Базар на професиите

На 28.11.2020 г. ще се състои шестото поредно издание на "Базар на професиите", организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Инициативата е част от "Седмицата на професионалните умения" и предоставя възможност за ранно професионално ориентиране на децата и младежите, насърчава съзнателния избор на професия. Събитието е насочено към ученици от цялата страна на възраст между 9 и 16 години. От специалисти ще бъдат представени над 20 професии.

Базарът ще бъде изцяло виртуален и достъпен на профилите на Българската мрежа в You Tube и Facebook на 28.11.2020 г. /събота/ на живо от 10 до 17 ч. Регистрация не е необходима. Училища, ученици и родители могат да се присъединят към базара директно онлайн.

ПРОГРАМА НА "БАЗАР НА ПРОФЕСИИТЕ"

Публикувано на 25.11.2020 г.

„Светът е за всички”

„Светът е за всички” казаха всички ученици и техните преподаватели в III ОУ „Д-р Петър Берон” в края на седмицата на толерантността. Инициативата поеха учениците от училищен ученически съвет като изработиха детелини с мотото и раздадоха на всички ученици и учители. Малките ни възпитаници пък получиха слънчица със същото мото, които да им напомнят усмивките никога да не слизат от техните лица.
Дейностите през тази седмица бяха насочени към възпитаване в дух на дружелюбност и взаимопомощ, опознаване на културните различия и изграждане на позитивно отношение към децата от различни етноси, децата с увреждания и такива в неравностойно положение.


„Бъдете толерантни - днес, утре, винаги!” – това е посланието на учениците и
учителите  от III ОУ „Д-Р Петър Берон”!

Публикувано на 21.11.2020 г.

Трето ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана  получи Грамота от президента на Република България - Румен Радев, в знак за благородния жест, проявената съпричастност и принос за реализирането на благотворителната инициатива „Българската коледа“.

Публикувано на 20.11.2020 г.

„Дърво на толерантността”

В седмицата на толерантността в III ОУ „Д-р Петър Берон”
петокласниците се включиха в многообразните инициативи като отгледаха своето
дърво на толерантността. Всяко дете записа своето послание на листенце, с което
окичи дръвчето. А нашите малки възпитаници  от 2–ри и 4-ти
клас последваха примера на каките и батковците. Във всяка класна стая израсна
дръвче с различни пожелания и послания за търпимост, уважение и толерантно
отношение. 

Публикувано на 20.11.2020 г.

На 21 ноември 2020 година православната църква отбеляза празника „Въведение богородично”, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. Обединени като едно голямо семейство, учениците от първите класове на III ОУ ”Д-р Петър Берон”, гр. Монтана се включиха в празника с разнообразни инициативи. Изгледаха презентация посветена на празника. Така получиха урок по християнство, разбраха колко важно е да бъдем добри, да уважаваме нашите родители, учители и всички хора около нас. Учениците от първи Б клас изработиха красиви картички и зарадваха с тях своите семейства. „Ангел хранител за моето семейство” - така учениците от първи „а” клас, нарекоха изработените от тях красиви ангелчета, които подариха на обичаните близки хора. С вълнуващото изпълнение на песента за семейството, пожелаха на всички семейства по света доброта, сплотеност и много обич.

 

Публикувано на 20.11.2020 г.

Учениците от VIIв клас почетоха паметта на Йордан Йовков, като оформиха кът на писателя.  
            Момичетата и изработиха тематично табло, като интересно решение бе да включат неизучаваните разкази от сборника „Старопланински легенди” – „Шибил”, „Индже” и „През чумавото”, както и емблематичния „Албена”.
            Писателят, който издигна на пиедестал красотата и предпочиташе да вижда у хората преди всичко доброто, грабна сърцата им още миналата учебна година с разказа „Серафим”.

Публикувано на 19.11.2020 г.

Конкурс за рисунка на
тема „Какво означава да съм толерантен?”

На въпросът „Какво означава да съм толерантен?” учениците
от III ОУ „Д-р Петър Берон” дадоха отговор чрез рисунки. На тях грейнаха топли
усмихнати слънца, показаха своята красота в разнообразни цветове дъги, полетяха
гълъби като символ на мира, подадени бяха ръце в знак на подкрепа, обединиха се
деца от цял свят около идеята да бъдем единни и да забравим различията помежду
си. Рисунките бяха изложени в сградата на училището, а учениците с възхищение
се спираха пред тях всяко междучасие. Г-жа Виктория Михайлова-старши учител по
изобразително изкуство обяви най-добрите рисунки и награди техните творци с
грамоти за отлично представяне в училищния конкурс.

Публикувано на 19.11.2020 г.

„Урок по толерантност!”


Различията обогатяват класа ни и ни правят по-успешни!” е посланието, което класните ръководители отправиха към своите ученици в проведеният час на класа с тема „Урок по толерантност” в седмицата на толерантността. Учениците се нуждаят от положителни правила, които да им дадат насоки за това как да се държат правилно, споделиха педагозите от  III ОУ „Д-р Петър Берон” . В нетрадиционният час на класа изведоха заедно с учениците правила за толерантно поведение в класната стая:

 • Радвайте се, че сте различни.
 • Общувайте помежду си, дори и да сте различни.
 • Подхождайте еднакво към всички.
 • Уважавайте всички, независимо колко сте различни.
 • Вслушвайте се в различното мнение.
 • Опитвайте се да разберете мнението на другия дори и да е много по-различно от вашето.
 • Взимайте предвид мнението на другите, когато взимате решения, които засягат всички.
 • Съобразявайте се с и следвайте решенията на другите, дори и да не ви харесват.
 • Обединявайте се и бъдете заедно. Не позволявайте различията да ви разделят.
 • Интегрирайте (включете) различните. Нека бъдат част от общото.
 • Приемайте всички за равни.

Публикувано на 18.11.2020 г.

„Да бъдем толерантни и заедно да сътворим един по-хубав свят!
С една топла усмивка и с една подадена ръка!”


С тези думи учениците от III ОУ „Д-р Петър Берон” започнаха своят учебен ден, подадаха си ръка и цял ден бяха закичени с лъчезарни усмивки. На 16 ноември светът  отбелязва Международния ден на толерантността. Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност. За нас този ден е началото на поредица от инициативи в седмицата на толерантността под мотото „Приеми различията, бъди свободен и живей в хармония!”. Седмицата се откри с представянена изработени табла за толерантността. Учениците си подадоха ръка за поздрав към света и казаха своето ”ДА” за толерантността като оставиха отпечатък от своите ръчички. Поставиха своите послания за добро, приятелство и емпатия върху стената на толерантността.

Публикувано на 16.11.2020 г.

На 15 ноември 2020 г. светът ще отбележи за поредна година Световният ден за възпоменание на жертвите от ПТП.
Най -малките ученици от нашето училище се включиха заедно със своите семейства към инициативата, призовавайки за бързи и адекватни действия и подкрепа за спасяването на повече човешки животи на пътя. Нека повече хора помислят , че пътният травматизъм има реални, човешки лица, съдби и унищожени мечти. Нека повече хора осъзнаят, че безопасността на пътя е резултат от приноса на цялото ни общество.

Публикувано на 15.11.2020 г.

Проектно-базирано обучение по Математика в 5 и 7 клас

Математиката казват е трудна! За учениците от 5 Б и 7 клас това съвсем не е така! Те се справиха отлично с поставените им проектни задачи. Седмокласниците изготвиха табла с формулите за съкратено умножение, а петокласниците – „Дробни картини“.
Учениците използваха различни приложни материали, но най-вече вложиха много въображение при изработването на таблата и картините. По този начин те показаха, че математиката не само е интересна, но е и изкуство!

Публикувано на 14.10.2020 г.

Добрата хигиена и здравословното хранене - фактор за нашето здраве! Играта и обучението са част от детския дневен ред, но понякога се налага да им напомняме да се грижат за личната си хигиена и храненето си. Това е от съществено значение за тяхното здраве, самочувствие и взаимоотношения! Но това не означава, че трябва да е скучно... Днес гост във ІІ А клас и VII Г клас бе училищния медицински специалист - г-жа Красина Димитрова. По много интересен начин тя показа на учениците защо е важно да се хранят здравословно и да спазват лична хигиена, особено в момент на сложна епидемична обстановка. Запозна ги с пирамидата за здравословно хранене, ползите от плодовете и зеленчуците, и им показа как точно да измиват ръцете си! Своята благодарност учениците изразиха с активност и .... пъстри букети!


Урокът е част от серия здравни беседи в часа на класа, които ще се проведат постепенно във всички класове I – VII клас на теми засягащи: грип, настинка, COVID-19 и как да се предпазват учениците от тях.

Публикувано на 12.11.2020 г.

Дните от 16-ти до 20-и ноември са обявени за седмица на толерантността в III Основно училище ,,Д-р Петър Берон-Монтана, по повод Международния ден на толерантността. Традиция в нашето училище е да се провеждат забавни инициативи, чрез които учениците ни освен да се забавляват и учат, да изразят своето толерантно отношение към другите. Целта на тазгодишните инициативи е насърчаване на взаимното уважение и разбирателствоотричането на дискриминацията, възпитаване в доброта, толерантност към различията и добронамереност към приликите. Различните инициативи са свързани с приятелството, взаимоуважението, разбирателството и търпимостта между хората.

Нека бъдем толерантни – днес, утре, винаги!

Публикувано на 10.11.2020 г.

Проектно- базирано обучение по Биология и здравно образование


Отново на училище! С радост сме отново заедно в клас!
Огромният интерес, с който учениците от седми клас работят върху поставените им задачи показва тяхното желание и любопитство да надникнат във видимия и невидимия свят на живата природа. До първата си ваканция от новата учебна година - есенната, те опознаха структурата, жизнените процеси и многообразието на микроорганизмите -едноклетъчните организми от царство Монера /бактерии/ и царство Протиста /едноклетъчни същинскоядрени/. За да изпълнят поставената задача, базирана на самостоятелна проектна дейност, учениците потърсиха информация, научиха, планираха и подготвиха, проявиха сръчност, подходиха творчески и представиха своята идея. Те използваха своите научни знания по биология, уменията си по изобразително изкуство и технологии и предприемачество. С помощта на цветна хартия, картон и приложни материали, те майсторски представиха чрез апликация особеностите в устройството на различни едноклетъчни организми,  класифицираха ги и обозначиха структурите в клетката им. Мотивирани от своя учител, голяма част от учениците се справиха отлично.
Те вече знаят, че съществено за света около нас е дори това, което е невидимо за очите!

Публикувано на 09.11.2020 г.

          В навечерието на 1. ноември – Деня на будителите, III ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана грейна с тематична изложба, посветена на бележитите личности от нашата история, допринесли много за оцеляването на българския народ и съхраняването и развитието на българския език през вековете.

„Написахме с нашите ръчички най-сладкото име за всички, с четири буквички само - написахме думата: МАМА!“
Учениците от първите класове, посветиха часове на Деня на народните будители- 1-ви ноември. С интерес слушаха за Св. Св. Кирил и Методий, Паисий Хилендарски за поети и писатели като Петко Рачов Славейков, Ботев и Иван Вазов, за революционери- Левски, Ботев, Раковски. Гледаха презентация за патрона на нашето училище Д-р Петър Берон. Получиха като подарък книгоразделител с лицата на будители, с който да отбелязват урока си в Букварчето.

За Деня на народните будители, второкласниците изработиха книгоразделители и в часа на класа посветен на темата откриваха и записваха  имената на будителите, скрити във фигура.

Учениците от VI и  VII клас направиха табла, от които светеха ликовете на народните будители. Специално място получиха книжовниците, които въоръжени с перо в ръка, пробудиха умовете, създадоха училища и написаха книгите, от които се учим – Паисий Хилендарски, Васил Априлов, Неофит Рилски, Найден Геров…  Видно място в проектите бе отделено на д-р  Петър Берон – патрон на нашето училище. Учениците от VII клас, които тъкмо приключиха с изучаването на призивната поезия на Добри Чинтулов, приложиха знанията си от часовете по литература  и поетът зае заслуженото си място при книжовниците от Възраждането.


            Почетена бе и паметта на революционерите –  будители на народния дух в трудните времена от българската история. За всички учители и ученици бе особено вълнуващо да бъдат наблюдавани от апостолите на Априлското въстание Панайот Волов, Георги Бенковски, Стефан Стамболов и Захарий Стоянов, от строгия поглед на Христо Ботев, а със светлия си взор Апостола на българската свобода в „ бъдещето тъмно … гледаше ясно”.

Публикувано на 30.10.2020 г.

100 години от рождението на Джани Родари


Точно преди 100 години, на 23 октомври 1920 година, в градчето Оменя (Италия) се ражда един от най-добрите детски писатели Джани Родари. Учениците от начален етап отбелязаха тази годишнина с редица мероприятия. Те гледаха презентация и научиха много за живота и творчеството му. Четоха негови приказки и рисуваха илюстрации по тях, направиха табла и оформиха кът с творчеството на писателя. С радост споделяха емоциите и впечатленията си от приказките на "продавачът на надежда"!

Публикувано на 25.10.2020 г.

На 21 октомври г-жа Марияна Петрова и г-жа Иванина Сибинова заведоха учениците от II В клас в Младежкия дом, където разгледаха експозицията на макети, които са част от културно-историческото наследство на България и Румъния. Общата история на двете страни бе представена чрез осемнадесет макета на исторически сгради разположени в двете съседни страни. Макетите са изработени по проект „Дунав – река с много обща история“. Всички ученици бяха впечатлени не само от архитектурата на сградите, но и от индивидуалното звуково и визуално описание за всяка една от тях.

Публикувано на 21.10.2020 г.

18-ти октомври -  Европейски ден за борба с трафика на хора
Трафикът на хора съществува! Информирай се!


В конферентната зала на III ОУ „Д-р Петър Берон“ - Монтана се проведе мероприятие на тема „Превенция на трафик на хора“, подготвено от седмокласниците  Александър Борисов, Камелия Евтимова и Виктор Максимов, представители на училищния ученически съвет към III ОУ „Д-р Петър Берон“, с ръководител г-жа Милена Ангелова. Присъстваха седмокласници и учители. Гости на мероприятието бяха г-жа Мариана  Калеева – директор III ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана и г-жа Людмила Крумова – ЗДУД.


 Учениците представиха проблема за трафика на хора  в България и в световен мащаб; запознаха своите съученици с различните методи за набиране на жертви на трафик; представиха признаците на робство, по които могат да се разпознаят жертвите на трафик. Специално внимание отделиха на социалната среда, която има изключително решаваща роля в трафикирането на хора – бедност, безработица, липса на образование, липса на перспектива, депресия и др. причини.


Изключително въздействащ бе клипът, пресъздаващ историята на деца, жертви на трафик с призив „Не пренебрегвай това, което виждаш! Децата жертви на трафик имат нужда от твоята помощ!“.
В края на мероприятието водещите проведоха викторина с присъстващите. Седмокласниците бяха изключително активни и показаха колко много и полезна информация са получили от своите връстници.
По инициатива на училищния ученически съвет се оформи табло с изработен от тях постер.  В символ на несъгласие и съпричастност към съдбата и страданията на хората, попаднали в страшния капан на трафик и груба злоупотреба с техните човешки права, учениците от всяка паралелка допълниха таблото с ръчичка  с думата „STOP“.

Публикувано на 21.10.2020 г.

Всяко селище има своя неповторима красота и забележителности!

Чрез проектно- базирано обучение по околен свят, учениците от ІІ а клас с кл. ръководител г-жа Даниела Иванова изготвиха лапбук, провокирани от темата "Моето родно селище в миналото и днес". Те проучиха какво е било селището ни в миналото, как се е променило, какво разказват историческите паметници и как изглежда днес. Така научиха повече за родното си място и показаха своите творчески идеи!

"Да пазим това, което са създали нашите родители" - казаха учениците от II Б клас с класен ръководител г-жа Мариана Димитрова. "Моят роден град - древен и малд" бе темата, която правокира второкласниците да търсят информация за възникването на град Монтана и да направят табла за най-известните му архитектурни, исторически и природни забележителности.

Публикувано на 18.10.2020 г.

На 08.10.2020 г. г-жа Даниела Иванова проведе тематична родителска среща по национална програма "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот".  За да има добро взаимодействие и сътрудничество между родителите, учителите и учениците, изключително важно е доверието и разбирането. Затова бе избрана темата: "Доверие, разбиране и комуникация". Доказано е, че родителското поведение има причинно- следствена връзка с поведението на детето и формирането на определени черти в характера му. Презентация по темата представи г-жа Невелина Рангелова - училищен психолог. Тя запозна родителите със стиловете родителско възпитание и влиянието им върху поведението и развитието на децата. Тази информация и подготвената анкета помогна всеки от тях да се самоопредели и да оцени как точно влияе на детето си. Определянето и осъзнаването на собствения модел на възпитание и упражняването на родителски контрол и подкрепа помага родителите да определят модела си на подход към децата и да помислят върху какво още трябва да работят в положителна насока

Публикувано на 10.10.2020 г.

Публикувано на 05.10.2020 г.

Уменията за учене и иновации все повече се признават като основни умения за учениците, които се подготвят за все по-сложната работна среда в 21-ви век. Акцентът в обучението пада все повече върху творчеството, критичното мислене, комуникацията и сътрудничеството – умения, от съществено значение за подготовката на учениците за бъдещето. Чрез проектно-базирано обучение по Околен свят на тема "Родословно дърво", учениците от II В кл. с кл. ръководител г-жа Марияна Петрова научиха по-лесно за роднинските връзки и показаха своите творчески възможности.

Публикувано на 04.10.2020 г.

Трето ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана отбеляза Европейската седмица на спорта с много спортни и забавни игри в часовете по физическо възпитание и спорт и учебните часове за спортни дейности. Игрите преминаха под надслов "Спортът - начин за подобряване на психическото и физическото здраве на учениците".

Публикувано на 28.09.2020 г.

График за трета поправителна сесия по учебни предмети от училищния учебен план на V клас за учебната 2019/2020 г.

Учебни предмети от Раздел А

1. Математика - 01.10.2020 г., 13.00 ч.

Учебни предмети от Раздел Б

2. Математика - 20.10.2020 г., 13.00 ч.

Всички изпити ще се проведат в Компютърен кабинет 1.

С резултатите от изпита родителят може да се запознае, в деня след провеждане на изпита, чрез е-пощата на училището tretoou@abv.bg.

Публикувано на 27.09.2020 г.

 

Публикувано на 15.09.2020 г.

СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми родители и ученици,
откриването на учебната 2020/2021 година с учениците от I и V клас ще започне в 09:30 часа на 15.09.2020 г. (вторник) в училищния двор.
След тържествената част класните ръководители ще въведат в училището класовете по следния график:

От 09:30 ч. до 10:00 ч. – I, V клас

От 10:00 ч. до 10:15 ч. – VI, VII клас


От 10:15 ч. до 10:30 ч. – II , III, IV клас

Моля, да се спазва времевия порядък за влизането в училищния двор и училището!

Публикувано на 10.09.2020 г.

На 08.09.2020 г. в Трето основно училище „ Д-р Петър Берон“ се проведе здравно обучение на тема: Как да се предпазим в условията на пандемия? Доктор Илияна Събчева, лекар специалист по инфекциозни болести към МБАЛ „ Д-р Стамен Илиев“, обясни подробно какво представлява COVID -19 като респираторна инфекция, съпътстващите симптоми, последващо лечение. Доктор Събчева даде ясни указания относно това, как да предпазим себе си и околните и как трябва да действаме, когато имаме съмнение за заразен с COVID – 19. Като специалист тя разясни какво представлява PCR метода за изследване на вируса и доколко надежден е той. Доктор Събчева отговори на всички въпроси, които й бяха зададени и посъветва да следваме препоръките на Министерството на Здравеопазването за ограничаване на опасността от разпространение на COVID – 19.

Публикувано на 09.09.2020 г.