Под надслов "Огоста разказва" учителите в начален етап организираха за учениците си посещение на Експозиционната зала в историческия музей, Михайловата къща и Лапидариума в града. От увлекателните разкази на г-н Мирослав Марков - археолог и гл. уредник в Регионалния Исторически музей учениците научиха много за създаването и миналото на родното си място.

Публикувано на 23.03.2019 г.

На 22.03.2019 г. в детския отдел на регионална библиотека „ Гео Милев”- гр. Монтана ученици от прогимназиален етап на III ОУ „Д-р Петър Берон” тържествено отбелязаха патронния празник на училището.
Празника премина под мотото – „Разходка през българското възраждане”.
Водещи на тържеството бяха ученичките от 6 Б клас Любомира, Милена и Биляна.
Те представиха факти от живота и делото на видния български възрожденец Петър Хаджи Берович – учен, енциклопедист, педагог, философ и естественик.
Прочетоха се пасажи от „Рибния буквар”, а на организирана викторина учениците отговаряха на въпроси свързани с неговото съдържание.
С голям интерес те прелистваха страниците на предоставения „Рибен буквар” от библиотеката и се опитваха да прочетат написаното в разделите „Добри съвети” и „Умни ответи”. Споделиха огромната роля на този български учебник за образованието, културата и възпитанието на детето.
Направена беше и презентация на тема: „Какво са дали българите на света”. В нея се представи огромният талант и авторитет на много български учени и техният принос в световната история.
Учениците от III ОУ „Д-р Петър Берон” се почувстваха горди,че училището ни носи името на този велик българин.

Публикувано на 22.03.2019 г.

В три последователни дни, всички ученици от начална степен на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон", бяха гости в РБ „Гео Милев“- гр. Монтана. Съвместната инициатива беше по повод патронния празник на училището.

           Четвъртокласниците с внимание изгледаха видеопрезентацията „Монтана – моят град“, представена от Главен библиотекар Юлия Андреева. Учениците пожелаха да дойдат отново, когато започне Маратона на четенето „Децата на Монтана четат“.
             Главен библиотекар Юлия Андреева, беше подготвила подробна видеопрезентация за природата, икономическото и обществено развитие на града ни, която представи пред третокласниците. Учениците вече знаят историята на Първото и Второ българско царство, и с интерес проследиха, как се е развивало селището ни от древността до наши дни.

            Колко имена е имал града ни, коя река и кой язовир са близо до нас, какви птици и риби има там, колко парка има в Монтана и още много интересни неща научиха пък учениците от 1-ви и 2-ри клас.  

Публикувано на 21.03.2019 г.

Интернет е едно от изобретенията, които коренно промениха света и начина на живот на хората. Никога преди Интернет не сме имали възможността така лесно и свободно да общуваме практически с целия свят, да търсим и намираме с такава скорост нужната ни информация, да пишем, да рисуваме, да създаваме и публикуваме снимки и видеофилми, да композираме музика и да покажем всичко сътворено от нас на толкова широко.
Общуването в интернет има все по-съществено значение за социализацията на децата. Заедно с това обаче нарастват и социалните рискове в средата за детско развитие. В условията на дигитална трансформация това предполага формирането на ново равнище на умения, свързани с търсенето и използването на съдържание в интернет.
Днес световната мрежа е ежедневна среда за общуване, учене, работа и развлечение, а децата от все по-ранна възраст използват технологиите онлайн. Изследвания показват, че възрастта, на която децата започват да използват интернет, е все по-малка. Сред най-популярните дейности в интернет са, на първо място, гледане на видеоклипове, на второ – използване на социалните мрежи. Ако гледането на видеоклипове онлайн крие рискове, произтичащи предимно от неподходящото им съдържание, то социалните мрежи могат да бъдат използвани като инструмент за онлайн тормоз и злоупотреба.
Интернет предлага неограничени възможности за информиране и съдържа разнообразие от образователни ресурси, подходящи за децата и младежите от всички възрасти и групи, но крие предизвикателства и заплахи. Най-успешният начин за намаляване на злоупотребите с деца в интернет е превенцията.
На 20.03.2019 г. с учениците от V до VІІ клас се проведе мероприятието „Заедно за по-безопасен Интернет”.


Г-н М. Калеев представи презентацията „Моят принос за безопасен Интернет” и припомни рисковете, които крие Интернет за подрастващите, както и, че най-големия принос на всеки от тях за по-безопасен Интернет е спазването на правилата за безопасно сърфиране.


Група ученици от различни класове (Камелия, Лили, Мартин, Анелия, Габриела, Анна и Преслав), подготвени от г-жа Л. Крумова, представиха пред съучениците си пиесата "И баба може", с автор г-жа Илка Димитрова, която макар и хумористично представена, накара всички в залата да се замислят и направят изводи за онлайн рисковете.

Публикувано на 20.03.2019 г.

Във връзка с Патронния празник на училището, учениците със СОП  съвместно с ресурсния учител г-жа В. Теофилова, психолога г-га Н. Рангелова  и  родителите си, проведоха мероприятие, в което украсяваха бутилки и плочки чрез техника декупаж. Учениците се включиха с удоволствие в дейността, а родителите останаха удовлетворени, като виждах,а че децата им творят.

Публикувано на 20.03.2019 г.

На 19. март се проведе училищното състезание по български език  „Обичам българския език”. В надпреварата взеха участие четири отбора от петокласници, които се съревноваваха в три кръга. Водещ на състезанието беше г-жа Екатерина Въжарова, а в ролята на асистент се включи Димана Аврамова от VI б клас.


В I кръг на инициативата, посветена на патронния празник на училището, участниците показаха отлични познания върху живота и делото на големия български учен  и просветител – д-р Петър Берон. А след края на кръга Камелия  от V В клас представи интересни факти от биографията на Петър Берон.
Регламентът на II кръг включваше общо три задания за изпълнение. В първата задача, наречена „Игра на думи”, четирите  отбора разполагаха с време две минути да съставят колкото е възможно повече думи от предварително зададена дума, като разместват букви и правят различни комбинации с тях.
Във втората задача всеки един от участниците показа, че познава добре народното ни творчество в играта „Пословици и поговорки”.
В третата задача "Сродни думи" играчите приложиха своите знания за морфемния строеж на думата. Като четирите отбора разполагаха с време две минути да съставят и запишат сродни думи по предварително зададен корен.
III  кръг на състезанието се състоеше от една задача за проверка на правописните и езиковите умения на участниците. Четирите отбора, в рамките на пет минути, съставиха кратки текстове по предварително зададени опорни думи.


В края на състезанието Камелия от V В клас запозна участници и зрители със съдържанието на първия учебник в българските училища – „Рибния буквар”.  Група ученици от VI Б клас, към ФУЧ Музика с ръководител Лилия Попова,  зарадваха всички присъстващи с изпълнението на народната песен  „ Що ми домилело мамо”.

А надпреварата завърши с една вълнуваща игра с публиката.


              Авторитетно жури в състав г-жа Людмила Крумова, г-жа Яница Георгиева и председателствано от г-жа Ваня Найденова оценяваше участниците и определи отбора победител.

Публикувано на 19.03.2019 г.

На 18.03.2019 г. в чест на патронния празник на училището се проведе състезанието “Spelling Bee”.
Подготовката и участието в състезанието стимулира интереса на учениците към английския език, помага им да подобрят правописа и да обогатят речниковия си запас от английски думи, изгражда умения за състезателност и постоянство и дава възможност за допълнителна изява.
Участваха ученици от 5 и 6 клас. Състезателите се подготвяха упорито за състезанието. Те спелуваха думи на английски език и показаха изключителни умения при възпроизвеждането на думите.


Участниците в състезанието бяха подготвени от г-жа Анета Миланова, която бе и председател на комисията. Член на комисията беше г-жа Мария Тодорова.
На първо място се класира Биляна Кирилова Каменова – ученичка от 6Б клас.
На второ място се класира Александър Цветанов Стоянов – ученик от 6Б клас.
Третото място споделиха Милена Миткова Младенова  от 6Б клас и Ема Славейкова Венелинова от 6А клас.
Честито на победителите и пожелания за по-високи успехи!

Публикувано на 18.03.2019 г.

О Б Я В А


ТРЕТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“ – МОНТАНА


С Т А Р Т И Р А


ПРОЦЕДУРА ЗА НАБИРАНЕ НА ОФЕРТИ

ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА БЕЗЖИЧНА МРЕЖА В УЧИЛИЩНАТА СГРАДА,
КОЯТО СЕ НАМИРА НА АДРЕС:
ГРАД МОНТАНА, УЛ. АЛ. БАТЕНБЕРГ 48


ИЗГРАЖДАНЕТО НА БЕЗЖИЧНАТА МРЕЖА Е СЪОБРАЗНО УСЛОВИЯТА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА „ИНФОРМАЦИОННИ И КОМУНИКАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ“ НА МОН.
ИЗИСКВАНИЯТА ОТНОСНО БЕЗЖИЧНАТА МРЕЖА

СА ПУБЛИКУВАНИ НА САЙТА НА МОН, https://www.mon.bg/bg/100437
В РАЗДЕЛ:


7. НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ИНФОРМАЦИОННИ И КОМУНИКАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ (ИКТ) В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ“,
ПОДРАЗДЕЛ:

Изграждане на безжични мрежи в държавните и общински училища
(НАЧАЛНИ И ОСНОВНИ УЧИЛИЩА).

 

ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ ОТНОСНО:

Задължителни минимални изисквания към изграждане на безжични (тип WiFi) мрежи в началните и основни училища

ИЛИ НАТИСНЕТЕ ТУК

ВОДЕЩ КРИТЕРИЙ ПРИ ИЗБОР НА ДОСТАВЧИК:
СТЕПЕН НА СЪОТВЕТСТВИЕ НА ОФЕРТАТА КЪМ ИЗИСКВАНИЯТА НА МОН!


СРОК ЗА ПОДАВАНЕ НА ОФЕРТИТЕ В КАНЦЕЛАРИЯТА НА УЧИЛИЩЕТО:
 12.00 ЧАСА НА 25 МАРТ 2019 Г.!

Публикувано на 17.03.2019 г.

На 14.03.2019 г., през голямото междучасие в училище, се проведе състезанието „Математическа щафета” с ученици V – VІІ клас.
Гости на състезанието бяха г-жа М. Вълчева, учители и ученици от различни класове, желаещи да подкрепят своите съученици и приятели на математиката.
Четири отбора мериха сили. Всеки от тях се състоеше от трима състезатели. Първият състезател от V клас решаваше 1 задача от състезателен лист, подготвен предварително от организаторите. Вторият състезател от VІ клас използваше резултата на първия, за да реши задача 2, а третият състезател от VІІ клас, използва резултата на предходния играч, за решаване на задача 3. Отборите получаваха точки освен за вярно решение на задачите и за бързина на отбора.


След много емоции, които показаха състезателите и публиката, всички присъстващи се убедиха в свързаността на знанията по математика.
Комисия в състав г-жа Р. Николова, г-жа С. Цолова,  Димана Аврамова (ученичка от VІ Б клас) и Борислава Рангелова (ученичка от VІІ Б клас), провериха състезателните листове на отборите и излъчиха за отбора ПОБЕДИТЕЛ в състав:

  1. Меги Михайлова, ученичка от V В клас;
  2. Кристиян Бориславов, ученик от VІ А клас;
  3. Александър Цветанов, ученик от VІІ А клас.

Учениците от Математическата щафета бяха наградени от г-жа Л. Крумова в петък.

В края на тези пет вълнуващи дни, изпълнени с различни математически предизвикателства за ученици от V до VІІ клас, се излъчиха и победителите в обявените конкурси за фотоколаж и видеоклип.
Първа награда за фотоколаж на тема „Монтана през погледа на математиката” получи  Денис  Пламенов от VІ В клас. Победителят в конкурса за видеоклип  „Математиката в живота”  бе отличен Петьо Божидаров от VІІ Б клас.


За пета поредна година, във връзка с Патронния празник на училището, се проведе  състезанието „Беронови искри” за ученици от VІІ клас. Победителите от него ще се излъчат през следващата седмица.

 

Публикувано на 16.03.2019 г.

СВЕТОВЕН ДЕН НА ЧИСЛОТО ПИ
За поредна година учениците от VІ клас в нашето училище на 14.03.2019 година отбелязаха Световния ден на числото π. Денят Пи (на английски: Pi Day) е празник, на който се празнува математическата константа π. Денят е избран, тъй като 3,14 представлява подредбата на месеца и деня в календара.
С чаено Пи парти учениците от VІ А клас „усетиха вкуса“ на това забележително число и се насладиха на музика, написана с негова помощ. Гости на партито бяха г-жа М. Вълчева, г-жа В. Найденова, г-жа С. Цолова, г-жа Р. Николова и родители.
Предварително всеки от присъстващите ученици се бе подготвил с кулинарно изкушение, свързано с числото Пи. Пи –асистенти на чаеното парти Марина и Николай се грижеха за настроението на своите съученици.  Заедно с презентацията „Из историята на числото Пи”, която бяха подготвили за гостите и своите съученици, те задаваха въпроси и подтикваха публиката да се включва в различни игри.


Г-жа Людмила Крумова се  бе погрижила всеки присъстващ да се включи в различни практически игри или забавления, даваше индивидуални  задачки - закачки на своите ученици, с което предизвика много усмивки и смях у участниците.


Голям интерес предизвика сайтът със световната Пи-ранглиста, откъдето се  видя  кой е човекът, цитирал най-много знаци след десетичната запетая и колко часа са му били необходими за това. Споменатата класация провокира състезателния дух и участниците не пропуснаха да се поинтересуват за българското участие в нея.   Веднага сравниха резултатите на своите съученици от организираното подобно състезание в понеделник с шестокласниците, за да ги позиционират на съответното място  в класацията.


В края няколко ученици закачиха своите изработени по време на партито сърчица с надпис „Аз обичам ПИ” на информационното табло оформено по време на Седмицата на математиката.

Публикувано на 14.03.2019 г.

Четири отбора от V А, Б, В и Г класове днес, 13.03.2019 г., се състезаваха в математическото състезание „В чудния свят на математиката”.
Гости на празника на точната наука бяха г-жа Мариана Калеева – директор на училището, г-жа Мая Вълчева – зам. директор,  родители, учители и ученици. Състезанието се проведе в новата Актова зала на ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон”.

 

Отборите, състоящи се от трима ученици, трябваше да се преборят с предизвикателствата на математиката в четири тура. Всеки тур имаше свой регламент, който се обявяваше преди започването му.
Водещите на състезанието - Васияна от VІ А клас и Виктор от V А, клас се въплътиха в ролите на София и Леонардо и умело водеха състезателите през различните кръгове.

В първия - „Десетична сладкарница”, състезателите пресмятаха числови изрази с десетични дроби. Във втория тур -„Дробен зоопарк”, отборите бяха изправени пред предизвикателството да решат задача от намиране на част от число и така да открият колко  килограма храна е необходима за животните в зоопарка за един ден. През третия тур, наречен „Изминат маршрут” пресмятаха времето прекарано от София в чудния свят на математиката. Четвъртият – най-атрактивният тур - „Променяща се сграда”, изправи състезателите пред ново предизвикателство, свързано с китайската игра танграм, където от „седемте плочки на умението” трябваше да направят квадрат.

Комисията в състав г-жа Р. Николова, г-жа С. Цолова и Цвети Георгиева, представител на Училищния ученически съвет, стриктно проверяваха решенията на задачите от различните турове на отборите.


Безспорен победител в състезанието бе отборът на V В клас. Техен подгласник бе отборът на V Б клас, а трето място  зае отборът на V А клас. Победителите бяха наградени от г-жа Мариана Калеева.


Публиката също се включи активно в подготвените за тях игри, задачки-закачки и любопитни факти от историята на математиката.
Обявиха се и победителите в конкурса за написване на математическа приказка. Отличените  най-оригинални приказки бяха две - „Михаела”, написана от Ивелина Трайкова от V А клас и „Съкровището на пирата Франк” – на Делян Крумов от V В клас.


За продължителността на всеки тур и отбелязване точките на отборите отговаряха двете асистентки Ралица и Александра от VІ А клас, а Силвия и Алекс от VІІ А клас се грижеха за техническото осигуряване.

Публикувано на 13.03.2019 г.

Измина и втория ден от Седмицата на математиката, посветена на Патронния празник на ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана. Голямото междучасие пред многобройна публика, 9 ученици от V – VІІ клас се състезаваха за най-бързо нареждане на Кубчето Рубик.
Комисия в състав г-жа Л. Крумова, г-жа Р. Николова, С. Цолова и Ванеса Милчева (ученичка в VІ В клас) следяха за коректността на състезанието, а г-н П. Аспарухов засичаше с хронометър времето на победителите.


Само 1:10 минути бяха необходими на Анна Станиславова от VІ В клас да подреди изцяло известното по цял свят кубче. На второ място се подреди Александър Славов от VІ А клас с време 1:28 минути, а третото място зае Ася Любомирова от VІ В клас, с време 1:42 минути.


            Всички победители и техните резултати от изминали конкурси и състезания своевременно се отразяват на Информационно табло, създадено по случай Седмицата на математиката. Информацията, която се обновява ежедневно се следи с голям интерес от всички ученици.

Публикувано на 12.03.2019 г.

Днес се откри Седмицата на математиката , посветена на Патронния празник на училището.  Вторият етаж от сградата бе украсен от проектите по математика на учениците от V и VІ клас.


Всеки час по математика в този ден започна с отгатване на математическо понятие, което учениците изписваха в кръстословица.


Имаше и въпроси към любопитните ученици, които след часовете се събраха  да отговарят на допълнителни въпроси и завършиха заедно кръстословицата.


В този първи ден от петдневния математически маратон се състоя и първото ПИ състезание. Ученици от VІ клас мериха сили, кой най-много цифри на числото ПИ ще цитира.


Комисия в състав г-жа Л. Крумова, г-жа Р. Николова, г-жа С. Цолова и учениците Силвия Георгиева (VІІ А клас) и Николас Цветанов (VІІ А клас) се грижеха за коректността на резултатите на участниците.
Безспорен победител бе Кристиян Бориславов от VІ А клас, който успя да възпроизведе правилно 60 знака на това забележимо число. На второ и трето място се наредиха Цвети Георгиева (с 46 знака) и Йоанна Блажева (с 34 знака). Победителите получиха награди изработени от клуб „Ателие” по стъклопис, с ръководител г-жа В. Михайлова.

Публикувано на 11.03.2019 г.

МЕРОРИЯТИЯ
в ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана
посветени на Патронния празник
през учебната 2018/2019 г.

Публикувано на 04.03.2019 г.

Националният празник на България e денят, в който издигаме с гордост знамената и отдаваме почит на онези смели герои, които с кръвта си написаха най-славните страници в нашата история. За нас българите 3 март 1878 г. е символ на новото начало. Този ден показва, че жертвите от Априлското въстание 1876 г. и хилядите доброволци, които загиват, сражавайки се в Руско-турската освободителна война, не са напразни. 
На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага краят на Руско-турската война от 1877-1878 г. Войната, която е десета в поредицата от Руско- турски войни, е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава. 
Санстефанският  мирен договор увенчава с успех многовековните борби на българите и довежда до възстановяване на българската държава.      
Учебните занятия на 01.03.2019 г. започнаха с възрожденски песни. Кратка програма посветени на хилядите знайни и незнайни войни, дали живота си за нашата свобода, изпълнена от ученици в V -VІІ клас, накара всички присъстващи да сведат глава пред техния подвиг.


Подготвената изложба „Пътят към Свободата”, съдържаща  графики на художници и военни репортери  (очевидци на Руско-турската война) и гравюри от периодичния печат и илюстровани списания от цял свят, следящи хода на войната, привличаше погледите на всички в училището.


Учителите и учениците от Трето ОУ „Доктор Петър Берон“ показаха  уважението си към този ден със своето присъствие  на традиционното  честване на площад Жеравица, а седмокласници  поднесоха венец  в знак на признателност пред Паметника на загиналите във войните.

Публикувано на 03.03.2019 г.

Първи март е един от най – любимите празници на малки и големи. С него ние поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най – близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по – добро начало. 
По случай българския традиционен празник 1 март, четвъртокласнички изнесоха кратка програма и подариха  мартеници, изработени от г-жа Ирена Лазарова на всички учители.

Публикувано на 01.03.2019 г.

Учениците от ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана за поредна година се включиха в отбелязването на Световния ден срещу тормоза в училище!
Учениците от ІV А клас облякоха розови блузи и с розови балони в ръце, заявиха своята съпричастност към каузата и непримиримост към агресията в училище!
Омразата и агресията могат да бъдат победени само с любов, а насилието - само с доброта!


Учениците от ІV Г клас изработиха розови стикери, с които казаха „НЕ на агресията!”
.

Под мотото „Приятелство, а не обида” премина извънредния  час на класа на V В клас, посветен на Световния ден срещу тормоза в училище. Г-жа Невелина Рангелова проведе с учениците забавни и поучителни игри, чрез които учениците достигнаха до извода, че независимо дали в училище или на улицата, винаги трябва да приемаме различните около нас. Всички ние сме хора. Никой не е по-важен или по- маловажен от другия. Уважението трябва да бъде преди всичко. Всички ние - хората сме колкото еднакви, толкова и различни. Уважението към личността на другия е първата стъпка към приятелството.

Учениците от V Г клас облякоха розови фланелки в знак за съпричастност към каузата :не на тормоза и агресията в училище!".

Публикувано на 28.02.2019 г.

В ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана започна подготовката за 1-ви март -  Баба Марта - един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна традиция. Първи март е един от най – любимите празници на малки и големи. С него се поставя символичното начало на пролетта, прераждането на природата, надежда за едно ново, по–добро начало.

Публикувано на 22.03.2019 г.

На 19 февруари възпитаниците на Трето основно училище „Д-р Петър Берон” тържествено отбелязаха 146-годишнината от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. В рецитала взеха участие ученици от пети и шести клас, които отдадоха почит към делото на дякона и припомниха неговите думи и дела.

Учениците от начален етап подготвиха програма и отдадоха почит на Апостола пред паметника му в града. С цветя и едноминутно мълчание те се преклониха пред делото и подвига на най-великия син на България Васил Левски!


По инициатива на ученическия съвет се оформи кът, в който бяха изложени книги, съдържащи документални свидетелства за живота и делото на Васил Левски, както и литературни творби, вдъхновени от неговия подвиг.


Представители на ученическия съвет и ученици от Трето основно училище „Д-р Петър Берон” се включиха и в общоградското честване на годишнината като поднесоха венец на паметника на Апостола, с което изразиха преклонението си пред  героизма на достойния син на България.

Публикувано на 19.02.2019 г.

На 18.02.2019 година в ІІІ ОУ „Д-р П. Берон”  се проведе училищния кръг на Националната ученическа викторина по безопасност на движението „ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ“. Целта й е да се изградят умения и навици за действие в условията на пътното движение и формиране на култура за безопасно поведение на пътя. Учениците желаещи да участват във викторината, на случаен принцип сформираха три отбора.
Комисия в състав: Людмила Крумова, Яница Георгиева и Алекс Георгиев от VІІ А клас, осигури безпристрастно съдийство и определи победителя между отборите 1, 2 и 3.
Борбата бе оспорвана, но победителят е само един -  Отбор 1 в състав: Кристиян Бориславов VІ А клас, Анна Стоилова VІ В клас, Делян Крумов V В клас и Кристиян Линков V Г клас.  След допълнителен кръг - решаване на онлайн листовки, трима от тях ще влязат в отбора на училището за общинския кръг на викторината по БД „Да запазим децата на пътя”.

Публикувано на 18.02.2019 г.

На 13.02.2019 г. започна Училищното първенство по футбол за V - VІІ клас, посветено на Патронния празник на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон". Първи резултати:

V В клас - V Г клас 9 : 3

VІІ А клас - VІІ Б клас 8 : 11

V А клас - V Б клас 2 : 18

Публикувано на 14.02.2019 г.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

за определени дати, място и начален час на изпитите за определяне на срочни оценки по учебните предмети от Училищния учебен план на V "Г" клас за първия срок на учебната 2018/2019 г.

ТУК

Публикувано на 14.02.2019 г.

Заповед № РД-01-74/04.02.2019 г. на Директора на РЗИ- Монтана удължава грипната ваканция от 05.02.2019 г. до 08.02.2019 г. /включително/.
Учебните занятия се възобновяват на 11.02.2019 г. / понеделник/,  както следва:

І клас – 8:20 часа
ІІ – VІІ клас – 13:30 часа

Публикувано на 05.02.2019 г.

Временно се прекратяват учебните занятия в  ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон”, считано от 29.01.2019 г. до 04.02.2019 г.  включително, в изпълнение на Заповед  № РД-01-67/28.01.2019 г. на Регионална здравна инспекция – Монтана и Заповед № РД-13-480/28.01.2019 г. на Директора на ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон”.


Всички ученици от І до VІІ клас са Междусрочна ваканция на 05.02.2019 г. (вторник).


Учебните занятия се възобновяват на 06.02.2019 г. (сряда), както следва:
І клас – 8:20 часа
ІІ – VІІ клас – 13:30 часа

Публикувано на 28.01.2019 г.

Нека да съумеем да запазим магията на коледната нощ през цялата година, за да бъдем по-добри, да се обичаме повече и да имаме силата да сътворяваме по едно малко чудо всеки ден – една усмивка, едно добро дело, един топъл жест.

Бъдете живи, здрави и истински щастливи!

Весели празници!

от Администратора

Престижна спортна награда получи възпитаничката на Трето основно училище, гр. Монтана!

Сияна Сергеева Тихолова от трети "б" клас бе наградена със златна купа за най-перспективен млад спортист на град Монтана. Наградата бе връчена от заместник-кмета на града на специално събитие. 

Публикувано на 22.12.2018 г.

И тази година възпитаниците на Трето основно училище "Д-р Петър Берон" отбелязаха настъпващия светъл празник Рождество Христово с традиционния български обичай Коледуване. Коледарска дружина, състояща се от ученици от V - VII клас, посети и благослови с пожелания за здраве, късмет и берекет Областна администрация,
Кметство на община Монтана, Регионално управление на образованието.
На свой ред любезните домакини пожелаха на своите гости отлични оценки в училище, здраве и незабравима коледна ваканция и ги дариха с лакомства.

С коледарски благослов за здраве и много успехи коледарите нарекоха Ръководството на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон", ученици и учители. Както повелява традицията бяха дарени от стопанката на къщата, която в случая бе г-жа Мариана Калеева директор на училището, с краваи и дребни лакомства.

Публикувано на 21.12.2018 г.

Хубаво е да се потопим в атмосферата на традициите - Бъдни вечер и Коледа! Уникален спектакъл на малките първокласници за техните родители и близки! Песни,танци и много прекрасни емоции! Учениците от I А, Б, В класове и техните госпожи- Л. Йорданова, С. Нацова и С. Иванова, подготвиха коледно тържество, което внесе много радост, хубави емоции и усмивки на всички гости! Весела Коледа!

Публикувано на 20.12.2018 г.

Учениците от третите класове на III ОУ „Д-р Петър Берон“ и техните класни ръководители: г-жа Н. Иванова, г-жа Я. Йорданова и г-жа М. Цветкова, посетиха детски градини в града. Подариха на децата собственоръчно изработени коледни свещници с пожеланието красотата и вълшебството на коледните празници да изпълват домовете ни с топлина и ни направят по-добри. На малките малчугани пожелаха една вълшебна коледа, с много приятни емоции и незабравими преживявания. Пожелаха им една по-щастлива, по-весела и изпълнена с много обич и успехи нова година!

Публикувано на 20.12.2018 г.

Първо място и златен медал от математически турнир "Иван Салабашев " в гр. Враца за Деян Пламенов Георгиев. Браво на нашето момче!

Отново медал за Алекс Красимиров от ІІІ Б клас на Трето основно училище! Той завоюва бронза в същия турнир. Наградата бе връчена от Директора на училището г-жа Мариана Калеева.

Публикувано 20.12.2018 г.

Ние помагаме на Божи и Марти да проходят!
Учениците от I до IV клас се включиха в благотворителната кампания в помощ на две усмихнати, слънчеви момченца - Божи и Марти. Заедно със своите родители и учители, те изработиха с много обич картички, сувенири и сурвачки за Коледния благотворителен базар, който се организира в читалище "Христо Ботев", гр. Козлодуй. Всички пожелаваме успех на кампанията. От сърце желаем здраве и щастливо детство на Божи и Марти, топлота и благоденствие на семейството им!

Публикувано 16.12.2018 г.

Отново медали за Трето училище!

Ученикът Алекс Красимиров от III Б клас завоюва златен медал на проведеното

на 08.12.2018 г.  ХХVІ Коледно математическо състезание в гр. Монтана.

Второ място и сребърен медал спечели Теодор Пламенов от същия клас.

Деян Пламенов Георгиев завоюва първо място и златен медал.

Публикувано на 13.12.2018 г.

Проектът е задание от учебен раздел Конструиране по Технологии и предприемачество в 5 клас. Учениците работиха индивидуално и в екипи в продължение на един месец. Най-сполучливите проекти са експонирани в изложба на втория етаж в училището.

Публикувано на 08.12.2018 г.

На 1 декаември в НДК /мраморно фоайе/ се състоя церемонията по награждаването от международен проект "Картина от мнозина" 2018 г. Участниците са 850 в два раздела - деца и художници. По пет автори от двата раздела биват отличени, като получават награди и статуетка. Участниците от Трето ОУ са общо 19 ученици от 5, 6 и 7 клас. За наша огромна радост, Яна Кирилова от 7 Б клас получи приза "Рицар на четката" от тазгодишното издание на проекта, като наградата беше й връчена от г-н Герджиков. В картината си изобразява натюрморт с цветя с живописни материали.

Публикувано на 06.12.2018 г.

Училищният фелдшер, г-жа Маргарита Младенова, проведе здравна беседа с учениците на тема "Гръбначните изкривявания". Проблемът се появява във възрастта, когато децата израстват бързо и костната система не е достатъчно укрепнала. Учениците научиха, че честа причина за гръбначни изкривявания е неправилното седене на чина или стола, носенето на раничката на едното рамо и навикът да се спи на една и съща страна на меко легло...

Публикувано на 05.12.2018 г.

Седмицата от 26 .11 до 30 .11.18 г. бе посветена на 105 годишнина от рождението на "поетът с детска душа" Асен Босев.
Учениците от начален курс четоха негови стихове, рисуваха по негови произведения рисунки, които подредиха в изложба.
Г- жа И. Сибинова представи пред учениците презентация за поета ,а артистите от IV В клас се преобразиха в любими герои.

Публикувано на 04.12.2018 г.

В есенният кръг на VІ международен турнир "Математика без граници" участваха 21 298 ученици от 20 страни. Сред победителите в различните възрастови групи са и нашите момчета:

Даниел Дониелов от ІІІ Б клас сребърен медал

Алекс Красимиров от ІІІ Б клас сребърен медал

Стилиян Кирилов ІІІ В клас сребърен медал

Стефан Белчев ІІІ А клас бронзов медал

Деян Георгиев ІV А клас сребърен медал

Наградите бяха връчени от г-жа Даниела Иванова, главен учител в училището и г-жа Мариана Калеева, директор на училището.

Публикувано на 03.12.2018 г.

По идея на училищния ученически съвет на 23.11.2018 г. се проведе рецитал по стихотворения, написани от българския поет Никола Йонков Вапцаров. В творчеството на поета преобладават темите за  социалната справедливост  и хуманизма, поради което мотото бе „За него – Живота – направил бих всичко”. Авторитетното жури, председателствано от госпожа Калеева и членове -  представителите на Ученическия съвет : Яна Кирилова от VІІ Б клас и Венислав Цветанов от V В клас, изпита сериозно затруднение при избора на победител, но в крайна сметка всички се обединиха около мнението, че изпълнението на Мартин Анатолиев Николаев от  VII Б клас превъзхожда останалите. Той ще представи училището ни на ежегодния конкурс, организиран от Второ СОУ „Никола Йонков Вапцаров“ по повод патронния празник на училището.  

Публикувано на 24.11.2018 г.

„Ние вярваме в силата на малките жестове!”
С това мото учениците от VІ Б клас, техните родители и класният им ръководител г-жа Мариана Замфирова, с желание участваха в благотворителна кампания за изработване на Коледни картички за „Българската коледа”. Средствата от продажбата им, ще бъдат преведени по сметката на дарителската кампания, за да се помогне на болни деца.

Публикувано на 23.11.2018 г.

Във връзка с изучаването на небесните тела по "Човекът и природата", ученици от 4 а клас изненадаха съучениците си и г-жа Даниела Иванова с интересни макети на Слънчевата система. В изработването им те са вложили много старание и творчество! Поздравления за чудесната идея!

Публикувано на 20.11.2018 г.

Ние, учителите в ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана ежедневно възпитаваме учениците  в дух на разбирателство и толерантност. Ето защо  МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА не можеше да бъде отминат без да се отбележи в календара от дейностите на Училищния  ученически съвет.  На този ден те припомниха на своите съученици основните правила за толерантно поведение и изготвиха табло символизиращо обичта и разбирателството между хората.

Във връзка с този ден гост в 4 А клас с класен ръководител г-жа Даниела Иванова бе училищният психолог г-жа Невелина Рангелова. Тя проведе тренинг на тема: „Приятелство и толерантност, а не обида“. Под формата на ролеви игри, учениците изказваха свои чувства и показваха един на друг добро поведение. Споделиха проблеми и разбраха, че за да печелят приятели, трябва да контролират своето поведение и преодоляват конфликти.

Публикувано на 19.11.2018 г.

На математическото състезание "Черноризец Храбър" във Враца нашите момчета се представиха достойно. Алекс Красимиров Атанасов от ІІІ Б клас завоюва сребърен медал, а Деян Пламенов Георгиев от ІV А клас, получи бронзов медал. Браво на нашите момчета!

Публикувано на 16.11.2018 г.

На 09.11.2018 г. в  Трето основно училище „Доктор Петър Берон“ се откри Четвъртото детско полицейско управление на територията на град Монтана. Трдиционно доброто сътрудничество между полицията и нашето училище бе препотвърдено с подписването на Декларация за партньорство и Споразумение за партньорство, а като трета страна тази година се включи и община Монтана. Пред многобройната публика бе строен блокът с доброволците, които с голямо вълнение се заклеха, че ще работят всеотдайно под девиза СЪС ЗНАНИЕ, РЕД И ДОБРОТА ЩЕ СПАСИМ СВЕТА.
            Сред гостите  на празника бяха главен инспектор Бисер Йончев – началник на Районно управление Монтана, г-н Александър Герасимов – директор на Дирекция хуманитарни дейности в община Монтана, експерти от РУО – Монтана, родители,  граждани. Всички те се  насладиха на програмата, подготвена от учениците в Трето основно училище, които рецитираха, пяха, танцуваха.

 

Публикувано на 11.11.2018 г.

С  кратък рецитал по повод  1-ви ноември – Деня на народните будители, ученици от шести клас поздравиха своите преподаватели и съученици. Те припомниха имената, думите и делата на известни български книжовници, наставници, просветители и борци за свобода, изградили националното ни самочувствие и ценности. В празничната програма взеха участие и сборна група по ФУЧ музика с ръководител Лилия Попова, които развълнуваха присъстващите с изпълнението на патриотичната песен „Хубава си, моя горо”.

В понеделник ученици от петите и шестите класове с вълнение и старание подготвиха проекти  по случай предстоящия празник – Деня на народните будители. Таблата бяха експонирани в коридора на втория етаж на училището. Добре подбраният материал, състоящ се от текст и снимки, както и естетичният вид на таблата, привлече погледите на ученици и учители.

Публикувано на 31.10.2018 г.

На Петнадесетото Димитровско състезание по математика във гр. Видин нашият ученик Алекс Красимиров Атанасов грабна първото място и златен медал.

Публикувано на 29.10.2018 г.

Седмицата на  четенето се откри с разгорещена дискусия на тема  „Езикът, който ни събира, езикът, който ни разделя“.  Седмокласниците се обедниха около заключението, че езикът е  безценен инструмент, но как ще го използваме зависи само от нас. В подкрепа на тезата  учениците припомниха древния мит за вавилонското стълпотворение,  според който хората престават да се изслушват и да се разбират. Затова Бог ги наказва като им отнема привилегията да говорят на един и същи език и ги наказва, давайки на всеки народ различен език.  Всеки може сам да извади поуката си от тази мъдрост.

Едно интересно предизвикателство накара учениците от шести и седми клас да вложат цялата си сръчност и изобретателност, за да изработят макет на любимата си книга. Най-сполучливите екземпляри, изложихме и импровизираната експозиция предизвика голям интерес  у по – малките ученици. 

Публикувано на 27.10.2018 г.

По повод отбелязване на 89 годишнината от рождението на Й. Радичков, учениците от ГЦОУД - 4 клас заедно с г-жа Ирена Лазарова и г-жа Даниела Иванова поднесоха цветя и се поклониха пред паметта и делото на "магьосника от Северозапада".

Публикувано на 26.10.2018 г.

Дарителска кампания организираха г-жа Марияна Петрова, родители и ученици от четвърти "Г" клас на Трето ОУ "Д-р П. Берон" – Монтана. Така те зарадваха децата от ДГ "Слънчице" в с. Якимово. Лично занесоха тоалетни принадлежности, учебни помагала, играчки и дрехи, които ще бъдат разпределени и във филиалите на ДГ, където се обучават и част от децата, живели при отец Иван от Нови хан.
Всички ученици и родители с ентусиазъм откликнаха на идеята и в много кратки срокове закупиха и събраха необходимите материали. Директорът на ДГ, г-жа Мариана Иванова, и педагогическият състав посрещнаха гостите радушно и благодариха за добротворчеството, като изразиха надежда, че и в бъдеще ще има такива благодетели, които да откликват на нуждите на подрастващото поколение. Малките възпитаници се зарадваха много на приятната изненада, която ще направи ежедневието в ДГ още по-ползотворно.

Публикувано на 17.10.2018 г.

Какво най – много отива на детското лице?  УСМИВКАТА е верният отговор.  А занаете ли, че и тя има свой празник?  По традиция Световният ден на усмивката се отбелязва всеки първи петък на октомври. Основател на Световния ден на усмивката, както и автор популярното усмихнато жълто личице, е американският график Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през 1963 година. Днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в Интернет, но и навсякъде в нашия живот.
Датата е в началото на октомври, защото определено има нужда от повече усмивки. Стотици усмихнати ученици на този ден донесоха  любимите си мисли за усмивката и с тях оформиха своеобразен кът, пред който се снимаха, радваха, разменяха шеги.

Публикувано на 06.10.2018 г.

Пети октомври е Денят на учителя. На този ден  учениците от ученическия съвет, влязоха в ролята на пощальони.  От името на всички ученици в Трето основно училище „Доктор Петър Берон“  те застанаха пред своите учители, за да ги поздравят по повод професионалния  празник, да им пожелаят здраве, търпение и удовлетворение от положените усилия, за да изразят своето уважение и преклонение пред техния труд, пред личността на всеки един от тях. Направиха го като прочетоха избрани фрагменти от есето на големия  публицист Стефан Продев, посветено на българския учител.

Публикувано на 06.10.2018 г.

На 04.10.2018 г. в Младежки дом - Монтана се проведе заключителен информационен ден по проект "Твоят час". На импровизиран щанд учениците ни показаха изделия, изработени от клубове по проекта : "Сръчни ръчички" с ръководител г-жа С. Иванова, "Колорит" с ръководител г-жа В. Михайлова и "Млади предприемачи" с ръководител г-жа И. Сибинова. Началникът на инспектората г-жа Т. Трайкова награди нашето училище с предметни награди.
Благодарим на всички деца, които през тези две години работиха неуморно и с любов!

Публикувано на 05.10.2018 г.

В благотворителната инициатива "Капачки за бъдеще” се включи и нашата ученичка Биляна Каменова от VІ Б клас, която събра и предаде 58 кг. И този път целта на инициативата е да бъде закупен кувьоз за нуждаеща се болница. В края на миналата година със средствата от рециклирането на пластмасови капачки са дарени кувьози за болниците в Червен Бряг и в Чирпан.

Публикувано на 02.10.2018 г.

Публикувано на 18.09.2018 г.

 

Колективът на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана, най-любезно ви кани на тържественото откриване на учебната 2018/2019 година, което ще се състои на 17 септември 2018 г. от 9:00 часа в двора на училището!