчивостта и грижите, които ежедневно полагате за своите ученици!“
                                                                        От УУС на III ОУ “Д-р Петър Берон“- Монтана

Публикувано на 05.10.2023 г.

В последния петък на месец септември (29 септември) в Трето ОУ “ Д-р Петър Берон”отново  се проведоха спортни игри и състезания, свързани с Европейски ден на спорта в училище. Това е една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност у децата. За девета поредна година учебните заведения от цялата страна имат възможността да се включат и по този начин да демонстрират нуждата oт повече движение в ежедневието на децата.  По традиция учениците от 3-7 клас се включиха с голямо желание с различни подвижни и забавни игри.

 

Публикувано на 29.09.2023 г.

СЪОБЩЕНИЕ

 

От 1 октомври отсъствията по здравословни причини на учениците ще се извиняват изцяло по електронен път.

Министерството на образованието и науката съвместно с Министерство на електронното управление и Министерство на здравеопазването инициираха въвеждането на електронната медицинска бележка, за да бъдат облекчени учителите и да се противодейства на практиката да се извиняват отсъствия, които са допуснати без основателна причина.

Публикуваме най-често задаваните въпроси и отговорите, които трите министерства предоставят на всички заинтересовани страни.

 

ТУК

 

Публикувано на 28.09.2023 г.

В слънчевия следобед на 25 септември, учениците от 5а клас рисуваха на открито в двора на училището. Като истински художници, децата създадоха своите произведения, под влияние на праисторическото изкуство. В пъстроцветните им творби оживяха ловни сцени, бизони, елени, коне и лъвове, по подобие на скалните рисунки от пещерите Ласко и Алтамира.
Рисунките на малките пленеристи ще бъдат експонирани на втория етаж в училището.
Рисуването на висок статив сред есенните листа и меките септемврийски лъчи, беше вдъхновяващо за учениците, което е видимо и чрез резултатите от работата им. Получиха се изразителни и експресивни детски творби.
При подходящо време часовете по Изобразително изкуство ще се провеждат на открито в двора на училището.

Публикувано на 25.09.2023 г.

На вниманието на родители и ученици!

Относно: информация за публикуване на снимки и видеа от началото на учебната година.

 

 

ТУК

Публикувано на 21.09.2023 г.

На 18-ти и 19-ти септември 2023 година община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев" и Съюза на младите писатели организираха празник на книгата "Ние, младите писатели". На 18.09.2023г. учениците от II "А" клас,с кл.ръководител г-жа Силвия Иванова, при ГЦОУД ,с г-жа Ивелина Иванова, в часовете Занимания по интереси присъстваха на среща с автограф с Искрен Красимиров режисьор и автор на книгите "Да убиеш Ботев" и "Да предадеш Левски". Тази вълнуваща и изпълнена с патриотизъм среща, се превърна в урок по родолюбие, в който децата макар и малки показаха завидни знания по история! След това учениците участваха в работилница за деца-писане, рисуване, приключения, в която показаха своята сръчност и изобретателност! На 19.09.2023г. емоциите от ПРАЗНИКА на КНИГАТА завладяха и учениците от 2Б клас ,с кл.ръководител Сашка Нацова и г-жа Радостина Александрова /ГЦОУД/- детска работилница за чудеса и среща с автограф с младата писателка Габриела Георгиева, автор на детския роман "Бягство към вкъщи". Най-вълнуваща беше изработката на коронки и оцветяване на картинки, както и задачата всеки да напише по три добри качества на своя характер.

Публикувано на 20.09.2023 г.

 Тази година  20 септември е определен за Ден без загинали на пътя,в рамките на Европейската седмица на  мобилността. Ученици от нашето училище рисуваха по темата и чрез своите рисунки призоваха  всички да караме внимателно и разумно, защото безопасността е най – важна. На пътя животът е с предимство!
 
                

Важно е да знаем правата и задълженията си, когато използваме електрическите тротинетки като превозно средство в града!
Те са създадени, за да се придвижвате безопасно!
Винаги се стремете да се обезопасите максимално и да бъдете внимателен участник в движението!
Повече може да научите от видеото:
https://youtu.be/ev_6fw7apfo?si=RcUcAhTNMci5Yoqt
Велосипедистите са едни от най-уязвимите участници в движението.
Знаем ли как да се придвижваме безопасно с велосипед? Какви са най-често срещаните опасности и как да ги избегнем?
 https://youtu.be/EG4Ie6lkvjg?si=MhFGVVtfToo0EdUP
     Бъдете отговорни, спазвайте правилата за движение по пътищата и не забравяйте, че с действията си давате пример и възпитавате култура и социално-отговорното поведение на останалите участници в  движението.
Остани жив! Пази живота!

Публикувано на 20.09.2023 г.

 На 18.09.2023 г. в III ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана се състоя тържествено откриване на тематична стая по българска история. На събитието присъстваха г-н Александър Герасимов – директор на Дирекция “Хуманитарни дейности“ в Община Монтана, г-жа Елка Станева – директор на II СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Монтана, г-жа Цветанка Цветкова – директор на  IV ОУ „Иван Вазов“ – Монтана, г-жа Мариана Пенкова – директор на VI СУ „Отец Паисий“ – Монтана и учители от града.
 В словото си г-жа Людмила Крумова – директор на III ОУ „Д-р Петър Берон“, сподели пред присъстващите как точно преди една година се е зародила идеята за създаването на тази класна стая. А именно това е било желанието на ръководството да мотивира учениците да повишат резултатите си на НВО в края на четвърти клас. Класните ръководители и учителите в ГЦОУД поемат инициативата и цяла година подготвят усърдно учениците за НВО. Паралелката, получила най-много точки на НВО по БЕЛ и математика, получава като награда при новата учебна година обновена и модернизирана класна стая.
Стаята е атрактивна, иновативна, интерактивна, уютна, образователна, възпитателна, бързо трансформираща се за индивидуална работа и работа в малки групи. А учебният предмет, на който се спира ръководството, е История и цивилизации и по-специално Българска история.
Г-жа Крумова мотивира избора с думите „ Поколение, което не знае своето минало, не е готово да гради своето бъдеще“.
С много фантазия и работа в екип с г-жа Галина Иванова – учител по история и цивилизации, всяка част от стаята и всяка мебел се превръщат в източник на знание и гордост, че сме българи.
В същия ден за първи път прекрачиха прага на новосъздадената класна стая учениците на г-жа Даниела Иванова, постигнали най-високи резултати на НВО в края на четвърти клас. Тя предаде класното ръководство на г-жа Галина Иванова.

 

Публикувано на 18.09.2023 г.

Емоционално и красиво започна учебната година за възпитаниците на Трето ОУ „Д-р Петър Берон“. По инициатива на учителите първата учебна седмица започна с традиционно българско хоро, непосредствено преди часовете в двора на училището.  Така в ритъма на народната музика и ръка за ръка учители и ученици си пожелаха здрава и успешна учебна година. Въодушевени от идеята, учениците от училищния ученически съвет, решиха да направят проучване сред своите съученици за групови инициативи, с които учниците да започват всяка седмица в училищния двор при хубаво време.

Публикувано на 18.09.2023 г.

Отново е 15-ти септември. Ден, който символизира стремежа на българина към духовност, наука и просвещение. Ден, изпълнен с цветя, усмивки и настроение.
Ръководството и колективът на Трето основно училище „Д-р Петър Берон“ пожелава успешна и ползотворна учебна година на своите възпитаници.
Общо 445 ученици прекрачиха школския праг през новата учебна 2023 – 2024 година в Трето основно училище „Д-р Петър Берон“. Но най-развълнувани и изпълнени с трепетно очакване бяха най-малките сред тях – нашите 49 първокласници.
С музика и танц мажоретките от „Клуб по съвременни танци“  откриха новата учебна година. Първите сърдечни думи произнесе директорът на училището г-жа Людмила Крумова, която приветства присъстващите и им пожела успешна нова учебна година. След нея своите пожелания поднесоха г-н Златко Живков – кмет на Община Монтана, както и г-жа Росица Ангелова – началник на отдел ОМДК в РУО Монтана, която представи приветствено писмо от г-жа Трайка Трайкова – началник на РУО Монтана. На тържеството присъства  г-н Иво Иванов – председател на Общински съвет Монтана, както и други представители на Община Монтана.
Г-н Златко Живков дари на всеки първокласник книжка с послание, а фирма „Фрут маркет“ ЕООД, която се грижи за здравословното хранене на учениците от първи до четвърти клас, дари книги с историческа тематика, които ще бъдат изложени в новата тематична класна стая по българска история.
Празничната програма продължи с песента „Отново е 15-ти“, стихчета в изпълнение на бъдещи първокласници и приветствено слово от родител.
За финал фолклорен ансамбъл „Ситница“ разтърси земята и разтуптя сърцата на присъстващите с темпераментно изпълнение на шопски танц.
По стара традиция г-жа Людмила Крумова въведе първокласниците в класните стаи. В празничния ритуал се включиха и част от официалните гости на тържеството.

ТУК

Публикувано на 15.09.2023 г.

ПОКАНА

Ръководството и колективът на III ОУ,,Д-р Петър Берон"-Монтана най-учтиво Ви кани на тържественото откриване на учебната 2023/2024 г.

Дата: 15.09.2023 г.

Час: 12:30 ч.

Място: Двора на училището

 

Публикувано на 07.09.2023 г.