СЪОБЩЕНИЕ

Утвърденият, със Заповед № РД-13-693/27.03.2018 г. на директора на Трето ОУ „Д-р П. Берон“ – Монтана, план-прием на ученици в първи клас за учебната 2018/2019 г. е изпълнен и няма свободни места.

ПРОТОКОЛ № 5


На комисията по разглеждане и класиране на подадените заявления за прием на ученици в първи клас за учебната 2018/2019 година, относно второ класиране

ТУК

ОБЯВА

за незаетите места за ученици в първи клас на учебната 2018/2019 г.

ТУК

ОБЯВА

на 26 и 27 юни 2018 г. от 08:00 ч. до 14:00 ч. ще се извършват медицински прегледи и логопедична диагностика на учениците за ПЪРВИ клас.

Настъпи и 15 юни - последният учебен ден за учениците от прогимназиален етап на основно образование. След последните учебни часове, прекарани в класните стаи, в двора на училището бе тържеството, посветено на завършването на учебната година. В празничната програма се включиха ученици с песни и стихове, а седмокласниците Михаела и Джейсън отправиха прощални думи към своите учители и съученици.
Директорът на училището, госпожа Мариана Калеева, поздрави всички с успешното завършване на една ползотворна година и връчи грамоти и книги на учениците завършили с пълно отличие учебната 2017/2018 година. Емоциите по завършването бяха смесени - имаше сълзи на радост и на тъга от раздялата с родното училище и с любимите учители и съученици.
Всички се разделиха с пожелание за хубави летни дни до началото на следващата учебна година.

Публикувано на 16.06.2018 г.

СЪОБЩЕНИЕ

По повод проучване степента на удовлетвореност и на резултатите от участието в проекта „Твоят час“ Екипът за организиране и управление на проекта подготви електронни анкетиза учениците, техните родители и членовете на съветите „Твоят час“. Анкетите имат за задача да установят постигането на целите на проекта по отношение повишаване мотивацията за учене и на степента на съответствие на извънкласните дейности с интересите и потребностите на учениците.
Анкетите са анонимни, могат да бъдат попълвани до 01.07.2018 г. и са достъпни на следните електронни адреси:


Анкета за учениците: http://tvoiatchas.mon.bg/Students-Questionnaire.aspx
            Анкета за родителите: http://tvoiatchas.mon.bg/Parents-Questionnaire.aspx

Публикувано на 04.06.2018 г.

Честит 1-ви юни!

Честит празник, скъпи ученици! Честито успешно завършване на още една година по пътя на знанието.С  общоучилищно тържество бе отбелязан Международния ден на детето и успешното приключване на учебната 2017/ 2018 година. Всички много се трудиха и затова радостта е голяма. Скъпи ученици, пожелаваме ви едно вълшебно лято, изпълнено с много вълнуващи приключения и нови приятели.
Весела ваканция!

Публикувано на 02.06.2018 г.

РАБОТНО ВРЕМЕ

за подаване

Заявление за участие в класиране за прием в първи клас на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана

31.05.2018 г. - 13.06.2018 г.

Понеделник - Петък

9:00 ч. -16:00 ч.

5 награди от VІІ Националнен конкурс "Пейзаж от моята България"

Пет награди от VІІ Национарен конкурс за ученическа рисунка "Пейзаж от моята България" спечелиха ученици от ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана. Конкурсът се организира от Национално училище за приложни изкуства "Проф. Венко Колев" в град Троян с подкрепата на Министерството на културата, СБХ, НХА и ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Почетни грамоти за творчеството си получиха Йоана Николова и Памела Иванова. Поощрителни награди за участие получиха Изабел Петрова, Бетина Петкова и Изабела Живкова.

Публикувано на 30.05.2018 г.

На тържествения прием, по повод празника 24 Май – Деня на българската просвета, култура и славянската писменост, с почетни значки на община Монтана бяха наградени трима директори на училища в община Монтана.
Една от тях е и г-жа Калеева - директор на нашето училище! Честито!

Публикувано на 24.05.2018 г.

Ученици и учители от ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон", заедно със стотици граждани излязоха днес да дефилират, по повод 24 май – Деня на българската просвета, култура и славянската писменост.

Те шестваха на централния булевард „Трети март” до площад „Жеравица”, където бяха посрещнати с химна „Върви народе възродени” в изпълнение на духовия оркестър към читалище „Разум”.

Публикувано на 24.05.2018 г.

В навечерието на 24 май 

На 22 май словото на светите първоучители ни събра в двора на Трето основно училище "Д-р Петър Берон". Това с нищо несравнимо в българската история дело, е големият повод да се гордеем, че сме българи повече от 11 века. Госпожа Калеева, директор на училището, поздрави в аванс присъстващите с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Мъдрите и думи изразяваха ясни послания и докоснаха сърцата на всички.

В празничната програма се включиха много талантливи деца от всички класове. Към общоучилищния рецитал, подготвен от госпожа Е. Въжарова, се включиха и учениците от групата по интереси "Обичам българския език" с преподавател госпожа В. Димитрова. Всички осъзнахме, че именно езикът и любовта към него е това, което ни дарява със здрави корени и държи самочувствието ни на българи, защото езикът е преди всичко гордост и идентичност.
 Погледнат през призмата на нашия празничен ден, Денят на българската култура и просвета и на славянската писменост пренесе за пореден път смисъла на буквите през вековете, оставяйки светли следи и много топлина в сърцата на всички.
  За буквите родни изпяха своите песни и децата от формация "Усмивки" с ръководител госпожа Сибинова. А в края на тържеството вечният химн на Светите братя Кирил и Методий прозвуча тържествено под ръководството на госпожа Попова. С тази песен съпреживяваме радостта и възторга от стореното преди единадесет века, чрез нея почитаме святото начало, от което тръгва българската народност.

Публикувано на 23.05.2018 г.

В часовете по Изобразително изкуство, учениците от 5 А клас рисуваха на открито, вдъхновени от най-българският празник - 24 май. Изображенията създадени с цветни тебешири, върху асфалт в двора на училището, подсилиха празничното настроение на малки и големи.

Публикувано на 23.05.2018 г.

На 16.05.2018 г. се проведе Открито общинско първенство по лека атлетика. Учениците от ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" се представиха отлично. Медали завоюваха на 60 м гладко бягане - Евангелос Тзикас (VІ А клас) и Кристиян Кирилов (VІ Б клас), на 100 м гладко бягане - Силван Цветанов (VІІ Б клас) и Милен Даниелов (VІІ Б клас). На 300 м гладко бягане отново Силван и Милен завоюваха ІІ и ІІІ място. Отборно бяха наградени с грамота от Кмета на града Златко Живков.

Г-н Пламен Аспаурхов получи поредната грамота за заслуги към леката атлетика от Кмета на града г-н Златко Живков.

Публикувано на 18.05.2018 г.

На Великденското математическо състезание, проведено на 21.04.2018 г., Деян Пламенов Георгиев (ІІІ А клас) завоюва ПЪРВО място и златен медал, а Алекс Красимиров Атанасов (ІІ Б клас) зае почетното ВТОРО място и сребърен медал. Двамата са допуснати на националния кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру", което ще се проведе в гр. София.

Публикувано на 15.05.2018 г.

ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана бе едно от стотиците учебни заведения в страната, което се включи в инициативата "Розите на България" на 11.05.2018 г.

Инициативата е на МОН в Деня на Светите братя Кирил и Методий. Идеята е десетки хиляди българи на пет континента да се обединят от българските традиции и култура, за да извият красиво българско хоро.

"Розите на България" е първото по рода си честване, посветено на българския език, на българската азбука и култура, както и на българите по света.

Г-жа Калеева, директор на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" честити празника на всички учетели, ученици и родители и поведе кръшно хорото под звуците на "Празнична сюита", в изпълнение на Оркестъра за българска народна музика на Националното радиоФолклорен ансамбъл „Тракия“ и Хор„Космически гласове“.

По повод празника, в училището се проведе и конкурс за рисунка на тема "Хоро". С най-хубавите от тях се оформи изложба. Отличени бяха рисунките на Памела Димитрова от VІ А клас, Зорница Пламенова от V В клас и Мариян Красимиров от VІІ Б клас.

Публикувано на 11.05.2018 г.

Над 150 момичета и момчета, сред които бяха и наши шестокласници, се включиха във велопоход, посветен на глобалната седмица за пътна безопасност. Колективното колоездене е организирано от областната управа, регионалното управление на образованието, община Монтана, Българския младежки червен кръст и СБА. Събитието се провежда за 4-та поредна година.

Публикувано на 11.05.2018 г.

Световен ден на движението! По този повод представители на РЗИ- Монтана Петя Кирилова и Цеца Тодорова запознаха учениците от третите класове със значението на движението и спорта за развитието на детския организъм. За третокласниците бяха подготвени разнообразни щафетни игри, в които те се включиха с желание и ентусиазъм.

Публикувано на 10.05.2018 г.

На 9 май учениците от ||| "Г" клас, с кл. р-л г-жа Марияна Петрова, посетиха РУП - Монтана, където се запознаха с професията на полицая, как се поддържа обществения ред, противодействие на престъпността, оказване на съдействие на гражданите. Голям интерес предизвика екипировката на униформените, помощните средства, местата за отведени лица в управлението на МВР, както и патрулиращият автомобил, в който всички желаещи влязоха и разгледаха с ентусиазъм. Не на последно място бе и изненадата от работещите жени - полицаи.

Публикувано на 10.05.2018 г.

На 09.05.2018 г. се проведедоха ХІХ районни състезания с младежки противопожарни отряди "Млад огнеборец". Отборът на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана завоюва:

ІІІ място на "Бойно разгръщане на състезателна пътека",

ІІІ място на "400 м щафетно бягане с препятствия",

ІІІ място "Комплексно класиране".

Публикувано на 10.05.2018 г.

Девети май е преломна дата в историята на Стария континент, защото с нея започва прераждането му. Милиони хора ще се опитат да превъзмогнат скръбта по загиналите близки и загубеното имущество, ще се заловят за денонощен труд, за да издигнат от разрухата нови градове и села, да построят нов, мирен свят.
          Само няколко години след края на Втората Световна война, на същата дата се полагат основите на днешна обединена Европа.
          България, която от 2007 г. е пълноправен член на Европейския съюз, има честта от началото на 2018 г. да бъде домакин и да поеме председателството на Съвета на Европа.
          В духа на този ден членовете на Ученическия съвет в Трето ОУ „Д-р Петър Берон“ подготвиха информационно табло с материали, разказващи за дългия път на израстване и промени, довел до днешния мирен и сигурен свят. Учениците изписаха на различни европейски езици думите, които според тях изразяват духа и смисъла на общото ни настояще и бъдеще: МИР, СВОБОДА, ПРИЯТЕЛСТВО, СЪТРУДНИЧЕСТВО, УСПЕХ...

Публикувано на 09.05.2018 г.

Учениците от клуб"Пътешественик", с ръководител г-жа В. Боева, представиха пред своите съученици от 5-те, 6-те и 7-те класове повода за празника на 9 май Деня на Европа. Те поставиха във всяка класна стая знаме на ЕС.

Публикувано на 09.05.2018 г.

На 09.05.2018 г. седмокласниците от ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана посетиха "Панорама на средното образование и кариерно ориентиране - Монтана 2018". Форумът се организира от ЦПЛР - ОДК "Ние, врабчетата" със съдействието на РУО - Монтана и Община - Монтана. Той бе проведен във връзка с предстоящия план-прием за 2018/19 г. и целите му бяха да информира завършващите основно образование ученици и техните родители за предлаганите от Средните училища профили и професии. Гимназиите се презентираха на свои щандове, а на сцената техните възпитаници представиха по интересен начин профилите и специалностите, по които се обучават.

Публикувано на 09.05.2018 г.

На 03.05.2018 г. се проведе представителната изява "Готов съм за НВО" на група с ОЗ "Математика за всеки" VІІ клас към проект "Твоят час" („BG05M2OP001-2.004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности – фаза І“, по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020). Ръководител на групата е г-жа Л. Крумова. Гости на представителната изява бяха съученици на участващите.

В началото всеки участник в групата сглоби, с помощта на математически конструктор, изучена равнинна геометрична фигура и изказа всичко, което знае за фигурата. Гостите имаха право да допълват или поправят отговорите. Представителната изява продължи с решаване на примерен тест по математика за НВО.

Публикувано на 05.05.2018 г.

На 03.05.2018 г. в училищния двор се проведе обучение по дентална хигиена и превантивна грижа за зъбите. Мероприятието е организирано от Орбит - България. Кампанията е под мотото "Подари усмивка".

Публикувано на 04.05.2018 г.

На 24.04.2018 г. в с. Руженци, област Видин се проведе футболна среща между отборите на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана и VІ ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Видин от Зоналното първенство на Ученическите спортни игри.

Отбора на ІІІ ОУ "Д-р Петър ерон" - Монтана ПОБЕДИ с резултат 7:2 и продължава борбата за класиране на финалите.

Голмайстори: Сиилван Цветанов - 3 гола

Стефан Богданов - 1 гол

Иво Александров - 3 гола

Публикувано на 25.04.2018 г.

По повод Международния ден на книгата и авторското право, в рамките на националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите”, организирана от Асоциация „Българска книга” в партньорство с Българската Библиотечно-информационна асоциация и Министерството на образованието и науките, в Регионална библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана днес стартира Маратон на четенето „Децата на Монтана четат 2018”.
Маратонът бе открит от директора на библиотеката г-жа Анелия Иванова-Тодорова, която пожела на маратонците да бъдат здрави, любознателни и енергични в училище, да обръщат внимание на книгите през лятото и да знаят, че в библиотеката винаги ще намерят подкрепа и ще получат нови знания, които ще породят любовта им към книгата и четенето.
Своите поздравления към децата поднесоха г-н Цветко Цветков – заместник областен управител на област Монтана и г-жа Нели Василева – гл. експерт „Култура и вероизповедание” при Община Монтана.

Публикувано на 24.03.2018 г.

По случай 22 април – Ден на Земята, петокласниците в III ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана организираха изложба с рисунки и фотографии на силно замърсени места с пластмасови отпадъци от града.


Част от тях, заедно с г-жа В. Боева, посетиха Метеорологичната станция и разбраха как се измерват стойностите на климатичните елементи и с какви уреди.


Петокласничките Йоана, Бетина и Марина запознаха своите съученици с историята на отбелязването на този ден в световен мащаб. Във връзка с мотото на Деня на Земята тази година, те подариха на всяка паралелка цвете посадено в пластмасова бутилка. Посланието бе, че да се грижиш за едно цвете е по-трудно отколкото да замърсяваш и ние сме тези, които трябва да опазват природата за нас и бъдещите поколения.

Публикувано 23.04.2018 г.

В неделя на 22 април отбелязахме Международния ден на Земята. Наша традиция е мероприятия да съпътстват дните през цялата седмица преди празника.
Всяка година мотото на Деня на Земята е различно и фокусира вниманието на природозащитни организации, учители, ученици, както и на всички загрижени за природата хора върху наболели екологични проблеми.
Тази година мотото на празника е „Свят без замърсяване с пластмаси”.
Шестокласниците от групата по ФУЧ „Човекът и природата” и техните приятели подготвиха информационно табло и показаха нагледно какви пластмасови изделия често откриваме изхвърлени  по улицата, в гората, на плажа, във водата. Нашият призив е да спрем това, защото освен грозно, това е и много опасно. Процесът на разграждане на пластмасата продължава десетки, стотици години, при което в средата се отделят токсични продукти. Учениците сами изработиха жълт кош за събиране на пластмасови опаковки в училище. Надяваме се този модел на събиране на отпадъците да достигне до всички работещи и обучаващи се в Трето ОУ „Д-р Петър Берон” и разделното им събиране да стане част от ежедневието на техните семейства.


С благодарност за изобилната растителност, с която ни дарява чистата и здрава природа, учениците изработиха богати колекции от семена. Обещахме си да я пазим и да дадем шанс на Земята също да се погрижи за нас.

Публикувано на 22.04.2018 г.

На 18.04.2018 г. в III ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана се организира изложба, на която бяха представени предмети изработени от ненужни материали. Те са дело на учениците от начален етап, които с въображение и креативност им придадоха нов живот. Целта на изложбата е да се правокира творческото мислене на децата, като се опитат да създадат предмети от отпадъчни материали. Това повторно използване на опаковките за създаване на нещо ново, помага да разберат, че всеки може да даде своя принос към опазване на природата.

Публикувано на 20.04.2018 г.

Честит Лазаровден!
Усмихнатите, слънчеви лазарки от Трето училище наричат и благославят за здраве и берекет! 
" Къде сме ние минале, родило се, преродило,
та на земята натегнало:
от два класа - котел жито,
от два грозда - бъчва вино!"
Повече моми, повече люлки, повече песни и много радост на млади и стари!

Публикувано на 05.04.2018 г.

Клуб по интереси „Обичам българския език” проведе своя поредна представителна изява – Лазарки днес ще наричат. Лазарски песни огласиха квартала до Трето основно училище. Слънчевите момичета отправиха своите пролетни благопожелания у всеки гостоприемен дом, а според старите български вярвания всяка къща, посетена от лазарки, ще е благословена със здраве и благополучие през цялата година. Накрая лазарската чета се отправи към родното школо. Защо ли? За да се докоснат всички в училище до този прекрасен пролетен празник, с дъх на цветя и любов във въздуха. За да усетят щастието в душата, да грейнат усмивките в очите и вярата в сърцето...

Публикувано на 30.03.2018 г.

На 30.03.2018 г. се проведе финала от Областното първенство по футбол. Отборът на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана победи с 6:1 отбора на гр. Вълчедръм и получи правото да представи област Монтана в Зоналното първенство от Ученически спортни игри.

Публикувано на 30.03.2018 г.

ПУБЛИЧНА ИЗЯВА НА ГРУПА ЗА ЗАНИМАНИЯ ПО ИНТЕРЕСИ „В СВЕТА НА АНГЛИЙСКИЯ ЕЗИК


На 29.03.2018 година учениците от групата за занимания по интереси „В света на английския език” с ръководител г-жа Миланова имаха публична изява на тема „Великден”. Децата с нетърпение очакваха да поздравят своите родители и близки с този светъл християнски празник . Гост на тържеството беше и Директора на училището – г-жа Калеева.
Учениците от втори клас изпълниха  стихове и песни  за Великден. След това те отговаряха на въпроси , свързани с празника. Всички участници се представиха блестящо и предизвикаха възхищението на публиката.
Направена беше и презентация на тема – „Великден” – история, традиции и ритуали. Децата с много любов бяха подготвили поздравителни картички, които поднесоха на гостите. Отправени бяха пожелания за един наистина честит и благословен Великден.
Всички се пренесоха в чудния свят на вълшебството и усетиха магията на Възкресение Христово.  Радост и щастие изпълни сърцата на всички деца, родители и гости на тържеството.

Публикувано на 30.03.2018 г.

На 28.03.2018 г. завърши Вътрешно-училищното първенство по футбол. При петите класове победител е отборът на V А клас, при шестите класове - VІ А клас и при седмите - VІІ Б клас.

Гобмайстор на турнира е Симеон Добринов от VІ А клас.

Най-техничен футболист е Мартин Антонов от VІ Б клас.

Най-добър вратар е Борислав Валентинов от VІІ Б клас.

Публикувано на 30.03.2018 г.

На 24.03. 2018 г. в културната столица на България - древния Пловдив,  се проведе  финалният кръг от националното състезание  "Ключът на музиката". Цвети Валериева Георгиева от 5 А клас и Яна Калин Кирилова от 6 Б клас се състезаваха заедно с ученици от цялата страна. Нашите ученици, подготвени, придружени и окуражавани от госпожа Лилия Попова, дадоха всичко от себе си и представиха училището ни достойно, за което бяха наградени. 


          Освен приятните впечатления от посещението си в  АМТИИ, учениците присъстваха и на много концертни  изяви, подготвени от домакините на събитието. В свободното време успяха  да се разходят из красивите улички на стария град, да разгледат забележителностите на Пловдив и да се върнат пълни с чувство на удовлетвореност от доброто си представяне си, но и заредени с  много нови впечатления и положителни емоции.

Публикувано на 27.03.2018 г.

Честит рожден ден, училище! 
56 години Трето основно училище „Д-р Петър Берон”!
На нашата "седянка" показахме красотата на българската приказка, мъдростта на пословици, поговорки и гатанки, магията на народната песен. Извор на жива вода е българският фолклор! Това са здравите корени на нацията ни!

 

Публикувано на 26.03.2018 г.

Пред многобройна публика в Детския отдел на Регионална библиотека „Гео Милев” и в присъствието на заместник-директора г-жа Мая Вълчева учениците от VI „б” клас при III ОУ „Д-р Петър Берон”, с преподавател г-жа Валерия Димитрова, представиха своя съвременен прочит на главата „Радини вълнения” от романа на Иван Вазов „Под игото”. На сцената излязоха любимите герои Рада Госпожина, Бойчо Огнянов, Кирияк Стефчов и ученичките от школото в Бяла черква, които ни пренесоха в епохата на Възраждането. Със своята артистичност и завладяващ ентусиазъм те успяха да впечатлят публиката, която ги дари с бурни аплодисменти.

След театралното представление, Милена и Биляна от V „б” клас, под ръководството на г-жа Галина Иванова – старши учител по история и цивилизация, „подложиха на своеобразен изпит” своите съученици чрез въпроси върху историята и съдържанието на „Рибния буквар” – първият учебник в българските училища.

С тази инициатива, както и с поредица от разнообразни други мероприятия, възпитаниците на Трето основно училище отдадоха почит към своя патрон д-р Петър Берон и отбелязаха 56 години от създаването на училището.

Публикувано на 23.03.2018 г.

Участието в пътната обстановка е неизбежна част от ежедневието на съвременния човек. В този смисъл безопасността на движението е безспорно условие за намаляване на риска от създаване на ситуации, които  стават заплаха за сигурността и живота на участниците в движението.
Всички учители, родители и цялата гражданска общност имат за цел да формират трайни навици у децата за безопасно, толерантно и активно поведение спрямо ситуациите по пътищата, което да превърнат в отговорно поведение на пътя за напред.
На 22.03.2018 г. учениците от ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” – Монтана премериха сили в състезанието по Безопасност на движението „Да запазим децата на пътя”, организирано от УКБДП, с председател г-жа Л. Крумова.

В състезанието участваха 3 отбора:

Отбор "Костенурка" - с ръководител г-жа В. Найденова и капитан на отбора Димитър Калинов от VІІ А клас.

Отбор "Ягуар" - с ръководител г-жа В. Боева и капитан Владислав Владиславов от VІ А клас

Отбор "Зебра" - с ръководител г-жа И. Вачкова и капитан Владимир Николаев от VІІ В клас

Комисията, която оценяваше отговорите на участниците в състезанието в състав, бе:

Председател: г-жа Нина Кирилова, старши експерт по професионално образование и обучение,

и членове: г-жа Мая Вълчева, зам. директор на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон", и г-н Пламен Аспарухов, член на УКБДП.

Водещи на състезанието бяха Диана и Владислав от VІІ В клас, които не оставяха публиката да скучае и поднасяха интересни факти, свързани с движението по пътищата и задаваха закачливи въпроси.

Група "Усмивки" с ръководител г-жа И. Сибинова поздрави присъстващите гости с песента "Трите правила".

За доброто настроение в залата допринесоха и забавните скечове изиграни от Джейсън, Даян и Борислав от VІІ А клас, Габриела от VІ Б клас и Йоана и Преслав от V А клас.

Състезанието се проведе в 3 кръга.

В І кръг участниците колективно решаваха тест-листовка. Листовката съдържаше общо 20 ситуации. Решаваше се колективно от отбора за 15 минути. На всеки вярно отговорен въпрос, комисията поставяше по 1 точка.

Поведе отбор "Зебра" с 19 точки.

Във ІІ кръг всеки отбор теглеше на случаен принцип билет с въпрос и дадени два възможни отговора – верен и грешен. Състезателите имаха 1 минута за прочитане и даване на колективен отговор. Отговорът се даваше с вдигане на табелката А или Б.  Всеки верен отговор носеше на отбора по 3 точки.

Тук напрежението за участниците нарастна и публиката се включи активно да скандира и подкрепя отбора, на който бе симпатизант.

Но след ВТОРИ кръг начело излязоха "костенурките".

В ІІІ кръг отборите колективно сглобяваха пъзел на пътен знак. Имаха на разположение 3 минути. Първи се справи отбор "Костенурка", което затвърди първото им място.

Комисията награди участниците в състезанието "Да опазим децата на пътя" с грамоти и предметни награди, осигурени от УКБДП и едногодишен абонамент за Детски отдел към РБ "Гео Милев" - Монтана. Но най-голямата награда за всички присъстващи бе усмивката и удовлетворението от знанията, които показаха, че имат пред своите съученици и гости.

Публикувано на 22.03.2018 г.

На 21. март се проведе училищното състезание по български език  „Обичам българския език”. В надпреварата взеха участие три отбора от петокласници, които се съревноваваха в три кръга.


           В I кръг на инициативата, посветена на патронния празник на училището, участниците показаха отлични познания върху живота и делото на големия български учен  и просветител – д-р Петър Берон. А след края на кръга Васияна от Vа клас представи интересни факти от биографията на Петър Берон.


           Регламентът на II кръг включваше общо три задания за изпълнение. В първата задача, наречена „Игра на думи”, трите отбора разполагаха с време две минути да съставят колкото е възможно повече думи от предварително зададена дума като разместват букви и правят различни комбинации с тях.


           Във втората задача всеки един от участниците показа, че познава добре народното ни творчество в играта „Пословици и поговорки”.


           В третата задача "Сродни думи" играчите приложиха своите знания за морфемния строеж на думата. Като трите отбора разполагаха с време две минути да съставят и запишат сродни думи по предварително зададен корен.


           III  кръг на състезанието се състоеше от една задача за проверка на правописните и езиковите умения на участниците. Трите отбора, в рамките на пет минути, съставиха кратки текстове по предварително зададени опорни думи.


          

В края на състезанието Димана от Vб клас запозна участници и зрители със съдържанието на първия учебник в българските училища – „Рибния буквар”. 

А  г-жа  Екатерина Въжарова, организатор и водеща на състезанието, проведе една вълнуваща игра с публиката.


           Авторитетно жури в състав г-жа Людмила Крумова, Диана Танева – представител на Ученическия съвет и председателствано от г-жа Валентина Григорова оценяваше участниците и определи отбора победител.


            Всички участници в състезанието получиха грамоти, които им бяха връчени от г-жа Мая Вълчева – заместник-директор на Трето ОУ „Д-р Петър Берон” в Детския отдел на Регионална библиотека „Гео Милев”.
            А  за отбора, класирал се на първо място имаше и индивидуални награди.

Публикувано на 22.03.2018 г.

Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.
Участниците се подготвяха по предварително подготвен списък от 500 думи.
Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.
В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира.
Състезанието се проведе на 20 Март от 12 часа в Трето ОУ “Д-р Петър Берон”.- гр. Монтана. То е част от редицата мероприятия в чест на патронния празник на училището. Участваха ученици от 7 клас, обучавани от г-жа А. Миланова по английски език. По регламента на състезанието всеки участник спелува думите, които теглеше на случаен принцип.  Участниците се бяха подготвили много добре и максимално затрудниха  журито с председател г-н Т. Петров. Водещата Диана Танева, ученичка от VІІ В клас, умело даваше подсказките на български и английски език при поискване от състезател.


На победителите бяха връчени грамоти. На първо място се класира Кристина Каменова – ученичка от 7А клас. Второ място зае Жанета Пейна  от 7Б клас. На трето място се нареди Владислав Павлов от 7В клас. Специалната награда получи на Цветина Игнатова – ученичка от 7А клас.


Провеждането на състезанието Spelling Bee ще се превърне в традиция в нашето училище.
Благодарим на всички участници за ентусиазма, желанието и интереса към състезанието!

Публикувано на 21.03.2018 г.

На 21.03.2018 г. се проведе и предпоследният кръг от Вътрешно - училищното първенство по футбол посветено на Патронния празник на училището. Срещата между VІ А клас и VІІ Б клас завърши с победа на VІІ Б клас с резултат на 14:8.

Финалният мач от първенството е на 28.03.2018 г. от 9:00 часа. В него ще се срещнат отборите на V А клас и VІІ Б клас.

Публикувано на 21.03.2018 г.

В чест на патрона на училището, д-р П.Берон, учениците от VІ Б клас проведоха интерактивен час на класа. Под звуците на песента, посветена на родния град Монтана, Петьо Петров представи презентация за историята на града и училището. Атрактивно и завладяващо Яна Кирилова и Борислава Рангелова разказаха за живота и делото на патрона на училището д-р П.Берон.

Публикувано на 21.03.2018 г.

          През 1871 г. Берон е в Румъния, за да уреди някои въпроси във връзка с имота си, по които било заведено дело пред румънските съдилища. Волята на Берон била да прехвърли имението си „Скорила“ на котленеца Теохар Папазоглу , но срещу задължението той да изпраща годишно хиляда австрийски жълтици за издръжката на българските училища. Папазоглу обаче бил против и това принудило Берон да потърси помощ от правосъдието. Две седмици преди старта на делото авторът на Рибния буквар е убит. Физическите убийци Йон Калин и Нику Табаку са заловени и осъдени на затвор. Папазоглу обаче се измъкнал.
      След смъртта му оставените от Берон попечители спечелват съдебното дело, осигуряват имота и изпълват завещанието. От продажбата на имота се получава доста голяма сума, от която малка част бива отделена за котленската община, а останалата – за постройката на Българската мъжка гимназия в Одрин.
      Д-р Петър Берон е една от най-ярките личности на Българското възраждане — лекар, полиглот, всеотдаен дарител и благодетел на българското образование; първият европеец в българската литература; първият български учен; автор на първия български учебник за модерно, светско образование; първият български енциклопедист. 

Драматичната история на нашия патрон съпреживяха учениците от пети клас в часа си по Човекът и природата, проведен на 19 март.
     Ема, Васияна, Марина и Бетина от пети А клас, Виктория Ненова и Димана от пети Б клас, Кристин и Иван от пети В клас запознаха съучениците си с живота и многобройните благодетелни прояви на Доктор Петър Берон. Те разказаха за скромния му, отдаден на българската просвета и наука живот и за криминалните събития, отнели живота му.
 

     Кристиян от пети А клас, Денислав от пети Б и Дейвид от пети В клас влязоха в ролята на Петър Хаджиберович, като представиха накратко неговата биография. Учениците показаха, разгърнаха и зачетоха буквара, превърнал се в сборник на енциклопедични знания и поучения в далечната 1824 година. С уважение и преклонение децата се докоснаха до многостранните познания на българския учен. Представени бяха няколко текста от седмия дял „Физически сказания” на Рибения буквар. Старобългарският прочит на книгата истински забавляваше децата.

Часът завърши с прочит и тълкуване на поученията от Буквара. Всяко дете избра, прочете и обясни по своему разбраната поука. Поучаваше ги ТОЙ, макар и безмълвно – човекът, чието име с гордост прославяме – Доктор Петър Берон.

В чест на патрона на училището,д-р П.Берон, проведохме тържествен час на класа.Под звуците на песента, посветена на родния град Монтана,Петьо Петров представи презентация за историята на града и нашето училище.Атрактивно и завладяващо Яна Кирилова и Борислава Рангелова разказаха за живота и делото на патрона на училището д-р П.Берон.Всички слушаха с интерес и любопитство.

Публикувано на 20.03.2018 г.

Почитателите на математиката отбелязват Деня на числото Пи на 14.Март , защото датата, както я изписват американците – 3-14, дава първите цифри от математическата константа 3,141592653... 
Интересен аспект на числото Пи е, че е То  и без повтарящ се модел. Изчислено е до над един трилион цифри след десетичния знак. Предизвикателство е колко цифри от него може да запомни човек.
"Това е портал към този вълшебен загадъчен свят на математиката", казва математикът Едуард Френкъл от университета на Калифорния.

Шестокласниците от ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" също отбелязаха денят на това забележително число. Изготвиха табла и презентации посветени на тази забележителна математическа константа. Г- жа Светла Цолова разказваше любопитни факти свързани с магията на числото ПИ. Учениците разбраха, че американският математик Ирвин Каплански предложил цифрите на числото Пи да се превърнат в ноти. Учениците слушаха с интерес един от хилядите варианти на песента за Лудолфовото число.

По-сръчните от шестокласниците сами изработиха сладки, на които е изписано числото Пи и почерпиха с тях съучениците си и гостите на тържеството.


Инициативата за отбелязване на този ден е част от многобройните мероприятия, с които училищната общност на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" отбелязва Бероновите дни посветени на патрона на училището.

Публикувано на 19.03.2018 г.

Публикувано на 16.03.2018 г.

На 14.03.2018 г. се проведе срещата по футбол от Вътрешно-училищното първенство по футбол между V А клас и VІ А клас, която завърши при резултат 11:5 за VІ А клас.

Публикувано на 15.03.2018 г.

На  09.03.2018 г., в Детския отдел на библиотеката учениците от Клуб „Езикът на изкуството”, група по интереси по проект „Твоят час”, към III ОУ „Д-р Петър Берон”, с ръководител г-жа Виктория Михайлова, откриха изложбата „Представа за цвят”. Събитието уважиха г-жа Мариана Калеева – директор на III ОУ „Д-р Петър Берон”, журналисти и гости.
В изложбата „Представа за цвят” са представени ръчно изрисувани чадъри, дрехи и аксесоари, изработени с много творчество и вдъхновение. Талантливите ученици са използвали техника за рисуван текстил с професионални бои в три варианта – бои и контур, текстилни флумастери за тъмен и цветен текстил и спрейове. Използвани са шаблони, някои от които са правени от самите деца. Учениците са експериментирали в областта на смесване на цветовете. В часовете за работа, г-жа Виктория Михайлова се старае да предостави необходимата свобода на изразяване на всяко едно от децата, но си поставя за цел и да предизвика желание за създаване, смелост, решителност за експеримент и себеизява.

Публикувано на 10.03.2018 г.

Пред своите съученици, родители и приятели, и в присъствието на директора на III ОУ „Д-р Петър Берон” г-жа Мариана Калеева, талантливите ученици от 5, 6 и 7 класове изнесоха музикално-поетичен рецитал по повод Международния ден на жената – 8-ми март. 
Под акомпанимента на пиано на г-жа Лилия Попова – преподавател по музика, даровитите възпитаници на г-жа Ваня Найденова – старши учител по български език и литература докоснаха сърцата на присъстващите със своето изпълнение.
 „Искаме да възпитаваме децата в уважение към жената, към традиционните ценности, да знаят, че жената е обект на уважение, на преклонение и е източник на творческо вдъхновение” сподели г-жа Найденова.

Публикувано на 08.03.2018 г.

На 07.03.2018 г. се проведе ТРЕТИ кръг от Вътрешно-училищното първенство по футбол, посветено на Патронния празник на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана. Получените резултати след трети кръг:

V А клас : V В клас резултат 12:9

VІІ А клас : VІІ В клас резултат 3:0

Публикувано на 07.03.2018 г.

ПЪТЯТ КЪМ СВОБОДАТА


 Националният празник на България e денят, в който издигаме с гордост знамената и отдаваме почит на онези смели герои, които с кръвта си написаха най-славните страници в нашата история. За нас българите 3 март 1878 г. е символ на новото начало. Този ден показва, че жертвите от Априлското въстание 1876 г. и хилядите доброволци, които загиват, сражавайки се в Руско-турската освободителна война, не са напразни.
На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага краят на Руско-турската война от 1877-1878 г. Войната, която е десета в поредицата от Руско- турски войни, е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава.
Санстефанският  мирен договор увенчава с успех многовековните борби на българите и довежда до възстановяване на българската държава.      

В ранната сутрин на 2 март  училището бе огласено от патриотични песни. Петокласници и шестокласници подхраниха националното  самочувствие на всички учители и ученици с изпълнението на   възрожденски песни.


Подготвената изложба „Пътят към Свободата”, съдържаща  графики на художници и военни репортери  (очевидци на Руско-турската война) и гравюри от периодичния печат и илюстровани списания от цял свят, следящи хода на войната, привличаше погледите на всички в училището.


Кратка програма със силни стихове, посветени на хилядите знайни и незнайни войни, дали живота си за нашата свобода, изпълнена от ученици в V и VІІ клас и кратко проследяване на Пътят на Свободата, довел да тази значима дата в нашата история, накара всички ученици от І – VІІ клас да сведат глава пред техния подвиг.


Учителите и учениците от Трето ОУ „Доктор Петър Берон“ доказаха  уважението си към този ден със своето присъствието  на традиционното  честване на площад Жеравица, а седмокласници  поднесоха венец  в знак на признателност пред Паметника на загиналите във войните.

Публикувано на 04.03.2018 г.

Под наслов "Добре дошла, Бабо Марто!", учениците от клуб "Работилничка за таланти" с ръководител г-жа Ив. Сибинова отправиха първомартенски поздрав в песни и стихове към колектива на училището. Много емоции и незабравим спомен у първокласниците предизвика пресъздаването на красивия обичай и срещата с Баба Марта , която раздаде на децата мартенички за здраве, сила ,чистота и обич.

Публикувано на 02.03.2018 г.

На 28.02.2018 г.се проведе II кръг от вътре-училищното първенство по футбол. Получените резултати от ВТОРИ кръг:

V Б клас : V В клас 9:16

VII Б клас : VII В клас 3:0

Публикувано на 28.02.2018 г.

Всяка година последната сряда на февруари се отбелязва  деня за борбата с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.
                Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012 г.
                Учениците от ІІІ ОУ “Д-р Петър Берон” – Монтана  за поредна година се включиха с огромно желание в инициативата. Розовият цвят завладя  училището.  Розови тениски, фланелки и балони символизираха позицията на всеки ученик за неприемане на тормоза в училище.
Можем да бъдем по-добри! По-толерантни! Да изградим отношения на взаимно уважение!


Час на тема „Нашите стъпки към толерантност” се проведе с учениците от шестите класове. Те дискутираха какви стъпки може да се предприемет, за да има толерантност и да се живее в разбирателство в общността, града, държавата и в света. Всеки  ученик написа по една от своите идеи в очертанията на стъпка, които след това залепиха на стената на стаята си, като пътека на толерантността.

Публикувано на 28.02.20 г.

          На 26.02.2018г.  учениците от 7 Б клас  проведоха един интерактивен урок по музика, на който поканиха да присъства главният учител г-жа Л. Крумова. Дискусията на  тема  " Еднаквост и различие между Барок и Класицизъм" се  ръководеше от водещите Стефан Миленов и Антоанина Миткова. Седмокласниците с желание и ентусиазъм работиха по проекта, за който предварително  бяха  изработили табла и  подготвили допълнителна информация за началото и  развитието на двете епохи, за появата на нови жанрове и инструменти както и за най-ярките представители на барока и класицизма.   
Учениците направиха съпоставка между двете епохи, слушаха музика и дискутираха. Урокът беше полезен и интересен за всички. 

Публикувано на 27.02.2018 г.

Започна вътрешно-училищното първенство по футбол посветено на Патронния празник на ІІІ ОУ " Д-р Петър Берон" - Монтана.

Резултатите от ПЪРВИ кръг:

V А клас - V Б клас 15:4

VІ А клас - VІ Б клас 13:10

VІІ А клас - VІІ Б клас 3:15

Следващият ІІ кръг е на 28.02.2018 г. Очакваме ви да подкрепите любимия си отбор!

Публикувано на 22.02.2018 г.

145 години от обесването на Васил Левски! Ученици от групите за занимания по интереси „Приятели на словото” и „Работилничка за таланти”, с ръководители г-жа Марияна Петрова и г-жа Иванина Сибинова, почетоха паметта и делото на Апостола пред родители, ученици и гости в центъра на Монтана. Бяха положени цветя на паметника в знак на уважение и преклонение пред силата, себеотрицанието и духа на Дякона.

Публикувано на 21.02.2018 г.

Публична изява на група за занимния по интереси „Обичам българския език”


На 19 февруари учениците от групата за занимания по интереси „Обичам българския език”приятно изненадаха учителската колегия, първокласниците, второкласниците и петокласниците с рецитала „Левски и цял един народ до него”. Обнадеждаващо е да видиш как сърцата на изпълнители и зрители трептят от признателност и преклонение пред Апостола на свободата, как се изпълват с гордост и обещание, че ще бъдат достойни българчета, че ще се опитат да изпълнят заветите му и силно ще обичат България, както той им завеща! Преживените мигове ще оставят трайни спомени както при шестокласниците, така и при учениците, на които гостуваха.

Публикувано на 20.02.2018 г.

Представителна изява на група за занимания по интереси „Горд съм, че съм българин”


На 15.02.2018 г. се проведе представителната изява на група за занимания по интереси „Горд съм, че съм българин” към проект BG05M2OP001-2.004-0004 "Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)" – фаза 1, финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.
Изявата премина под мотото „Минало незабравимо”. Участниците в групата подготвиха изложба с изработените от тях кукерски маски и  макети на възрожденски български къщи. Пред присъстващите гости представиха направените от тях презентации за Тракийските съкровища, Боянската църква, Мадарския конник, Перперикон и други.

Публикувано на 17.02.2018 г.

На 6 февруари 2018 г. над 120 държави от всички континенти отбелязаха за 15-а поредна година Международния ден за безопасен интернет. Целта на тази инициатива на Европейската комисия, която стана вече глобална, е да се обединят институции, организации, бизнес и гражданско общество и чрез различни инициативи и кампании да се заостри вниманието към необходимостта да се полагат още повече общи усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда.
За постигането на тази цел ключово значение има развиването от най-ранна възраст на дигитално-медийна грамотност и умения у децата. Изключително важна роля тук имат възрастните – семейства и образователни институции, които трябва да помагат за развиване на тези умения.
За поредна година ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” се включи активно в отбелязване Международния ден за безопасен Интернет и дните на медийната грамотност, които ще продължат до 17 март. В седмицата от 12.02.2018 г. – 16.02.2018 г. петокласниците изработиха табла на различни теми свързани с безопасното сърфиране в Интернет и социалните мрежи. Шестокласниците подготвиха презентации свързани с вредата от компютърните игри за децата и компютърната зависимост, които презентираха пред свои съученици. Седмокласниците разсикваха въпроса  „Как да различавам вярна от невярна и подвеждаща информация и комуникация в интернет?”.

Публикувано на 16.02.2018 г.

Нека през новата 2018 година 
здраве най-много за всеки да има. 
Радост, самочувствие и щастливи искри 
да струят от вашите красиви очи. 
Много обич, добрина и сила, 
ум и разум за стотина, 
за да може с лекота 
да превземате света! 
Както безброй звездици светят на небето, 
така и безброй усмивки на децата по лицето. 
Смях, веселие, незабравими игри 
и много сбъднати детски мечти! 
Както е в новогодишната нощ, 
весело, бляскаво и в разкош, 
така да е през цялата година 
празнично и настроение да има!


Весели празници на всички ученици на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" и техните семейства!

от Админа

И тази година възпитаниците на Трето основно училище "Д-р Петър Берон"отбелязаха настъпващия светъл празник Рождество Христово с традиционния български обичай Коледуване. Коледарска дружина, състояща се от ученици от V и VII клас, посети и благослови с пожелания за здраве, късмет и берекет - Кмета на община Монтана г-н Златко Живков, Областния управител г-н Росен Белчев и Началника на РУО Монтана г-жа Трайка Трайкова. На свой ред любезните домакини пожелаха на своите гости отлични оценки в училище, здраве и незабравима коледна ваканция и ги дариха с лакомства.

Публикувано на 22.12.2017 г.

Осем талантливи деца от Монтана , с първи места от  държавни и международни конкурси, фестивали и състезания, получиха стипендии от общината. 

Сред тях е и третокласникът Деян Георгиев от ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон”, който  има над 10 първи места от регионални, национални и международни състезания по математика. Той получи еднократна парична  стипендия.

Вече десет години  талантливи деца от Монтана получават стипендии в три категории – еднократни, годишни и една специална стипендия.

Публикувано на 21.12.2017 г.

Сияна Тихолова, ученичка от ІІ Б клас в ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" е сред отличените в категорията "Най-перспективен млад състезател до 15 години" за 2017 година в Община Монтана.

Тя стана републикански шампион по карате, като спечели златен медал на “ката” от Националната купа в Габрово.

Грамота за отличните си представяния получи и Стефан Богданов, ученик от VІІ Б клас, за отличните си представни в различни турнири по карате.

Публикувано на 21.12.2017 г.

 ПУБЛИЧНА ИЗЯВА НА ГРУПА ЗА ЗАНИМАНИЯ ПО ИНТЕРЕСИ „В СВЕТА НА АНГЛИЙСКИЯ ЕЗИК
На 20.12.2017 година учениците от групата за занимания по интереси „В света на английския език” при III ОУ „Д-р Петър Берон” посети детския отдел на Регионална Библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана.
Децата с нетърпение очакваха да отидат и да поздравят своите родители и близки с най-светлия празник „Коледа”.
Учениците от групата „В света на английския език” споделиха празничната вечер със своите приятели – децата от  групата „Работилничка за таланти”. Те заедно изпълниха  стихове и песни  за Коледа.
Всички се пренесоха в чудния свят на вълшебството и усетиха магията на Коледа.  Радост и щастие изпълни сърцата на всички деца, родители и гости на тържеството.

Публикувано на 21.12.2017 г.

В навечерието на Рождество Христово, във фоайето на Регионална библиотека „Гео Милев”, ученичката от V “б” клас при III ОУ „Д-р Петър Берон”, Виктория Венциславова Порчева откри първата си самостоятелна изложба. Г-жа Виктория Михайлова – художник, преподавател по изобразително изкуство представи творчеството на Виктория Порчева, изразявайки гордостта си от нейния талант. На събитието присъстваха приятели и съученици на Виктория, както и г-жа Мариана Калеева - директор на III ОУ „Д-р Петър Берон”, която пожела на талантливата ученичка още много бъдещи успешни творчески изяви.
Експозицията ще бъде показана в библиотеката до 12.01.2018 г.

Публикувано на 20.12.2017 г.

Публикувано на 15.12.2017 г.

Книгите са наши мъдри съветници, добри учители и приятели.Те са един вълшебен свят на емоции и размисъл, възпитават у нас човека!
Дете, което чете, ще стане възрастен, който мисли! Затова любовта към книгите е мисия и послание към младото поколение!
В Седмицата на четенето големите четат на по-малките! Приемственост и пример - залог за успехи! Да четем заедно!

Публикувано на 15.12.2017 г.

В навечерието на Коледните празници с шестокласниците се организира интерактивен урок на тема "Рождество Христово". Учениците с интерес слушаха беседата на отец Николай за чудото на Христовото раждане.

Публикувано на 15.12.2017 г.

В организирания от Областна администрация -  Монтана, конкурс за детска рисунка на тема: „Ние – децата на Европа”,  учениците  от III ОУ „Д-р Петър Берон”, Яна Кирил от VI Б клас и Ивайло Светлинов от VI Б клас, спечелиха съответно първа и трета награда.
Конкурсът се провежда в рамките на Комуникационна стратегия на Република България за Европейския съюз - Работна програма 2017 г. - Национален план. Основната цел е да се провокира творческата активност и фантазия на децата, да покажат през призмата на своите творби как виждат мястото на децата като част от голямото европейско семейство.
На 13.12 2017 г. официално бяха връчени наградите от  г-н Росен Белчев, Областен управител на град Монтана.

Публикувано на 14.12.2017 г.

На 7 - 8.12.2017 г. в град Крайова, Румъния, се проведе заключителният форум на проект "Мрежа за сигурни училища". В проекта взеха участие представители на 10 училища от Област Монтана и Видин и 10 училища от Румъния. От наша страна III ОУ "Д-р Петър Берон" бе представено от г-жа Мариана Калеева, Директор на училището и г-н Пламен Аспарухов, ръководител на клуб. Изнесена бе презентация и обменен опит от изпълнението на проекта за планиране на бъдещото сътрудничество в обучението и защитата от БАК в рамките на създадената програма.

Публикувано на 12.12.2017 г.

За поредна година ученик на III ОУ „Д-р Петър Берон” - Монтана се представи достойно на рецитала конкурс на тема "Поетът и родината", организиран от ІІ СУ - Монтана, и РУО – Монтана, и посветен на рождението на поета Никола Вапцаров. Джейсън Олег Иванов от VІІ А клас участва със стихотворението "История”" на Вапцаров. Той получи грамота за отлично представяне и аплодисментите на публиката.

Публикувано на 11.12.2017 г.

Мероприятие на санпоста при III ОУ „Д-р Петър Берон“ гр.Монтана, посветено на
„1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН“

 

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
Този ден в ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” - Монтана бе посветен на информирането на младите хора за начините на предпазване от инфектиране с ХИВ и борбата със стигмата и дискриминацията към  хората, живеещи с ХИВ / СПИН.
 Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е едно от най-опасните вирусни заболявания, познати на човечеството досега. Днес той е водещата причина за смъртните случаи в света на хора в активна възраст. Над 33 милиона в света живеят с вируса на СПИН. На всеки 12 секунди се инфектира един човек, на всеки 16 секунди един умира. В България с ХИВ живеят 4 хиляди души, 3 хиляди от тях не знаят това. Половината от инфектираните у нас са под 30 години.

            В ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” - Монтана се проведе информационна кампания посветена на първи декември - Световният ден за борба със СПИН. Доброволците от сантпоста към училището разпространиха червени лентички и информационни материали по темите – Какво знаем за СПИН, Болести предавани по полов път и СПИН. Те представиха пред седмокласниците и учителския колектив целите на кампанията и информация по темата  ХИВ/СПИН – как се е появил СПИН, начини на инфектиране, предпазване от заразяване, какво символизира червената панделка и др.

Публикувано на 04.12.2017 г.

По инициатива на Ученическия съвет при Трето основно училище „Д-р Петър Берон“ 27.11.2017 г. бе обявен за Ден на българските поети. Паметта на класиците на българската лириа бе почетена с табло, от което взор отправиха едни от най-обичаните представители на перото. Книги на популярни  съвременници бяха изложени в специален кът и предизвикаха голям интерес у всички ученици.


            Кулминацията на събитието бе импровизиран рецитал на стихотворения, посветени на родината.  Авторитетното жури от представители на Ученическия съвет и председателствано от госпожа Калеева изпита сериозно затруднение при избора на победител, но в крайна сметка всички се обединиха около мнението, че изпълнението на Джейсън Олег Иванов от  VIIА клас превъзхожда останалите.


В този ден всеки час по Български език и литература започваше със стихове на съвременен български поет.

Публикувано на 01.12.2017 г.

Днес 28.11.2017 г. завърши Общинското първенство по баскетбол - момичета V - VІІ клас. Отбора на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана победи І ОУ "Св. св. Кирил и Методий" с резултат 35:18 и се класира на ІІ място след 2 победи и 1 загуба.

Публикувано на 29.11.2017 г.

Седмица по безопасност на движението в ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон"

13.11.2017 г. - 17.11.2017 г.

В периода 13.11.2017 г. – 17.11.2017 г. в ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” се проведе седмица по безопасност на движението. Проведоха се редица мероприятия, които се включиха всички ученици І – VІІ клас.


В рамките на седмицата учениците от І клас рисуваха рисунки по темата: "На пътя е опасно", с които по-късно се оформи кът.


Представителни отбори от вторите класове изработиха постери по темата " Да стигнем до училището безопасно".


На учениците ІІ – ІV клас бе представена презентация на тема " Безопасност на движение по пътищата" от г-жа Иванина Сибинова, член на УКБДП. Представени им бяха  основните правила за безопасно предвижване по пътя, основните видове пътни знаци. Припомнено бе и понятието "безопасен маршрут". Анализираха се конкретни пътни ситуации.


Учениците от прогимназиален етап оформиха табло със съвети за безопасно придвижване на велосипедистите и пешеходците.


На 17.11.2017 г. учениците се включиха активно в отбелязване Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия, чрез акция по безопасност на движението, проведена на пътното платно пред входа на учебното заведение. Те спираха преминаващите водачи на МПС, като им раздаваха цветя и призоваващи „Внимавайте как шофирате! Някой ви обича!”.


Седмицата приключи със своеобразен флашмоб, в двора на училището. Учениците V - VІІ клас изписаха с телата си „STOP!”, с която искаха да кажат стоп на жертвите при катастрофи на пътя.

Публикувано на 25.11.2017 г.

По случай Деня на християнското семейство, учениците от II А клас с класен ръководител г-жа Нина Иванова, поздравиха своите родители със стихове и песни посветени на семейството. Особено интересна бе славянска легенда представена като сценка. Изводът от нея: “Семейството е най-важно!“. Програмата беше емоционално поднесена и донесе много позитивни реакции. Накрая децата подариха символично- ангелче, което предварително изработиха в часа по Технологии и предприемачество. Празникът Въведение Богородично – Денят на християнското семейство, е повод да се замислим, да отворим душите и сърцата си за доброта, за да бъдем благословени – ние, домът ни, семейството ни.

Публикувано на 24.11.2017 г.

МАТЕМАТИКА БЕЗ ГРАНИЦИ

Приключи есенния кръг на математическия турнир "Математика без граници". В есенния кръг на четвъртото издание на турнира  участваха  16 059 ученици от 21 страни  (Австралия, Азербайджан, Афганистан, България, Венецуела, Виетнам, Иран, Казахстан, Киргистан, Македония, Малта, Мексико, Нигерия, Румъния, Русия, Словения, Туркменистан, Турция, Узбекистан, Швейцария, Филипините).

Ученици от ІІ до V клас от ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана участваха в турнира. Всички получиха грамоти за участие в него, а четирима получиха и медали за заети призови места. Това са:

Деян Пламенов Георгиев ІІІ А клас Златен медал

Даниел Даниелов Цветков ІІ Б клас Сребърен медал

Алекс Красимиров Атанасов ІІ Б клас Сребърен медал

Стилян Кирилов Ценков ІІ В клас Сребърен медал

Публикувано на 23.11.2017 г.

И тази година по традиция Трето ОУ „ Д-р Петър Берон” отбеляза Деня на християнското семейство и младеж. Този празник ни напомня, че трябва да възпитаваме децата в благочестие и вяра, в послушание и чистота на нравите. Припомня духовните ни задължения към най-малките. Семейството се смята за най-доброто училище, което дава първите познания за християнските добродетели, крепили вярващите в най-трудните моменти от живота им.  В инициативата се включиха ученици от V-VII клас, които изработиха къщички, символизиращи уюта и топлината на семейното огнище. В тях те вписаха своите послания, посветени на семейството и семейните ценности. На табло във фоайето на училището децата подредиха избрани мисли и афоризми за семейството.Специално изработени късметчета с пожелания за празника зарадваха учениците и внесоха допълнителна празнична атмосфера.

Публикувано на 21.11.2017 г.

Днес, на 20.11.2017 г. седмокласниците от ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" участваха в Зелена олимпиада, която се проведе в Общински младежки дом - Монтана.

Зелената олимпиада се организира от Академика БГ с подкрепата на МОСВ и е част от информационната кампания на ОП "Околна среда". Това е най-масовото образователно събитие с екологичен характер. Инициативата има за цел да възпитава у децата любов към природата и да повиши знанията им за нейното опазване.

Нашите ученици се включиха активно в организираната забавна викторина на екологична тематика и спечелиха индивидуални награди. Училището също получи подаръци и грамота за включването си в този полезен за децата проект. Радост за всички в залата бе музикалното изпълнение на Поли Генова - любимка на младата аудитория.

Публикувано на 20.11.2017 г.

Започна Общинското първенство по баскетбол момичета V - VІІ клас за учебната 2017/2018 година.

Първи резултати:

ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" : ІV ОУ "Иван Вазов резултат 13:31 точки

ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" : ПМПГ "Св. Климент Охридски" резултат 32:22 точки.

Следващата среща на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" е на 28.11.2017 г. от 13 часа в зала "Младост" срещу отбора на I ОУ "Св. св. Кирил и Методий".

Публикувано на 18.11.2017 г.

"Хубавата детска книга трябва да увлича и възрастния, а не да изглежда глуповато наивна в неговите очи..." - пише в спомените си писателят Асен Разцветников.
Върху основата на фолклорната образност, той създава редица гатанки, скоропоговорки и стихотворения, които вече 120 г. докосват сърцата на малчуганите и техните родители, карайки ги да се смеят от сърце, насърчавайки тяхната любознателност и наблюдателност, учейки ги на хубав и съдържателен език.
Учениците от клуб "Работилничка за таланти" ръководени от г-жа Ив. Сибинова представиха пред публика в РБ "Гео Милев"творчески портрет на писателя.

Публикувано на 17.11.2017 г.

В Компютърната зала на РБ " Гео Милев" учениците от ІІІ Б клас заедно с класния си ръководител г-жа Мариана Замфирова и техните родители, направиха своите първи стъпки в програмирането. Разделени в групи малчуганите програмираха игри и управляваха специални роботи. Г-н Сибил Бойчев - програмист уебсайтове ги срещна с Виртуална реалност. Той им показа Международната космическа станция и документален филм за голямата бяла акула. Изпитаха емоцията от возенето с увеселително влакче и скок с парашут. Урокът отвори врата към възможността да получат дигитални умения за професиите на 21 век.

Публикувано на 16.11.2017 г.

На 08.11.2017 г. на стадион "Огоста" се проведе финалната среща по футбол от Ученически спортни игри 2017/2018 година. До финала достигнаха отборите на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" и VІ СУ "Отец Паисий". Отборът на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана победи с резултат 7:3 и по този начин извоюва ПЪРВО място и право да представи гр. Монтана на Областното първенство.

Публикувано на 10.11.2017 г.

В два последователни часа се проведе интерактивен урок на тема "Небесни тела" с учениците от IV В клас с кл. р-л Силвия Иванова. Те подготвиха проект "Слънчева система", с който показаха своите знания и креативни идеи като интересни макети, информативни табла, а изненадата беше сладка Слънчева система.
Учениците работиха екипно, като се забавляваха с компютърна игра и кръстословица за Вселената. Накрая всички удовлетворени от своя труд, вкусиха от сладкиша "Слънчева система", обграден от 24 звездички - пояса на Кайпер.

Публикувано на 31.10.2017 г.

По повод 1 ноември - Деня на народните будители, в библиотеката гостуваха учениците от 3 „г” клас, Клуб „Приятели на словото” при III ОУ „Д-р Петър Берон”, с ръководител на клуба и класен ръководител г-жа Марияна Петрова. С рецитал, посветен на народните будители те поздравиха своите гости, приятели и родители. Представителната им изява бе уважена от г-жа Мариана Калеева – директор на III ОУ „Д-р Петър Берон” – гр. Монтана. Учениците изгледаха презентация и документален филм, посветени на онези духовници, творци и държавници, които повече от хилядолетие са развивали и защитавали българския език, култура и национална независимост. Поздрав към публиката отправи Жанета Пейна, с изпълнение на песен за народните будители.

Публикувано на 31.10.2017 г.

С детско утро РБ "Гео Милев" отбеляза 88 години от рождението на Йордан Радичков. В атмосферата на необикновения "Радичков" свят  потопиха публиката талантливите деца от ОДК "Ние, врабчетата", пресъздавайки откъси от  "Малки жабешки истории". Малчуганите от ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" приветстваха с бурни аплодисменти талантливите изпълнители.

Публикувано на 28.10.2017 г.

На 26.10.2017 г. се проведе традиционния есенен лекоатлетически крос в чест на 1 ноември. Учениците от ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" се представиха отлично и завоюваха три втори места в отборното класиране: ІІ място на на момчета и момичета V - VІ клас, второ място отборно момчета VІІ - VІІІ клас.

Георги Табаков от V Б клас спечели сребърен медал в индивидуалното класиране, а Габриела Илиева от VІ Б клас извоюва бронзовото отличие на индивидуалното класиране на 400 метра.

Публикувано на 28.10.2017 г.

На 24.10.2017 г. второкласниците от II А, Б, В, Г класове посетиха градската художествена галерия "Кирил Петров". Мероприятието бе по повод наближаващия празник 1-ви ноември - Денят на будителите. Г-жа Юлия Маринова изнесе презентация за видни български личности. Учениците разпознаваха снимките на будители и с ентусиазъм отговаряха на въпроси. Научиха с какво точно са се занимавали и защо са наричани така. Най-много знания показаха относно патрона на училището- Д-р Петър Берон и създадения от него първи светски буквар.

Публикувано на 25.10.2017 г.

На 23.10.2017 г. се проведе втория кръг от Общинското първенство по футбол между отборите на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" и ІІ СОУ "Н. Й. Вапцаров" - Монтана. След драматичен обрат от 0:1 до 3:1 победи отбора на ТРЕТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ "Д-Р ПЕТЪР БЕРОН" - МОНТАНА.

Публикувано на 24.10.2017 г.

В час с Левски и Ботев!
            По повод 1 ноември – ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ, с учениците от ІІІ – VІІ клас в ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” се проведе интерактивен час, наречн  „Урок по родолюбие с Левски и Ботев“. Водещ на урока бе режисьорът и актьор Искрен Красимиров, прочул се с превъплъщението си в образа  на Христо Ботев, а сега и в ролята на видния възрожденец Захарий Стоянов. Пред учениците по нестардатен начин бе представен най-ценният урок – да обичаш Родината и да славиш нейните герои. Иновативните техники позволиха пред публиката да се представят преплетени в едно документални откъси, поетичен рецитал и мултимедийна презентация. 
Осъвремененият поглед върху нашата история и делото на националните ни герои провокира патриотичния дух на зрителите и с нескрито чувство на национална гордост в програмата се включиха и учениците   Денислав Росенов от ІІІ А клас със стихотворението „Левски”, Марая Кирчева от ІІІ Б клас със стихотворението „Обесването на Васил Левски”, Цвети Валериева от V А клас със стихотворението „Хаджи Димитър” и Богомил Бориславов от VІІ В клас с  „Добри съвети” от Рибния буквар, автор на който е нашият патрон – д-р Петър Берон.

Публикувано на 24.10.2017 г.

На 12.10.2017 г. в училище се проведе обучение по дентална хигиена и превантивна грижа за зъбите, организирано от Орбит - България и фондация "Подари усмивка". Учениците от вторите класове научиха интересни факти, отговаряха на въпроси, състезаваха се. Впечатление направи отговорът на Рая Росенова от II Б  клас, която знаеше броя на зъбите на акулата. Олично се справиха и Мартин от II Б клас, Рая от II А клас и Ангел от II А клас, които отделиха правилно здравословните храни. Най- бързо със задачата се справи  Ангел. Беше интересно, забавно, весело! Накрая учениците получиха подаръци и си направиха снимки за спомен.

Публикувано на 13.10.2017 г.

На 09.10.2017 г. се проведе І кръг от Общинското първенство по футбол от ученически спортни игри 2017/2018 година. Отборът на ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана след силна игра победи с резултат 7:0 отбора на V СОУ "Христо Ботев". А ето ги и нашите голмайстори:

Лоренцо Янков VІ Б клас - 1 гол

Иво Александров VІІ Б клас - 2 гола

Силван Софрониев VІІ Б клас - 2 гола

Евгени Алипиев V В клас - 1 гол

Мартин Иванов VІ А клас - 1 гол

Публикувано на 10.10.2017 г.

В рамките на Европейската седмица на кодирането /от 7 до 22 октомври/, днес, 09.10.2017 г. в компютърната зала на Регионална библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана, се проведе първото обучение за деца по програмиране с робота Финч. Обучението има за цел да помогне на децата да направят своите първи стъпки в програмирането по лесен и забавен начин. 
По време на занятието, системният администратор Христо Иванов показа на седмокласници от III ОУ „Д-р Петър Берон”- Монтана визуалния език за програмиране Snap!, чрез който могат да контролират робота Финч. Чрез използване на блокове от сървъра на модула Snap!, децата създадоха различни програми за управление на робота.
Регионална библиотека „Гео Милев” разполага с пет робота Финч, предоставени от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България”. Роботът Финч е двуколесен робот, във формата на птичка, в който са вградени сензори за светлина, за температура, инфрачервени сензори за препятствия, акселерометър, LED светлини и микроконтролер. Чрез USB порт се свърза кабелно към компютъра, а специална програма контролира действията на робота.
Семинарите са организирани от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България” в сътрудничество с регионални библиотеки от страната. Целта на инициативата е да се повиши обществения интерес към програмирането.
Безплатните обучения за работа с робота Финч по предварително изготвен график предстоят с 90 ученици ІV - VІІ клас, както и с второкласници по проект "Твоят час" в ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана.

 

Публикувано на 09.010.2017 г.

На 29 септември 2017 г. III ОУ  "Д-р Петър Берон" се включи в отбелязването на Европейския ден на спорта  в училище. Инициативата има за цел да насърчи физическата активност сред учениците, както и да популяризира физическото възпитание и спорта в училищата. 
               Участниците бяха разделени на две възрастови групи: ІІ - ІV клас и V - VІІ клас.
Най- малките премериха сили в лекоатлетическо състезание "Бързи, смели, сръчни", след което заедно със своите учители се включиха в организиран маратон по бягане. Спортният празник завърши с баскетболна среща между ученици и преподаватели.
               Изявата предизвика много положителни емоции сред участници и зрители. Децата се забавляваха и се включиха с удоволствие в организираните спортни мероприятия.

Публиувано на 02.10.2017 г.

Във връзка с инициативата на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL на 21 септември 2017 г., обявен за „Европейски ден без загинали на пътя“, на територията на всички страни от Европа се проведе специализирана полицейска операция. Целта на операцията бе денят да не бъде белязан със загинали и ранени при пътни инциденти.

Международната инициатива се осъществи с подкрепата на Европейската комисия и е посветена на Европейската седмица на мобилността /16-22 септември 2017 г./. Координатор на операцията в България е ГД „Национална полиция“.

В област Монтана - в градовете Монтана, Лом, Берковица и Вършец бяха проведени специализирани полицейски операции по метода на „широкообхватния контрол”. По време на проверките ученици от ІІІ ОУ „Д-р Петър Берон” Монтана раздаваха листовки със съвети на водачите за безопасно шофиране.

Публикувано на 22.09.2017 г.

 

На 15 септември 2017 г. от 13:30 часа в двора на любимото ни училище ще се открие тържествено учебната 2017/2018 година.

Заповядайте да споделим заедно хубавия миг!