Весели, споделени мигове си подариха учениците от 6 А клас. По повод предстоящата седмица на БАЩАТА /11.11-17.11/ г-жа Вачкова покани на кино децата и техните татковци. В тихия есенен неделен следобед на 10 ноември те се забавляваха със странностите на „Семейство Адамс“ и осигуриха няколко спокойни часа за почивка и безгрижие на своите майки и съпруги. Това -да правят нещо заедно с татко винаги носи увереност, една особена гордост и чувство на сигурност у децата. Приобщаването на бащите към училищния живот и активното им присъствие в съвместни възпитателни дейности повишава мотивацията и отговорността на учениците,  внася мъдрост в класната стая, стабилност и зрялост в отношенията. Защото добрият пример и подкрепата е този импулс, който дава сила на децата да правят своите стъпки напред!
Честита седмица на бащата! Бъдете здрави и дарявайте обич! Оценяваме вашите усилия!

Публикувано на 10.11.2019 г.

На 07.11.2019 г. ученици от седмите класове, водени от г-жа Екатерина Въжарова – учител по български език и литература, посетиха Държавен архив – Монтана, където разгледаха мобилната документална изложба – Българската литература – срещи и диалози със света.
    Изложбата е реализирана от Националния литературен музей – София и включва 30 дигитално отпечатани табла, които представят най-значимите имена и събития в многовековния културен диалог между България и света. Построена в няколко хронологически течения – Първоучителите, Покръстване и старобългарска книжнина, Български мотиви в Европейските литератури, Чуждоезични антологии в българската литература – изложбата проследява духовните мостове между българската, европейските и световните литератури.

Публикувано на 07.11.2019 г.

Денят на народните будители в III ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана бе отбелязан в три поредни дни. На  29.10, 30. 10 и  31. 10 учениците от петите, шестите и седмите класове се запознаха с бележити личности от нашата история, допринесли много за оцеляването на българския народ и съхраняването и развитието на българския език през вековете. В актовата зала беше показана мултимедийна презентация по темата.
          Презентацията съдържаше 30 слайда, като будителите бяха разделени в 2 групи – книжовници и революционери. Освен знания за тях, учениците научиха какво е „взаимно” и „класно”  училище, как са били наказвани неприлежните ученици и какъв е пътят на буквите – от сандъчето с пясък до мастилото.

Публикувано на 02.11.2019 г.

На 29.10.2019 г. се сътоя есенния лекоатлетически крос в чест на 1 Ноември - Ден на народните будители, който се състоя в парк "Слънчева градина". В него участие взеха и учениците от III ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана.

Индивидуално на ПЪРВО място при момичетата V - VI клас се класира Виктория Димитрова - VI В клас, а отборно момичетата V - VI клас се класираха на III място. При момчетата VII - VIII клас отборно сме на III място.

Браво на нашите атлети!

Публикувано на 30.10.2019 г.

Денят 28.10.2019 г. в III ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана бе изпълнен с много усмивки, игри и радост в детските очи. Всички ученици се включиха с различни мероприятия.

Обичаме училището, уроците, но обичаме и игрите! Съчетаваме всичко в едно - четем произведения на Йордан Радичков, наблюдаваме сезонните промени на природата и й се наслаждаваме! Защото няма по-красив от родния край! А спортът и игрите...О, те са ни любими! Сприятеляват ни, каляват волята за победа и ни правят единни! А когато сме заедно, винаги успяваме! Втори клас на Трето основно училище "Д-р Петър Берон" - винаги сплотени, можещи и знаещи!

В двора на училището четвъртокласници и петокласници четоха книжките на Радичков- „Ние врабчетата“ и „Малки жабешки истории“. На очертани полета направиха илюстрации към тези произведения. Рисунките на асфалт, в пъстри и наситени цветове, обагриха двора на училището. Родители и минувачи с интерес гледаха творбите на децата. По усмихнатите лица на малките творци се четеше удовлетворението от направеното. Организирани бяха и много спортни дейности - футбол, народна топка, баскетбол.

Ученици от шестите и седмите класове се включиха в организиран поход, под надслов „Антична Монтана”. Придружени от класните ръководители и главния отговорник – г-н Пламен Аспарухов, учениците изкачиха хълма „Калето” и разгледаха крепостта „Кастра ад Монтанезиум”. Г-жа Галина Иванова – главен учител, запозна присъстващите с интересни факти от историческото минало на града, като проследи развитието му от каменно-медната епоха до наши дни.
Следваща спирка по време на инициативата беше Лапидариумът, където учениците разгледаха археологическа експозиция на епиграфски паметници от римската епоха.
По време на похода, учениците разгледаха и Римската баня, интересен обект, датиращ от Римско време.

Публикувано на 29.10.2019 г.

Алекс Красимиров от 4 Б клас завоюва първо място с максимален брой точки на Димитровденското математическо състезание, проведено в гр. Видин. Той бе награден с грамота и златен медал. Честито!

Публикувано на 27.20.2019 г.

Учениците от III ОУ„Д-р Петър Берон“ – Монтана се включиха активно в различни мероприятия посветени на 90 годишнината от рождението на Йордан Радичков, които са част и от културния календар на Община Монтана.
Петокласници и седмокласници от училището първи видяха мултимедийната презентация „Йордан Радичков – литературен великан“, представена от библиотекар Жасмина Иванова. Последвалата игра на томбола донесе много емоции сред тях. Всеки ученик на случаен принцип изтегляше листче с забавен цитат от произведения на Радичков и го прочиташе пред присъстващите. С интерес учениците разгледаха и подредената изложба „Автографите на Радичков“ в Регионалната библиотека.


Над двадесет ученици взеха участие в конкурс за илюстрация към произведение на Радичков на тема: „Светът на Йордан Радичков”. Александра Петкова и Александра Янева, ученички от V Г клас, получиха съответно първа и трета награда, във втора възрастова група за своите илюстрации.

Ученици от Трето Основно училище в гр Монтана поставиха цветя пред паметника на на Йордан Радичков.

Публикувано на 25.10.2019 г.

На 22.10.2019 г. в конферентната зала на ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана се проведе обучение, в което взеха участие родители на ученици от VII А ,VI Б и VII В класове в ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана и представители на Местната комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни - Монтана.
Проведеното обучение, на тема -  „Не на насилието”, е във връзка с изпълнение на НП „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“ – 2019 година на МОН, Модул 2  -  „Добри практики за взаимодействие с родителите на институциите от предучилищното и училищното образование“.
Лектор на срещата бе г-жа Мария Шуманска – Председател ОСНВ и секретар на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни - Монтана.
Г-жа Шуманска представи пред  присъстващите презентация на тема „Детската агресия - как да се справим с нея” и запозна родителите с разпознаване, осъществяване на превенция и предотвратяване на негативни прояви между децата и учениците – дискриминация, агресия, насилие, тормоз и други. Тя обясни на родителите и  ролята на образованието на децата им за средата, в която живеят.

Публикувано на 24.10.2019 г.

Литературно състезание „Да събудим книгите“, с участие на ученици и родители от III ОУ„Д-р Петър Берон“ – Монтана, се проведе на 21.10.2019 г. в Детски отдел на РБ „Гео Милев“ – гр. Монтана. То е част от редица мероприятия, които ще се проведат през тази учебна година в училището по Националната програма „Заедно за всяко дете”, Модул 2 „Добри практики за взаимодействие с родителите на институциите от предучилищното и училищното образование“.

По три ученика от всички шести класове на III ОУ„Д-р Петър Берон“ се изправиха пред жури с председател Мартен Калеев - писател, и членове : Нели Василева - гл. експерт "Култура и вероизповедания" в община Монтана и Биляна Димова – гл. библиотекар в РБ „Гео Милев“. Отборите с имена : „Знаещите“, „Победителите“, „Снайперите“ и „Смърфовете“, трябваше за 30 секунди да отговарят на въпроси, подготвени от техните преподавателите по български език и литература Юлия Първанова и Ралица Тоскина.
             В първи кръг, г-жа Ралица Тоскина чете откъси от познати книги, а състезателите трябваше да познаят автора и произведението. Във втория етап - „Чуй и отгатни“, отборите слушаха откъси от песни, а задачата беше да познаят по кое стихотворение е написана песента и кой е автора. В третия етап децата отговаряха на въпроси свързани с българските народни празници и традиции. Докато журито заседаваше, г-жа Юлия Първанова направи кратка викторина и с присъстващите родители.
 „Снайперите“ от 6 „в“ клас събраха най-много точки, а наградите им връчи г-жа Мариана Калеева - директор на III ОУ„Д-р Петър Берон“. Висока оценка за инициативата на младите преподаватели даде Марияна Иванова – старши експерт по български език и литература към РУО – Монтана.

Публикувано на 23.10.2019 г.

В рамките на Европейската седмица на програмирането /Code Week/, която тази година се провежда под мотото „Вдъхнете живот на вашите идеи”, в ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана се проведоха редица занимания. Тяхната цел бе учениците да направят първи стъпки в програмирането. Работата им с роботчетата „Финч“, Blue-Boot и Bee-Bot  развива у децата въображението, логическото мислене и  изобретателността и им показва, че програмирането може да е интересно, забавно и полезно.
108 ученици от ІІ до VІ клас се научиха как се задават команди, как се програмират действията им така, че роботчетата по зададен маршрут да се пpидвижат дo oпpeдeлeна цeл. Учениците от ІІ – ІІІ клас направиха първите си стъпки в програмирането с роботчетата Blue-Boot и Bee-Bot. По-големите ученици сръчно боравиха с бутоните за управление и без затруднения се справиха с поставените им задачи с Финч роботите.
Занятията се организираха съвместно с РБ „Гео Милев”, гр. Монтана.

Публикувано на 19.10.2020 г.

Европейският ден на спорта в училище се проведе на 27.09.2019 г. в ІІІ ОУ Д-р Петър Берон” – Монтана, като спортен празник. Откри се тържествено в 16:30 часа от г-жа Мариана Калеева, директор на училището.

През тази година темата на Европейския ден на спорта в училище е "Здравословен начин на живот". Във връзка с това учениците от III и IV клас в целодневната организация на учебния ден и родители се включиха в инициативата под надслов "Здравословен начин на живот". Денят се отбеляза с емоционалните игри "Познай плода" и "Земята на съкровищата", а след това се проведе дискусия с учениците на тема "Плодовете и зеленчуците в моето ежедневно меню".

В деня се проведоха различни събития свързани с физическа активност:

Щафетно бягане 30 метра (с ученици І клас);

Народна топка(с ученици от ІІ клас);

Щафетни игри (с ученици от ІІІ и ІV клас);

Футболни срещи (организирани 3 броя срещи, с ученици ІІ клас и ученици V - VІІ клас);

Стрийтбол (1 среща между ученици от 5 клас).;

Майсторско управление на велосипед (с участието на ученици V - VІІ клас).;

Демонстрация на майсторско управление на ролери (участват ученици VІ - VІІ клас);

Състезание за въртене на обръч (с ученици V – VІ клас);

Състезание по скачане на въже (с ученици V клас);

Баскетбол (1 демонстративна среща между ученици V - VІІ клас и родители).

В 19:00 спортният празник се закри с български хора.

Публикувано на 29.09.2019 г.

 

 

Колективът на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана, най-любезно ви кани на тържественото откриване на учебната 2019/2020 година, което ще се състои на 16 септември 2019 г. от 13:00 часа в двора на училището!