Един от актуалните проблеми днес е защитата на децата в глобалната мрежа. Интернет е прекрасно средство за получаване на информация и развлечение. Но виртуалният свят, както и реалният, крие опасности. Децата трябва да знаят някои основни правила за безопасност във виртуалното пространство.
Представяме ви програмата Child Defender, разработена специално за родители от фондация „Делфин". Програмата е напълно безплатна, лесна е за инсталиране и използване и поддържа български и английски език. Работи под Windows XP, Windows Vista, Windows 7 и др. 

            Child Defender има две основни функции:
            Предпазва децата от отваряне на порнографски и други неподходящи за тях материали чрез филтриране на съдържанието на уебсайтовете и отказ до тях, ако имат неприемливо съдържание.
           Помага на родителите да контролират кога и как детето използва компютъра чрез налагане на часови ограничения, блокиране на програми и т.н.

Protect Your Kid ( http://protectyourkid.bg/) е друго безплатно приложение, което помага на родителите да осигурят на децата си безопасно онлайн изживяване. Приложението е за Андроид телефони и таблети и е на български език. Посредством него родителят може да ограничи достъпа до неподходящо съдържание, да зададе колко време детето може да играе или да стои в социалните мрежи. Приложението позволява да откриете детето си чрез GPS функцията.Повече информация може да получите в страницата на Държавна агенция за закрила на детето в рубриката "Децата в информационното общество".

Страницата е обновена на 13.02.2019 г.

 

 

 

За повече информация:

ПРОГРАМА ЗА ЗАЩИТА НА ДЕТЕТО В ИНТЕРНЕТ

ЛАПТОПИ ЗА ДЕЦА (СОФТУЕР)  

НАРЪЧНИК ЗА РОДИТЕЛИ

ЦЕНТЪР ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ - safeNet

БЪЛГАРСКАТА ЛИНИЯ ЗА ОНЛАЙН БЕЗОПАСНОСТ И НА МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО