Нека да съумеем да запазим магията на коледната нощ през цялата година, за да бъдем по-добри, да се обичаме повече и да имаме силата да сътворяваме по едно малко чудо всеки ден – една усмивка, едно добро дело, един топъл жест.

Бъдете живи, здрави и истински щастливи!

Весели празници!

от Администратора

Престижна спортна награда получи възпитаничката на Трето основно училище, гр. Монтана!

Сияна Сергеева Тихолова от трети "б" клас бе наградена със златна купа за най-перспективен млад спортист на град Монтана. Наградата бе връчена от заместник-кмета на града на специално събитие. 

Публикувано на 22.12.2018 г.

И тази година възпитаниците на Трето основно училище "Д-р Петър Берон" отбелязаха настъпващия светъл празник Рождество Христово с традиционния български обичай Коледуване. Коледарска дружина, състояща се от ученици от V - VII клас, посети и благослови с пожелания за здраве, късмет и берекет Областна администрация,
Кметство на община Монтана, Регионално управление на образованието.
На свой ред любезните домакини пожелаха на своите гости отлични оценки в училище, здраве и незабравима коледна ваканция и ги дариха с лакомства.

С коледарски благослов за здраве и много успехи коледарите нарекоха Ръководството на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон", ученици и учители. Както повелява традицията бяха дарени от стопанката на къщата, която в случая бе г-жа Мариана Калеева директор на училището, с краваи и дребни лакомства.

Публикувано на 21.12.2018 г.

Хубаво е да се потопим в атмосферата на традициите - Бъдни вечер и Коледа! Уникален спектакъл на малките първокласници за техните родители и близки! Песни,танци и много прекрасни емоции! Учениците от I А, Б, В класове и техните госпожи- Л. Йорданова, С. Нацова и С. Иванова, подготвиха коледно тържество, което внесе много радост, хубави емоции и усмивки на всички гости! Весела Коледа!

Публикувано на 20.12.2018 г.

Учениците от третите класове на III ОУ „Д-р Петър Берон“ и техните класни ръководители: г-жа Н. Иванова, г-жа Я. Йорданова и г-жа М. Цветкова, посетиха детски градини в града. Подариха на децата собственоръчно изработени коледни свещници с пожеланието красотата и вълшебството на коледните празници да изпълват домовете ни с топлина и ни направят по-добри. На малките малчугани пожелаха една вълшебна коледа, с много приятни емоции и незабравими преживявания. Пожелаха им една по-щастлива, по-весела и изпълнена с много обич и успехи нова година!

Публикувано на 20.12.2018 г.

Първо място и златен медал от математически турнир "Иван Салабашев " в гр. Враца за Деян Пламенов Георгиев. Браво на нашето момче!

Отново медал за Алекс Красимиров от ІІІ Б клас на Трето основно училище! Той завоюва бронза в същия турнир. Наградата бе връчена от Директора на училището г-жа Мариана Калеева.

Публикувано 20.12.2018 г.

Ние помагаме на Божи и Марти да проходят!
Учениците от I до IV клас се включиха в благотворителната кампания в помощ на две усмихнати, слънчеви момченца - Божи и Марти. Заедно със своите родители и учители, те изработиха с много обич картички, сувенири и сурвачки за Коледния благотворителен базар, който се организира в читалище "Христо Ботев", гр. Козлодуй. Всички пожелаваме успех на кампанията. От сърце желаем здраве и щастливо детство на Божи и Марти, топлота и благоденствие на семейството им!

Публикувано 16.12.2018 г.

Отново медали за Трето училище!

Ученикът Алекс Красимиров от III Б клас завоюва златен медал на проведеното

на 08.12.2018 г.  ХХVІ Коледно математическо състезание в гр. Монтана.

Второ място и сребърен медал спечели Теодор Пламенов от същия клас.

Деян Пламенов Георгиев завоюва първо място и златен медал.

Публикувано на 13.12.2018 г.

Проектът е задание от учебен раздел Конструиране по Технологии и предприемачество в 5 клас. Учениците работиха индивидуално и в екипи в продължение на един месец. Най-сполучливите проекти са експонирани в изложба на втория етаж в училището.

Публикувано на 08.12.2018 г.

На 1 декаември в НДК /мраморно фоайе/ се състоя церемонията по награждаването от международен проект "Картина от мнозина" 2018 г. Участниците са 850 в два раздела - деца и художници. По пет автори от двата раздела биват отличени, като получават награди и статуетка. Участниците от Трето ОУ са общо 19 ученици от 5, 6 и 7 клас. За наша огромна радост, Яна Кирилова от 7 Б клас получи приза "Рицар на четката" от тазгодишното издание на проекта, като наградата беше й връчена от г-н Герджиков. В картината си изобразява натюрморт с цветя с живописни материали.

Публикувано на 06.12.2018 г.

Училищният фелдшер, г-жа Маргарита Младенова, проведе здравна беседа с учениците на тема "Гръбначните изкривявания". Проблемът се появява във възрастта, когато децата израстват бързо и костната система не е достатъчно укрепнала. Учениците научиха, че честа причина за гръбначни изкривявания е неправилното седене на чина или стола, носенето на раничката на едното рамо и навикът да се спи на една и съща страна на меко легло...

Публикувано на 05.12.2018 г.

Седмицата от 26 .11 до 30 .11.18 г. бе посветена на 105 годишнина от рождението на "поетът с детска душа" Асен Босев.
Учениците от начален курс четоха негови стихове, рисуваха по негови произведения рисунки, които подредиха в изложба.
Г- жа И. Сибинова представи пред учениците презентация за поета ,а артистите от IV В клас се преобразиха в любими герои.

Публикувано на 04.12.2018 г.

В есенният кръг на VІ международен турнир "Математика без граници" участваха 21 298 ученици от 20 страни. Сред победителите в различните възрастови групи са и нашите момчета:

Даниел Дониелов от ІІІ Б клас сребърен медал

Алекс Красимиров от ІІІ Б клас сребърен медал

Стилиян Кирилов ІІІ В клас сребърен медал

Стефан Белчев ІІІ А клас бронзов медал

Деян Георгиев ІV А клас сребърен медал

Наградите бяха връчени от г-жа Даниела Иванова, главен учител в училището и г-жа Мариана Калеева, директор на училището.

Публикувано на 03.12.2018 г.

По идея на училищния ученически съвет на 23.11.2018 г. се проведе рецитал по стихотворения, написани от българския поет Никола Йонков Вапцаров. В творчеството на поета преобладават темите за  социалната справедливост  и хуманизма, поради което мотото бе „За него – Живота – направил бих всичко”. Авторитетното жури, председателствано от госпожа Калеева и членове -  представителите на Ученическия съвет : Яна Кирилова от VІІ Б клас и Венислав Цветанов от V В клас, изпита сериозно затруднение при избора на победител, но в крайна сметка всички се обединиха около мнението, че изпълнението на Мартин Анатолиев Николаев от  VII Б клас превъзхожда останалите. Той ще представи училището ни на ежегодния конкурс, организиран от Второ СОУ „Никола Йонков Вапцаров“ по повод патронния празник на училището.  

Публикувано на 24.11.2018 г.

„Ние вярваме в силата на малките жестове!”
С това мото учениците от VІ Б клас, техните родители и класният им ръководител г-жа Мариана Замфирова, с желание участваха в благотворителна кампания за изработване на Коледни картички за „Българската коледа”. Средствата от продажбата им, ще бъдат преведени по сметката на дарителската кампания, за да се помогне на болни деца.

Публикувано на 23.11.2018 г.

Във връзка с изучаването на небесните тела по "Човекът и природата", ученици от 4 а клас изненадаха съучениците си и г-жа Даниела Иванова с интересни макети на Слънчевата система. В изработването им те са вложили много старание и творчество! Поздравления за чудесната идея!

Публикувано на 20.11.2018 г.

Ние, учителите в ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана ежедневно възпитаваме учениците  в дух на разбирателство и толерантност. Ето защо  МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА не можеше да бъде отминат без да се отбележи в календара от дейностите на Училищния  ученически съвет.  На този ден те припомниха на своите съученици основните правила за толерантно поведение и изготвиха табло символизиращо обичта и разбирателството между хората.

Във връзка с този ден гост в 4 А клас с класен ръководител г-жа Даниела Иванова бе училищният психолог г-жа Невелина Рангелова. Тя проведе тренинг на тема: „Приятелство и толерантност, а не обида“. Под формата на ролеви игри, учениците изказваха свои чувства и показваха един на друг добро поведение. Споделиха проблеми и разбраха, че за да печелят приятели, трябва да контролират своето поведение и преодоляват конфликти.

Публикувано на 19.11.2018 г.

На математическото състезание "Черноризец Храбър" във Враца нашите момчета се представиха достойно. Алекс Красимиров Атанасов от ІІІ Б клас завоюва сребърен медал, а Деян Пламенов Георгиев от ІV А клас, получи бронзов медал. Браво на нашите момчета!

Публикувано на 16.11.2018 г.

На 09.11.2018 г. в  Трето основно училище „Доктор Петър Берон“ се откри Четвъртото детско полицейско управление на територията на град Монтана. Трдиционно доброто сътрудничество между полицията и нашето училище бе препотвърдено с подписването на Декларация за партньорство и Споразумение за партньорство, а като трета страна тази година се включи и община Монтана. Пред многобройната публика бе строен блокът с доброволците, които с голямо вълнение се заклеха, че ще работят всеотдайно под девиза СЪС ЗНАНИЕ, РЕД И ДОБРОТА ЩЕ СПАСИМ СВЕТА.
            Сред гостите  на празника бяха главен инспектор Бисер Йончев – началник на Районно управление Монтана, г-н Александър Герасимов – директор на Дирекция хуманитарни дейности в община Монтана, експерти от РУО – Монтана, родители,  граждани. Всички те се  насладиха на програмата, подготвена от учениците в Трето основно училище, които рецитираха, пяха, танцуваха.

 

Публикувано на 11.11.2018 г.

С  кратък рецитал по повод  1-ви ноември – Деня на народните будители, ученици от шести клас поздравиха своите преподаватели и съученици. Те припомниха имената, думите и делата на известни български книжовници, наставници, просветители и борци за свобода, изградили националното ни самочувствие и ценности. В празничната програма взеха участие и сборна група по ФУЧ музика с ръководител Лилия Попова, които развълнуваха присъстващите с изпълнението на патриотичната песен „Хубава си, моя горо”.

В понеделник ученици от петите и шестите класове с вълнение и старание подготвиха проекти  по случай предстоящия празник – Деня на народните будители. Таблата бяха експонирани в коридора на втория етаж на училището. Добре подбраният материал, състоящ се от текст и снимки, както и естетичният вид на таблата, привлече погледите на ученици и учители.

Публикувано на 31.10.2018 г.

На Петнадесетото Димитровско състезание по математика във гр. Видин нашият ученик Алекс Красимиров Атанасов грабна първото място и златен медал.

Публикувано на 29.10.2018 г.

Седмицата на  четенето се откри с разгорещена дискусия на тема  „Езикът, който ни събира, езикът, който ни разделя“.  Седмокласниците се обедниха около заключението, че езикът е  безценен инструмент, но как ще го използваме зависи само от нас. В подкрепа на тезата  учениците припомниха древния мит за вавилонското стълпотворение,  според който хората престават да се изслушват и да се разбират. Затова Бог ги наказва като им отнема привилегията да говорят на един и същи език и ги наказва, давайки на всеки народ различен език.  Всеки може сам да извади поуката си от тази мъдрост.

Едно интересно предизвикателство накара учениците от шести и седми клас да вложат цялата си сръчност и изобретателност, за да изработят макет на любимата си книга. Най-сполучливите екземпляри, изложихме и импровизираната експозиция предизвика голям интерес  у по – малките ученици. 

Публикувано на 27.10.2018 г.

По повод отбелязване на 89 годишнината от рождението на Й. Радичков, учениците от ГЦОУД - 4 клас заедно с г-жа Ирена Лазарова и г-жа Даниела Иванова поднесоха цветя и се поклониха пред паметта и делото на "магьосника от Северозапада".

Публикувано на 26.10.2018 г.

Дарителска кампания организираха г-жа Марияна Петрова, родители и ученици от четвърти "Г" клас на Трето ОУ "Д-р П. Берон" – Монтана. Така те зарадваха децата от ДГ "Слънчице" в с. Якимово. Лично занесоха тоалетни принадлежности, учебни помагала, играчки и дрехи, които ще бъдат разпределени и във филиалите на ДГ, където се обучават и част от децата, живели при отец Иван от Нови хан.
Всички ученици и родители с ентусиазъм откликнаха на идеята и в много кратки срокове закупиха и събраха необходимите материали. Директорът на ДГ, г-жа Мариана Иванова, и педагогическият състав посрещнаха гостите радушно и благодариха за добротворчеството, като изразиха надежда, че и в бъдеще ще има такива благодетели, които да откликват на нуждите на подрастващото поколение. Малките възпитаници се зарадваха много на приятната изненада, която ще направи ежедневието в ДГ още по-ползотворно.

Публикувано на 17.10.2018 г.

Какво най – много отива на детското лице?  УСМИВКАТА е верният отговор.  А занаете ли, че и тя има свой празник?  По традиция Световният ден на усмивката се отбелязва всеки първи петък на октомври. Основател на Световния ден на усмивката, както и автор популярното усмихнато жълто личице, е американският график Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през 1963 година. Днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в Интернет, но и навсякъде в нашия живот.
Датата е в началото на октомври, защото определено има нужда от повече усмивки. Стотици усмихнати ученици на този ден донесоха  любимите си мисли за усмивката и с тях оформиха своеобразен кът, пред който се снимаха, радваха, разменяха шеги.

Публикувано на 06.10.2018 г.

Пети октомври е Денят на учителя. На този ден  учениците от ученическия съвет, влязоха в ролята на пощальони.  От името на всички ученици в Трето основно училище „Доктор Петър Берон“  те застанаха пред своите учители, за да ги поздравят по повод професионалния  празник, да им пожелаят здраве, търпение и удовлетворение от положените усилия, за да изразят своето уважение и преклонение пред техния труд, пред личността на всеки един от тях. Направиха го като прочетоха избрани фрагменти от есето на големия  публицист Стефан Продев, посветено на българския учител.

Публикувано на 06.10.2018 г.

На 04.10.2018 г. в Младежки дом - Монтана се проведе заключителен информационен ден по проект "Твоят час". На импровизиран щанд учениците ни показаха изделия, изработени от клубове по проекта : "Сръчни ръчички" с ръководител г-жа С. Иванова, "Колорит" с ръководител г-жа В. Михайлова и "Млади предприемачи" с ръководител г-жа И. Сибинова. Началникът на инспектората г-жа Т. Трайкова награди нашето училище с предметни награди.
Благодарим на всички деца, които през тези две години работиха неуморно и с любов!

Публикувано на 05.10.2018 г.

В благотворителната инициатива "Капачки за бъдеще” се включи и нашата ученичка Биляна Каменова от VІ Б клас, която събра и предаде 58 кг. И този път целта на инициативата е да бъде закупен кувьоз за нуждаеща се болница. В края на миналата година със средствата от рециклирането на пластмасови капачки са дарени кувьози за болниците в Червен Бряг и в Чирпан.

Публикувано на 02.10.2018 г.

Публикувано на 18.09.2018 г.

 

Колективът на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана, най-любезно ви кани на тържественото откриване на учебната 2018/2019 година, което ще се състои на 17 септември 2018 г. от 9:00 часа в двора на училището!