Ученици от IV “В“ клас на III ОУ „Д- Р ПЕТЪР БЕРОН“ представят направените от тях забележителни проекти на тема „Слънчева система“. Задачата е поставена по предмета“ Човекът и природата“. Проектите са изработени от картон за основа или тънък стиропор, който е оцветен. Планетите са стиропорени топки или полукълба. Има и макети които са направени от пластилин.

Публикувано на 18.01.2021 г.

На 23.01.2021 г. от 9.00 часа ще се проведе националната олимпиада "Знам и мога" за ученици от IV клас.

Моля, всички номинирани ученици да потвърдят участието си на класните ръководители.

16.01.2021 г.

Националният институт по метеорология и хидрология организира конкурс за детско-юношеска рисунка на тема "Въздух, Земя, Вода и Живот". Сред участващите ученици с общо 268 рисунки, са и нашите ученици:  Никол Каменова, Ивайла Димитрова от II Б клас с кл. р-л г-жа М. Димитрова, както и Мария Николчова, Николай Димитров и Яна Първанова от II В клас с кл. р-л г-жа М. Петрова, които приеха с голяма радост своите награди - книгата "Професията метеоролог и хидролог", календар и шал-яка на НИМХИ.

Публикувано на 13.01.2021 г.

ВАЖНО!!!

Началният час на общинският кръг на олимпиадата по математика за учениците от IV клас се променя на 16.01.2021 г. от 10.00 часа.

Публикувано на 13.01.2021 г.

"Ех, че лесно, ех, че чудно, вече мога сам и аз. Тъй в забава и в захлас шеф-готвач съм вече в час. Уча и творя изкусно да почерпя всички вкъщи вкусно."


Под това мото учениците от II В клас, с кл. р-л г-жа Марияна Петрова, превърнаха класната стая в място за приготвяне на плодова салата, в която учениците вложиха творчество и ентусиазъм. Накрая малките готвачи с усмивка похапнаха от своите сладки произведения.

Публикувано на 12.01.2021 г.

Проектно- базирано обучение по четене във ІІ а клас на тема „Моето име“


„Името ни отличава. То и нещо пожелава. Мили Боже, помогни ми да заслужа свойто име!“


Стихотворението „Имена“ на Г. Константинов провокира учениците от ІІ а клас да разберат повече за своите имена. Името пази със смисъла, който е вложен в него. То носи своеобразно послание към човека, на когото се дава. С името се извършва първото наричане, изразява се повелята на семейството каква съдба трябва да има детето, какъв човек трябва да стане. Чрез името се търси и магическата сила на думата. Името ни отличава, но е и послание към другите. Чрез проекта по четене на тема „Моето име“, поставен от г-жа Даниела Иванова, учениците проучиха какво означава името им, разбраха от своите родители защо са избрали точно това име и какво послание носи то. При оформянето на проектното проучване учениците показаха творчество, креативност, инициативност и умение да поднесат интересно и вълнуващо събраната информация.

Публикувано на 11.01.2021 г.

Математика без граници


Почти 20 000 от 18 страни са участниците в есенния кръг на осмото издание на международното математическо състезание "Математика без граници". От тях 15 200 са българските ученици, сред които са и нашите 34 третокласници и четвъртокласници. Гордеем се с вашето представяне, скъпи ученици! Ето и нашите медалисти:


Гергана Иванова Трендафилова - ІV в клас - сребърен медал
Тея Емилова Минчева - ІV б клас - бронзов медал
Владислав Николаев Начев - ІV в - бронзов медал
Деа Петрова Ценова - ІV в - бронзов медал
Елица Любомирова Любенова - ІІІ в - бронзов медал
Яна Петкова Младенова - ІІІ в - бронзов медал
Иво Василев Стаменов - ІІІ б - бронзов медал
Павлина Пламенова Антонова - ІІІ б - бронзов медал
Гергана Костадинова Цветкова - ІІІ а кл. - бронзов медал

Публикувано на 10.01.2021 г.

СЪОБЩЕНИЕ!!!

Общинският кръг на олимпиадата по математика за учениците от IV клас ще се проведе на 16.01.2021 г. от 9.00 часа.

Моля, всички желаещи да потвърдят участието си на класните ръководители.

Публикувано на 08.01.2021 г.

Учениците от III „В“ клас на III Основно училище „Д-р Петър Берон“, гр. Монтана, изработиха с много трепет и желание своите картички, сувенири и играчки за Коледа. Готови са и сурвачките им и с пожелания за здраве, щастие, богата реколта и берекет ще сурвакат на предстоящия празник -  Сурваки с отбелязването на Нова година. Весели празници!

Публикувано на 23.12.2020 г.

Публикувано на 23.12.2020 г.

В очакване на Коледа учениците от II В клас, с кл. р- г-жа Марияна Петрова, направиха коледна украса и отправиха сърдечни поздрави за здраве, добрина и щастливи дни.

Публикувано на 22.12.2020 г.

ЧЕСТИТА  КОЛЕДА,  БЪЛГАРСКИ  МЕДИЦИ!!!


Тъй като тази година нямахме възможността, като всяка друга до сега, да украсим за Коледа класните стаи,  коридорите и фоайетата в училище, решихме да отбележим празниците онлайн.
По идея на Виктория Михайлова, учител  по Изобразително изкуство, учениците от 5, 6 и 7-те класове, украсиха чудесни коледни елхи в домовете си и изпратиха снимки.
Снимки с парченца любов и топлина!
Елхите им, блестящи и пълни с оптимизъм и добрина, бяха събрани заедно, за да светят по-силно и зареждат с красота и уют!
Отправяме тази светлина към българските медици, с благодарност, с надежда и упование, с вяра за здраве, мир и благоденствие през Новата 2021 година!!!

Публикувано на 20.12.2020 г.

Да направим Коледата красива и вълнуваща, въпреки изолацията! Учениците от ІІ а клас приеха предизвикателствата на г-жа Даниела Иванова и с голямо желание подготвиха коледни изненади за своите семейства. Те вложиха въображение, сръчност, творчество и оригиналност и изработиха коледни картички, снежни човеци, коледни венци и коледни бисквитки. Чрез тях отправиха пожеланията си за здраве и благополучие! Весели празници!

Публикувано на 19.12.2020 г.

Деца със специални потребности изработиха Коледни ангели и ги изпратиха на своите лекари. В часовете по технологии и предприемачество заедно със своя ресурсен учител „специалните" деца от Трето основно училище „Д-р Петър Берон" в Монтана направили ангели за лекарите от медицински център „Аполон" 21".
„Бъдете здрави, все така неуморими и със силен дух. Тези ангели ще ви пазят от злото.", пишат момичетата и момчетата.

Публикувано на 18.12.2020 г.

Учениците от 4 в клас с много коледно настроение, радост и старание изработиха оригинални, коледни предизвикателства!
Весела Коледа и Щастлива Нова Година!

Публикувано на 17.12.2020 г.

Тази учебна година III ОУ „Д-р Петър Берон“ – работи по няколко национални програми. Една от тях е “ЗАЕДНО В ГРИЖАТА ЗА ВСЕКИ УЧЕНИК”, Модул 2 „Осигуряване на условия за екипна работа на учителите от началния етап с детски учители и учители по учебни предмети от прогимназиалния етап".
Личният напредък на ученика в образователния процес е пряко зависим от екипната работа на учителите от различните образователни етапи, насочена към преодоляване на проблемите на приемствеността между етапите на основното образование. Изпълнението на настоящата програма ще има като краен ефект придобиване на увереност в собствените възможности, задържане на учениците в училище и мотивация за успешен преход в следващ образователен етап.
Дейността по националната програма се осъществява от екип от учители –учител в начален и учители в прогимназиален и е насочена към осигуряване на по-плавни преходи между отделните етапи, към обмяна на добри практики между педагогическите специалисти, към обогатяване на познанията за възрастовите особености на учениците и адекватна реакция за подкрепата им.
Един от екипите, който работи по тази програма е г-жа Ели Драгиева, класен ръководител на IV А клас и г-жа Людмила Крумова – ЗДУД и старши учител по математика в прогимназиален етап. Екипът съвместно разработи уроци по математика от учебната програма в IV и V  клас. Предизвикателството е голямо! Г-жа Ели Драгиева е гостуващ учител и преподава на учениците в V Б клас, а г-жа Людмила Крумова – на учениците от IV А клас. Във връзка с преминаването в ОРЕС на учениците, часове се провеждат и онлайн. Учениците с интерес и желание работят в часовете.
Вдигнатите ръце, усмихнатите детски лица в часовете показват удовлетворението от работата и на учениците и на учителите.

Публикувано 04.12.2020 г.

Уважаеми родители и ученици!

            В изпълнение на заповед № 01-677/25.11.2020 г. на Министъра на здравеопазването и заповед № РД09-3457/26.11.2020 г. на Министъра на образованието и науката, III ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана преминава от 30.11.2020 г. до 21.12.2020 г. в режим на обучение от разстояние в електронна среда чрез използване средствата на информационните и комуникационните технологии.

            Организацията за провеждането на учебния процес е разписана в заповед № РД-13-325/27.11.2020 г. на директора на III ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана.

            Учебните часове започват в 9.00 часа и са с продължителност от 20 минути за учениците I – IV клас и 30 минути за учениците V – VII клас. За учениците от начален етап в ГЦОУД от 13.30 ч. ще се провежда самоподготовка с учителите на съответните групи, които ще подпомагат учениците в подготовката на домашните работи.

            Обучението ще се реализира в MS Teams. С актуалния дневен
режим и седмичното разписание можете да се запознаете в електронния дневник на
училището.

            При настъпване на промени ще бъдете уведомявани своевременно в електронния дневник и сайта на училището.

            За въпроси и допълнителни указания при необходимост се обръщайте към класните ръководители.

            Ние също сме готови да съдействаме на всички в името на осъществяване на качествен образователен процес.

            Бъдете здрави и отговорни към себе си и близките си!

Ръководството на III ОУ „Д-р Петър Берон“ - Монтана

Заповед № 01-677/25.11.2020 г. на Министъра на здравеопазването

Заповед № РД09-3457/26.11.2020 г. на Министъра на образованието и науката

Публикувано на 27.11.2020 г.

Ученици със СОП и техни съученици, четири години участват в национална изложба “ЗАЕДНО“ в гр. Лясковец. Учениците са получавали грамоти и награди. Тази година Лора Любомирова Алексиева  получи грамота за първо място в националния конкурс за ученическо творчество.  Чрез своята рисунка, тя показа доброто отношение и приятелството на учениците от класа към тяхната „различна“ ученичка. Класа е един сплотен екип, който уважава индивидуалността на своя съученик и винаги е готов да помотне.

Публикувано на 26.11.2020 г.

Ученически състезания „Многознайко”


Ученическите състезания „Многознайко” имат за цел да стимулират логическото мислене, въображението и паметта на учениците; да възпитат у тях чувство на надпревара за знания и постигане на успехи.
В III ОУ ”Д-р Петър Берон” сепроведе I кръг на състезанието „Аз зная английски”. В него взеха участие 47
уч еника от 1-ви до 7-ми клас като нашите многознайковци си завоюваха 13 първи места, 13 втори и 9 трети места. Всички те получиха и златни, сребърни и бронзови медали за своите постижения. Като категорични победители с максимума от 30 точки се отличиха:
1.     Габриела Владимирова Димитрова – 3 клас
2.     Кристина Кристиан Пейчева – 3 клас
3.     Жустиян Кирилов Нешев – 4 клас
4.     Елица Емилова Герасимова – 5 клас
5.     Ана Елвис Христова – 6 клас


Деца, гордеем се с Вас и благодарим за положените усилия!

Публикувано на 26.11.2020 г.

Базар на професиите

На 28.11.2020 г. ще се състои шестото поредно издание на "Базар на професиите", организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Инициативата е част от "Седмицата на професионалните умения" и предоставя възможност за ранно професионално ориентиране на децата и младежите, насърчава съзнателния избор на професия. Събитието е насочено към ученици от цялата страна на възраст между 9 и 16 години. От специалисти ще бъдат представени над 20 професии.

Базарът ще бъде изцяло виртуален и достъпен на профилите на Българската мрежа в You Tube и Facebook на 28.11.2020 г. /събота/ на живо от 10 до 17 ч. Регистрация не е необходима. Училища, ученици и родители могат да се присъединят към базара директно онлайн.

ПРОГРАМА НА "БАЗАР НА ПРОФЕСИИТЕ"

Публикувано на 25.11.2020 г.

„Светът е за всички”

„Светът е за всички” казаха всички ученици и техните преподаватели в III ОУ „Д-р Петър Берон” в края на седмицата на толерантността. Инициативата поеха учениците от училищен ученически съвет като изработиха детелини с мотото и раздадоха на всички ученици и учители. Малките ни възпитаници пък получиха слънчица със същото мото, които да им напомнят усмивките никога да не слизат от техните лица.
Дейностите през тази седмица бяха насочени към възпитаване в дух на дружелюбност и взаимопомощ, опознаване на културните различия и изграждане на позитивно отношение към децата от различни етноси, децата с увреждания и такива в неравностойно положение.


„Бъдете толерантни - днес, утре, винаги!” – това е посланието на учениците и
учителите  от III ОУ „Д-Р Петър Берон”!

Публикувано на 21.11.2020 г.

Трето ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана  получи Грамота от президента на Република България - Румен Радев, в знак за благородния жест, проявената съпричастност и принос за реализирането на благотворителната инициатива „Българската коледа“.

Публикувано на 20.11.2020 г.

„Дърво на толерантността”

В седмицата на толерантността в III ОУ „Д-р Петър Берон”
петокласниците се включиха в многообразните инициативи като отгледаха своето
дърво на толерантността. Всяко дете записа своето послание на листенце, с което
окичи дръвчето. А нашите малки възпитаници  от 2–ри и 4-ти
клас последваха примера на каките и батковците. Във всяка класна стая израсна
дръвче с различни пожелания и послания за търпимост, уважение и толерантно
отношение. 

Публикувано на 20.11.2020 г.

На 21 ноември 2020 година православната църква отбеляза празника „Въведение богородично”, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. Обединени като едно голямо семейство, учениците от първите класове на III ОУ ”Д-р Петър Берон”, гр. Монтана се включиха в празника с разнообразни инициативи. Изгледаха презентация посветена на празника. Така получиха урок по християнство, разбраха колко важно е да бъдем добри, да уважаваме нашите родители, учители и всички хора около нас. Учениците от първи Б клас изработиха красиви картички и зарадваха с тях своите семейства. „Ангел хранител за моето семейство” - така учениците от първи „а” клас, нарекоха изработените от тях красиви ангелчета, които подариха на обичаните близки хора. С вълнуващото изпълнение на песента за семейството, пожелаха на всички семейства по света доброта, сплотеност и много обич.

 

Публикувано на 20.11.2020 г.

Учениците от VIIв клас почетоха паметта на Йордан Йовков, като оформиха кът на писателя.  
            Момичетата и изработиха тематично табло, като интересно решение бе да включат неизучаваните разкази от сборника „Старопланински легенди” – „Шибил”, „Индже” и „През чумавото”, както и емблематичния „Албена”.
            Писателят, който издигна на пиедестал красотата и предпочиташе да вижда у хората преди всичко доброто, грабна сърцата им още миналата учебна година с разказа „Серафим”.

Публикувано на 19.11.2020 г.

Конкурс за рисунка на
тема „Какво означава да съм толерантен?”

На въпросът „Какво означава да съм толерантен?” учениците
от III ОУ „Д-р Петър Берон” дадоха отговор чрез рисунки. На тях грейнаха топли
усмихнати слънца, показаха своята красота в разнообразни цветове дъги, полетяха
гълъби като символ на мира, подадени бяха ръце в знак на подкрепа, обединиха се
деца от цял свят около идеята да бъдем единни и да забравим различията помежду
си. Рисунките бяха изложени в сградата на училището, а учениците с възхищение
се спираха пред тях всяко междучасие. Г-жа Виктория Михайлова-старши учител по
изобразително изкуство обяви най-добрите рисунки и награди техните творци с
грамоти за отлично представяне в училищния конкурс.

Публикувано на 19.11.2020 г.

„Урок по толерантност!”


Различията обогатяват класа ни и ни правят по-успешни!” е посланието, което класните ръководители отправиха към своите ученици в проведеният час на класа с тема „Урок по толерантност” в седмицата на толерантността. Учениците се нуждаят от положителни правила, които да им дадат насоки за това как да се държат правилно, споделиха педагозите от  III ОУ „Д-р Петър Берон” . В нетрадиционният час на класа изведоха заедно с учениците правила за толерантно поведение в класната стая:

 • Радвайте се, че сте различни.
 • Общувайте помежду си, дори и да сте различни.
 • Подхождайте еднакво към всички.
 • Уважавайте всички, независимо колко сте различни.
 • Вслушвайте се в различното мнение.
 • Опитвайте се да разберете мнението на другия дори и да е много по-различно от вашето.
 • Взимайте предвид мнението на другите, когато взимате решения, които засягат всички.
 • Съобразявайте се с и следвайте решенията на другите, дори и да не ви харесват.
 • Обединявайте се и бъдете заедно. Не позволявайте различията да ви разделят.
 • Интегрирайте (включете) различните. Нека бъдат част от общото.
 • Приемайте всички за равни.

Публикувано на 18.11.2020 г.

„Да бъдем толерантни и заедно да сътворим един по-хубав свят!
С една топла усмивка и с една подадена ръка!”


С тези думи учениците от III ОУ „Д-р Петър Берон” започнаха своят учебен ден, подадаха си ръка и цял ден бяха закичени с лъчезарни усмивки. На 16 ноември светът  отбелязва Международния ден на толерантността. Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност. За нас този ден е началото на поредица от инициативи в седмицата на толерантността под мотото „Приеми различията, бъди свободен и живей в хармония!”. Седмицата се откри с представянена изработени табла за толерантността. Учениците си подадоха ръка за поздрав към света и казаха своето ”ДА” за толерантността като оставиха отпечатък от своите ръчички. Поставиха своите послания за добро, приятелство и емпатия върху стената на толерантността.

Публикувано на 16.11.2020 г.

На 15 ноември 2020 г. светът ще отбележи за поредна година Световният ден за възпоменание на жертвите от ПТП.
Най -малките ученици от нашето училище се включиха заедно със своите семейства към инициативата, призовавайки за бързи и адекватни действия и подкрепа за спасяването на повече човешки животи на пътя. Нека повече хора помислят , че пътният травматизъм има реални, човешки лица, съдби и унищожени мечти. Нека повече хора осъзнаят, че безопасността на пътя е резултат от приноса на цялото ни общество.

Публикувано на 15.11.2020 г.

Проектно-базирано обучение по Математика в 5 и 7 клас

Математиката казват е трудна! За учениците от 5 Б и 7 клас това съвсем не е така! Те се справиха отлично с поставените им проектни задачи. Седмокласниците изготвиха табла с формулите за съкратено умножение, а петокласниците – „Дробни картини“.
Учениците използваха различни приложни материали, но най-вече вложиха много въображение при изработването на таблата и картините. По този начин те показаха, че математиката не само е интересна, но е и изкуство!

Публикувано на 14.10.2020 г.

Добрата хигиена и здравословното хранене - фактор за нашето здраве! Играта и обучението са част от детския дневен ред, но понякога се налага да им напомняме да се грижат за личната си хигиена и храненето си. Това е от съществено значение за тяхното здраве, самочувствие и взаимоотношения! Но това не означава, че трябва да е скучно... Днес гост във ІІ А клас и VII Г клас бе училищния медицински специалист - г-жа Красина Димитрова. По много интересен начин тя показа на учениците защо е важно да се хранят здравословно и да спазват лична хигиена, особено в момент на сложна епидемична обстановка. Запозна ги с пирамидата за здравословно хранене, ползите от плодовете и зеленчуците, и им показа как точно да измиват ръцете си! Своята благодарност учениците изразиха с активност и .... пъстри букети!


Урокът е част от серия здравни беседи в часа на класа, които ще се проведат постепенно във всички класове I – VII клас на теми засягащи: грип, настинка, COVID-19 и как да се предпазват учениците от тях.

Публикувано на 12.11.2020 г.

Дните от 16-ти до 20-и ноември са обявени за седмица на толерантността в III Основно училище ,,Д-р Петър Берон-Монтана, по повод Международния ден на толерантността. Традиция в нашето училище е да се провеждат забавни инициативи, чрез които учениците ни освен да се забавляват и учат, да изразят своето толерантно отношение към другите. Целта на тазгодишните инициативи е насърчаване на взаимното уважение и разбирателствоотричането на дискриминацията, възпитаване в доброта, толерантност към различията и добронамереност към приликите. Различните инициативи са свързани с приятелството, взаимоуважението, разбирателството и търпимостта между хората.

Нека бъдем толерантни – днес, утре, винаги!

Публикувано на 10.11.2020 г.

Проектно- базирано обучение по Биология и здравно образование


Отново на училище! С радост сме отново заедно в клас!
Огромният интерес, с който учениците от седми клас работят върху поставените им задачи показва тяхното желание и любопитство да надникнат във видимия и невидимия свят на живата природа. До първата си ваканция от новата учебна година - есенната, те опознаха структурата, жизнените процеси и многообразието на микроорганизмите -едноклетъчните организми от царство Монера /бактерии/ и царство Протиста /едноклетъчни същинскоядрени/. За да изпълнят поставената задача, базирана на самостоятелна проектна дейност, учениците потърсиха информация, научиха, планираха и подготвиха, проявиха сръчност, подходиха творчески и представиха своята идея. Те използваха своите научни знания по биология, уменията си по изобразително изкуство и технологии и предприемачество. С помощта на цветна хартия, картон и приложни материали, те майсторски представиха чрез апликация особеностите в устройството на различни едноклетъчни организми,  класифицираха ги и обозначиха структурите в клетката им. Мотивирани от своя учител, голяма част от учениците се справиха отлично.
Те вече знаят, че съществено за света около нас е дори това, което е невидимо за очите!

Публикувано на 09.11.2020 г.

          В навечерието на 1. ноември – Деня на будителите, III ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана грейна с тематична изложба, посветена на бележитите личности от нашата история, допринесли много за оцеляването на българския народ и съхраняването и развитието на българския език през вековете.

„Написахме с нашите ръчички най-сладкото име за всички, с четири буквички само - написахме думата: МАМА!“
Учениците от първите класове, посветиха часове на Деня на народните будители- 1-ви ноември. С интерес слушаха за Св. Св. Кирил и Методий, Паисий Хилендарски за поети и писатели като Петко Рачов Славейков, Ботев и Иван Вазов, за революционери- Левски, Ботев, Раковски. Гледаха презентация за патрона на нашето училище Д-р Петър Берон. Получиха като подарък книгоразделител с лицата на будители, с който да отбелязват урока си в Букварчето.

За Деня на народните будители, второкласниците изработиха книгоразделители и в часа на класа посветен на темата откриваха и записваха  имената на будителите, скрити във фигура.

Учениците от VI и  VII клас направиха табла, от които светеха ликовете на народните будители. Специално място получиха книжовниците, които въоръжени с перо в ръка, пробудиха умовете, създадоха училища и написаха книгите, от които се учим – Паисий Хилендарски, Васил Априлов, Неофит Рилски, Найден Геров…  Видно място в проектите бе отделено на д-р  Петър Берон – патрон на нашето училище. Учениците от VII клас, които тъкмо приключиха с изучаването на призивната поезия на Добри Чинтулов, приложиха знанията си от часовете по литература  и поетът зае заслуженото си място при книжовниците от Възраждането.


            Почетена бе и паметта на революционерите –  будители на народния дух в трудните времена от българската история. За всички учители и ученици бе особено вълнуващо да бъдат наблюдавани от апостолите на Априлското въстание Панайот Волов, Георги Бенковски, Стефан Стамболов и Захарий Стоянов, от строгия поглед на Христо Ботев, а със светлия си взор Апостола на българската свобода в „ бъдещето тъмно … гледаше ясно”.

Публикувано на 30.10.2020 г.

100 години от рождението на Джани Родари


Точно преди 100 години, на 23 октомври 1920 година, в градчето Оменя (Италия) се ражда един от най-добрите детски писатели Джани Родари. Учениците от начален етап отбелязаха тази годишнина с редица мероприятия. Те гледаха презентация и научиха много за живота и творчеството му. Четоха негови приказки и рисуваха илюстрации по тях, направиха табла и оформиха кът с творчеството на писателя. С радост споделяха емоциите и впечатленията си от приказките на "продавачът на надежда"!

Публикувано на 25.10.2020 г.

На 21 октомври г-жа Марияна Петрова и г-жа Иванина Сибинова заведоха учениците от II В клас в Младежкия дом, където разгледаха експозицията на макети, които са част от културно-историческото наследство на България и Румъния. Общата история на двете страни бе представена чрез осемнадесет макета на исторически сгради разположени в двете съседни страни. Макетите са изработени по проект „Дунав – река с много обща история“. Всички ученици бяха впечатлени не само от архитектурата на сградите, но и от индивидуалното звуково и визуално описание за всяка една от тях.

Публикувано на 21.10.2020 г.

18-ти октомври -  Европейски ден за борба с трафика на хора
Трафикът на хора съществува! Информирай се!


В конферентната зала на III ОУ „Д-р Петър Берон“ - Монтана се проведе мероприятие на тема „Превенция на трафик на хора“, подготвено от седмокласниците  Александър Борисов, Камелия Евтимова и Виктор Максимов, представители на училищния ученически съвет към III ОУ „Д-р Петър Берон“, с ръководител г-жа Милена Ангелова. Присъстваха седмокласници и учители. Гости на мероприятието бяха г-жа Мариана  Калеева – директор III ОУ „Д-р Петър Берон“ – Монтана и г-жа Людмила Крумова – ЗДУД.


 Учениците представиха проблема за трафика на хора  в България и в световен мащаб; запознаха своите съученици с различните методи за набиране на жертви на трафик; представиха признаците на робство, по които могат да се разпознаят жертвите на трафик. Специално внимание отделиха на социалната среда, която има изключително решаваща роля в трафикирането на хора – бедност, безработица, липса на образование, липса на перспектива, депресия и др. причини.


Изключително въздействащ бе клипът, пресъздаващ историята на деца, жертви на трафик с призив „Не пренебрегвай това, което виждаш! Децата жертви на трафик имат нужда от твоята помощ!“.
В края на мероприятието водещите проведоха викторина с присъстващите. Седмокласниците бяха изключително активни и показаха колко много и полезна информация са получили от своите връстници.
По инициатива на училищния ученически съвет се оформи табло с изработен от тях постер.  В символ на несъгласие и съпричастност към съдбата и страданията на хората, попаднали в страшния капан на трафик и груба злоупотреба с техните човешки права, учениците от всяка паралелка допълниха таблото с ръчичка  с думата „STOP“.

Публикувано на 21.10.2020 г.

Всяко селище има своя неповторима красота и забележителности!

Чрез проектно- базирано обучение по околен свят, учениците от ІІ а клас с кл. ръководител г-жа Даниела Иванова изготвиха лапбук, провокирани от темата "Моето родно селище в миналото и днес". Те проучиха какво е било селището ни в миналото, как се е променило, какво разказват историческите паметници и как изглежда днес. Така научиха повече за родното си място и показаха своите творчески идеи!

"Да пазим това, което са създали нашите родители" - казаха учениците от II Б клас с класен ръководител г-жа Мариана Димитрова. "Моят роден град - древен и малд" бе темата, която правокира второкласниците да търсят информация за възникването на град Монтана и да направят табла за най-известните му архитектурни, исторически и природни забележителности.

Публикувано на 18.10.2020 г.

На 08.10.2020 г. г-жа Даниела Иванова проведе тематична родителска среща по национална програма "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот".  За да има добро взаимодействие и сътрудничество между родителите, учителите и учениците, изключително важно е доверието и разбирането. Затова бе избрана темата: "Доверие, разбиране и комуникация". Доказано е, че родителското поведение има причинно- следствена връзка с поведението на детето и формирането на определени черти в характера му. Презентация по темата представи г-жа Невелина Рангелова - училищен психолог. Тя запозна родителите със стиловете родителско възпитание и влиянието им върху поведението и развитието на децата. Тази информация и подготвената анкета помогна всеки от тях да се самоопредели и да оцени как точно влияе на детето си. Определянето и осъзнаването на собствения модел на възпитание и упражняването на родителски контрол и подкрепа помага родителите да определят модела си на подход към децата и да помислят върху какво още трябва да работят в положителна насока

Публикувано на 10.10.2020 г.

Публикувано на 05.10.2020 г.

Уменията за учене и иновации все повече се признават като основни умения за учениците, които се подготвят за все по-сложната работна среда в 21-ви век. Акцентът в обучението пада все повече върху творчеството, критичното мислене, комуникацията и сътрудничеството – умения, от съществено значение за подготовката на учениците за бъдещето. Чрез проектно-базирано обучение по Околен свят на тема "Родословно дърво", учениците от II В кл. с кл. ръководител г-жа Марияна Петрова научиха по-лесно за роднинските връзки и показаха своите творчески възможности.

Публикувано на 04.10.2020 г.

Трето ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана отбеляза Европейската седмица на спорта с много спортни и забавни игри в часовете по физическо възпитание и спорт и учебните часове за спортни дейности. Игрите преминаха под надслов "Спортът - начин за подобряване на психическото и физическото здраве на учениците".

Публикувано на 28.09.2020 г.

График за трета поправителна сесия по учебни предмети от училищния учебен план на V клас за учебната 2019/2020 г.

Учебни предмети от Раздел А

1. Математика - 01.10.2020 г., 13.00 ч.

Учебни предмети от Раздел Б

2. Математика - 20.10.2020 г., 13.00 ч.

Всички изпити ще се проведат в Компютърен кабинет 1.

С резултатите от изпита родителят може да се запознае, в деня след провеждане на изпита, чрез е-пощата на училището tretoou@abv.bg.

Публикувано на 27.09.2020 г.

 

Публикувано на 15.09.2020 г.

СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми родители и ученици,
откриването на учебната 2020/2021 година с учениците от I и V клас ще започне в 09:30 часа на 15.09.2020 г. (вторник) в училищния двор.
След тържествената част класните ръководители ще въведат в училището класовете по следния график:

От 09:30 ч. до 10:00 ч. – I, V клас

От 10:00 ч. до 10:15 ч. – VI, VII клас


От 10:15 ч. до 10:30 ч. – II , III, IV клас

Моля, да се спазва времевия порядък за влизането в училищния двор и училището!

Публикувано на 10.09.2020 г.

На 08.09.2020 г. в Трето основно училище „ Д-р Петър Берон“ се проведе здравно обучение на тема: Как да се предпазим в условията на пандемия? Доктор Илияна Събчева, лекар специалист по инфекциозни болести към МБАЛ „ Д-р Стамен Илиев“, обясни подробно какво представлява COVID -19 като респираторна инфекция, съпътстващите симптоми, последващо лечение. Доктор Събчева даде ясни указания относно това, как да предпазим себе си и околните и как трябва да действаме, когато имаме съмнение за заразен с COVID – 19. Като специалист тя разясни какво представлява PCR метода за изследване на вируса и доколко надежден е той. Доктор Събчева отговори на всички въпроси, които й бяха зададени и посъветва да следваме препоръките на Министерството на Здравеопазването за ограничаване на опасността от разпространение на COVID – 19.

Публикувано на 09.09.2020 г.